Expoziţie de pictură Tia Peltz, deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziţia "Tia Peltz - linie şi culoare", eveniment dedicat împlinirii a 90 de ani de la naşterea artistei, s-a deschis, miercuri seară, în Spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.
Filip Stan
17 apr. 2013, 17:57
Expoziţie de pictură Tia Peltz, deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni

Reunind aproximativ 134 de lucrări şi câteva dintre ilustraţiile de carte realizate de artistă, expoziţia readuce în atenţia publicului iubitor de artă, un crâmpei din universul unei pictoriţe şi graficiene cu talent remarcabil – Ernestina Peltz (Tia), scrie agerpres.ro.

Lucrările semnate Tia Peltz, care se vor afla în perioada 18 aprilie – 2 iunie pe simeza Muzeului Cotroceni, evidenţiază în remarcabile desene în tuş şi cărbune, peniţă, cariocă, creion, acuarele, guaşe, ulei/pânză, ulei/carton, broderie/pânză, tehnică mixtă, întreaga tematică a creaţiei sale: tipuri umane, copilăria, cotidianul cu ipostazele sale, clovnii, natura, redându-le fie prin contururi ferme, fie prin linii abia desluşite.

Despre ea însăşi, Tia Peltz scria: „Crezul meu este omul, conştiinţa de bine, lupta pentru sănătate, a mea, a celor dragi, o artă sinceră”, în timp ce pictorul şi arhitectul Marcel Iancu aprecia că are, ca artistă, „o linie bogată şi sensibilă, se exprimă cu uşurinţă datorită talentului … însoţit de un surâs ironic”, iar criticul de artă Octavian Barbosa a scris că „opera o prezintă ca pe o desenatoare redutabilă şi prolifică…„.

Directorul general al Muzeului Cotroceni, dr. Adina Renţea, a apreciat, în deschiderea evenimentului, că Tia Peltz rămâne o artistă de origine română dar cu un suflet evreiesc şi un talent remarcabil.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a elogiat personalitatea complexă a artistei, pictor, grafician şi scriitor. „Ceea ce face azi muzeul este o operă de revalorizare a unei opere remarcabile a unei artiste şi scriitoare importante a culturii române„, a spus Vainer, care a menţionat că, împreună cu Primăria Capitalei, are în vedere rememorarea cartierelor evreieşti ale Bucureştiului – Dudeşti şi Văcăreşti.

Prof. dr. Rodica Lăzărescu, un apropiat al artistei în ultimii ei ani de viaţă, care a mărturisit că îi deschidea uşa casei din Vatra Luminoasă, a apreciat că opera acesteia reprezintă o ilustrare, un corespondent plastic al operei româneşti a tatălui său.

Era o mână de om, mărunţică, cu o voce firavă, dar pregnantă„, a spus dr. Lăzărescu, care a amintit eforturile organizării centenarului naşterii tatălui său, printr-un eveniment găzduit de Muzeul Literaturii Române, care i-a fost fatal, artista stingându-se după o lună, în salvarea ce o ducea către spital.

Criticul de artă, scriitorul şi colecţionarul Pavel Şuşară a reamintit că patru expoziţii succesive au avut loc, în anii din urmă, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, evenimente care au reunit toate etapele de creaţie ale artistei.

„În fapt, Tia Peltz este un personaj plin de tensiuni interioare, rămânând nu numai un observator al lumii, ci un artist care surprinde dinamica şi efervescenţa lumii pe care o prelucrează, propunând tipologii.”, a spus Şuşară, caracterizând-o drept „o conştiinţă profundă a modernităţii”.

Expoziţia este organizată în colaborare cu prestigioase instituţii din Bucureşti şi din ţară, alături de colecţionari particulari: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Muzeul Naţional de Artă al României, Institutul de Cercetări Eco – Muzeale Tulcea – Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Colecţia Pavel Şuşară, Colecţia dr. Rodica Lăzărescu, Colecţia prof. univ. dr. Silviu Angelescu.

La eveniment a fost prezentă, alături de reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, Maria Băsescu, soţia preşedintelui României, Traian Băsescu.

Tia Peltz s-a născut la 30 ianuarie 1923, în Bucureşti, în familia scriitorului Isac Peltz.

A urmat primele studii la şcoala de maici „Sf. Maria” din Pitar Moş, apoi la Institutul de domnişoare „Moteanu” şi la Conservatorul particular de Muzică şi Artă Dramatică „M.H.Maxy” din Bucureşti.

Şi-a dedicat o parte din activitate graficii ilustrând cărţile tatălui său, dar şi ale altor autori, participând constant din 1953 la Anualele de Grafică. A participat la Expoziţia Internaţională de Grafică de la Berlin (1965), Expoziţia de Artă Românească de la Köln (1968), şi a avut numeroase expoziţii în ţară. Tia Peltz a fost membră a Academiei de Arte Frumoase de la Roma (1976), membră fondatoare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi membră a Academiei „San Sal Maggiore” din Parma.

De-a lungul carierei, artista a publicat albumul de proverbe ilustrate şi comentate „De la lume adunate” (1973), „Miniaturi” (1982), „Descântece” (1991), „O lacrimă într-un minialbum”(1993), „Crochiuri din inima mea: cartierele Văcăreşti – Dudeşti” (1995).

A obţinut Premiul pentru ilustraţie şi grafică de carte al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţii Culturale (1995), Premiul pentru ilustraţie de carte la Cluj Napoca (1997).

Multe din tablourile sale se regăsesc în colecţiile particulare din ţară, Israel, SUA, Italia, Franţa, Japonia.

La 5 martie 1999 pictoriţa Tia Peltz s-a stins din viaţă.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarte extrem de VIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cetățean american condamnat în Rusia la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'