Bănescu îi răspunde lui Pandele: „A apela, de exemplu, obtuz şi trivial la ofensarea cuiva pe care nu-l cunoşti e un simptom al unui jenant sabotaj”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că virtutea presupune ”un real, oricât de modest, grad de smerenie şi inteligenţă (duhovnicească)”.
Filip Stan
13 iul. 2023, 09:45
Bănescu îi răspunde lui Pandele:

”A apela obtuz şi trivial la ofensarea cuiva pe care nu-l cunoşti, a-ţi cultiva maliţios, neinspirat, imaginarul şi aşa sărac, a confunda cotidian duhovnicescul cu prea omenescul, altruismul pastoral cu autoritarismul local, a te livra celorlalţi exclusiv în cheie autoritaristă fără nicio acoperire în autentica autoritate, iată doar câteva dintre simptomele unui jenant autosabotaj, căruia unii i-ar putea descrie principala cauză prin cuvintele: «a sta cam prost cu caracterul»”, spune Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu a explicat, într-o postare pe Facebook, ce înseamnă ”a sta cam prost cu caracterul”?.

Citește și Gabriela Firea aruncă bomba în scandalul azilelor ororilor! „Sora mea nu a condus vreodată un serviciu social care avea atribuţii în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor”

”(….) Aşadar modul mai mult sau mai puţin nuanţat în care reacţionăm, relaţionăm, comunicăm sau înfăptuim, ne construieşte, ne dezvăluie, ne reprezintă. Pe noi, cei din noi înşine. Suntem, aşadar, ceea ce exprimăm în varii feluri ca persoane întoarse cu faţa sau, din păcate, cu spatele spre ceilalţi. În jurul nostru, ca un «corp energetic» iradiază continuu caracterul, miezul şi relieful nostru moral, imposibil de camuflat total”, a spus el.

Vasile Bănescu a mai declarat ”depăşirea măsurii în orice denunţă cu precizie «inadecvarea la realitate», o suicidară ratare inclusiv morală”.

”Este cazul oricui se lasă luat de valul tulbure al egolatriei, al lăcomiei de vizibilitate, de întâietate, de autoritarism sterp asupra celorlalţi. E cazul trist al oricui se lasă sedus de strategia rudimentară a invectivei, a judecăţii sumare şi a lui hodoronc-tronc. Când asta se înfiripă şi se consumă în cadrul prin excelenţă delicat în care se operează cu «cele nevăzute», spirituale, lucrurile devin groteşti, ridicole, caricaturale. În esenţă, antihristice. Excesul, adversar inclusiv al virtuţii care străluceşte doar prin discreţie şi moderaţie, nu se asortează nicicum cu straiele unei poziţii publice (arhipăstoreşti)”, continuă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Purtătorul de cuvânt al BOR a mai spus că, într-un asemenea context, ”a sta cam prost cu caracterul” indică ”mai degrabă o surditate şi orbire spirituale, decât acuitate morală sau orice altă virtute predicată, niciodată practicată”.

Citește și Scandalul azilelor groazei scoate la iveală noi povești halucinante! Drama neștiută a lui George, tânărul cu afecţiuni grave mutat din azil într-o casă de pe câmp pentru a fi ascuns de autorităţi

”Virtutea, când există, presupune un real, oricât de modest, grad de smerenie şi inteligenţă (duhovnicească). A apela, de exemplu, obtuz şi trivial la ofensarea cuiva pe care nu-l cunoşti, a-ţi cultiva maliţios, neinspirat, imaginarul şi aşa sărac, a confunda cotidian duhovnicescul cu prea omenescul, altruismul pastoral cu autoritarismul local, a te livra celorlalţi exclusiv în cheie autoritaristă fără nicio acoperire în autentica autoritate, iată doar câteva dintre simptomele unui jenant autosabotaj, căruia unii i-ar putea descrie principala cauză prin cuvintele: «a sta cam prost cu caracterul». «Doctorul sufletelor», cu acordul pacientului, le vindecă însă pe toate”, conchide el.

Totul a pornit după ce primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, l-a atacat dur pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, despre care a spus că dă sentințe pe seama dramelor unor bătrâni chinuiţi de nişte netrebnici.

”În cel mai creştin spirit cu putinţă, «omul fără de păcat» aruncă piatră după piatră, dacă nu zilnic, măcar la două zile, în cea deja crucificată de toate mass-media, aliniindu-se unei «armate» care acţionează concertat şi neobosit pentru a duce la îndeplinire ordinul: «Dacă nu o putem scoate din politică, măcar s-o mai coborâm în sondaje»”, scrie Pandele pe Facebook.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...