De ce i-a abandonat Guvernul pe românii din Ucraina. Dan Dungaciu: „Disprețul Kievului pentru București reprezintă una dintre marile înfrângeri ale României”

Sociologul Dan Dungaciu aduce critici aspre Guvernului României. Acesta a remarcat că spre deosebire de statele europene, chiar și față de vecinii maghiari și ucraineni, țara noastră nu are nicio ambiție, niciun proiect major asumat la nivel de executiv. 
Filip Stan
12 iul. 2023, 21:17
De ce i-a abandonat Guvernul pe românii din Ucraina. Dan Dungaciu: „Disprețul Kievului pentru București reprezintă una dintre marile înfrângeri ale României

Cunoscutul expert în securitate și geopolitică a lăsat de înțeles că „poziția ghiocelului” a Palatului Victoria a determinat din partea statelor din regiune o atitudine sfidătoare la adresa României.

De asemenea, directorul Institutului de Științe Politice (ISPRI) al Academiei Române a explicat de ce statul român i-a făcut uitați pe românii din Ucraina.

„România a pus între paranteze orice probleme, dispute cu Ucraina, în numele unui bine mai mare, ca să creeze un ‘buffer’, Ucraina, astfel încât să nu se mai învecineze cu Rusia. Ucraina trebuia să scoată din mentalul public chestiunea rusă.

Ucraina era menită să rezolve chestiunea rusă pentru români, obsesia noastră de 200 de ani de modernitate. Pentru asta am ignorat drepturile minorităților de-acolo, am ignorat orice altă problemă pe care am avut-o”, a comentat Dan Dungaciu, în emisiunea lui Marius Tucă, de la Gândul.

Dan Dungaciu anticipează acutizarea problemelor României, în relațiile cu vecinii

Potrivit expertului, Guvernul României merge „pe sârmă”. E posibil să nu obțină nimic. Nici drepturi pentru românii din Ucraina, nici un „stat tampon” al NATO și UE. În opinia lui Dungaciu, echipa de la Palatul Victoria ar trebui să ia exemplu de la Viktor Orban, în ceea ce privește dibăcia politică.

„Statul român n-a obținut nimic. Riscul pentru statul român este să n-ai nici ‘buffer’ și drepturile românilor de-acolo, anihilate.

Ungaria, de bine de rău, în viziunea ei singulară – incredibil cum a reușit să se strecoare așa nestrivită de niciun bocanc – va reuși după război să spună că ‘am transmis că statul maghiar este prezent’. Dar măcar ei au avut un proiect.

Proiectul nostru nu va reuși nici pe dimensiunea mare, geopolitică, nici pe cea cu drepturile”, a mai explicat Dungaciu, pentru sursa citată.

Avertismentul lui Dan Dungaciu: România este tratată cu dispreț până și de Ucraina și nu contează în politica mare

Potrivit sociologului, chiar în actualul context delicat, în care România sprijină necondiționat Ucraina, tot este umilită de vecinul din nord.

„Noi am avut o viziune strategică pe Ucraina, care din păcate, se va prăbuși. (…) Problema e că în România, nimeni nu discută niciun proiect strategic. Unde este partidul politic din opoziție care să spună, ‘ați greșit strategic’? (…)

Bătălia noastră ca stat occidental va fi pe discurs: cum să ieși din acest război, clamând cel puțin victoria. Pentru că asta va fi bătălia: pe discurs. Ce vei face când vei avea 1400 de km de graniță cu Ucraina și Moldova, fără șanse de integrare în NATO și UE? Ce vei face când vor fi acolo crize?

Restul sunt povești.

În momentul în care noi trebuie să votăm cedarea de suveranitate în spațiul european, pentru ca UE – o instituție supranațională – să se miște mai bine, dar Ucraina nu trebuie să cedeze nimic, niciodată. Eu mă refer doar la discurs. Discursul suveranist din România nici măcar nu preia asta.

Disprețul Kievului pentru București reprezintă una dintre marile înfrângeri ale României. La nivel de prestigiu, statul ăsta nu mai reprezintă mare lucru. Când Kuleba a devenit ministru de Externe, primul telefon a fost la Budapesta. La București, nu sună nimeni”, a mai precizat analistul de politică externă.

Între timp, românii din Ucraina continuă să plângă și să transmită semnale de alarmă, ignorate de Zelenski sau Iohannis. Vezi AICI câteva dintre poveștile emoționante.

Dacă Cernăuți ar mai fi fost parte a României, ar fi fost unul dintre cele mai mari din țara noastră.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!