Renumitul intelectual este recunoscut drept un mare istoric și politician, dar și ca lingvist, poet, filozof, dramaturg, critic literar, jurnalist, filolog, traducător și profesor universitar.
Cofondator al Partidului Naționalist Democrat (PND) în 1910, Iorga este un veritabil poliglot – cunoștea la perfecție franceza și germana.
Dotat cu o memorie extraordinară, Iorga cunoștea istoria universală și în special pe cea română, în cele mai mici detalii. Intelectualul român era un fel de „influencer” al vremurilor sale, dar cu preocupări foarte înalte.
Iorga, un om extrem de curios, a fost autor al unui număr uriaș de publicații și cel mai mare poligraf al românilor: circa 1.250 de volume și 25.000 de articole. Opera sa istorică cuprinde diverse domenii precum: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate etc.
De-a lungul timpului, Nicolae Iorga a lăsat moștenire o mulțime de învățături. Iată câteva dintre ele:
Nicolae Iorga se află imprimat pe bancnota de 1 leu a României. În anul 2005, în cadrul show-ului „Mari Români”, de la TVR, intelectualul român a fost plasat pe locul 17, înaintea lui George Enescu, Mihai I, Corneliu Zelea Codreanu, Nicolae Titulescu, Ferdinand I, Ion I. C. Brătianu etc.
Iorga a avut cel puțin zece copii. Din nefericire, mulți au murit la vârste fragede.
Nicolae Iorga a murit asasinat de legionari, în 1940.