VIDEO Protest în Piaţa Victoriei după scandalul „azilelor groazei”. Românii afişează pancarte cu sloganul #ToţiŞtiau şi îi cer lui Ciolacu demiterea Gabrielei Firea

Circa 300 de persoane protestează joi seara, în Piața Victoriei, după dezvăluirile despre "azilele groazei", în care bătrâni, copii și persoane cu dizabilități erau batjocorite, înfometate şi ţinute în condiţii inumane. Manifestaţia, la fel ca şi altele anunţate deja pentru weekend, se desfăşoară sub sloganul #ToţiŞtiau.
Filip Stan
13 iul. 2023, 20:22
VIDEO Protest în Piaţa Victoriei după scandalul

Protestatarii cer demisia ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea. Cei mai mulți afișează pancarte cu sloganul #ToțiȘtiau. Protestul este organizat de organizațiile Declic și Corupția Ucide.

Jandarmeria Capitalei a anunțat că, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru asigurarea ordinii publice şi pentru protecţia participanţilor la adunarea publică organizată de „Asociația Declic”, în intervalul orar 18:00-21:00, în Piața Victoriei –  alveola centrală.

„Suntem în Piaţa Victoriei pentru a-i cere premierului Marcel Ciolacu să o demită pe Gabriela Firea de la Ministerul Familiei. Ministrul Muncii a demisionat. Și Firea trebuie să plece, e vinovată moral”, au spus cei de la Declic.

Potrivit unor surse, mai mulți lideri social-democrați îi cer demisia Gabrielei Firea din Guvern, după dezvăluirile apărute în presă potrivit cărora Ștefan Godei ar fi fost angajatul acesteia atât la Primăria Capitalei cât și la Senat. Totodată Lucian Romașcanu, senator PSD, îi cere Gabrielei Firea să explice apropierea dintre ea și Godei. Surse politice susțin că luni la sediul PSD va avea loc o ședință pentru a se tranșa acest subiect. Tot atunci va fi ales noul ministru al Muncii.

Citeşte şi: STENOGRAMELE DIICOT care arată cum era ajutat Godei de funcţionarii AJPIS: „Ca să fim azi, că mâine e grav, trebuie modificată adresa în contract. Şi, doi, contractul cu tăntica astălaltă”

Procurorii au descins la un azil din Voluntari, dar și la sediul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Ilfov. Sunt vizați doi funcționari publici, suspectați că l-ar fi ajutat pe managerul Godei să ia bani de la stat. Totodată ies la iveală dezvăluiri uluitoare: 21 de oameni au murit într-unul dintre căminele conduse de acesta într-un singur an.

În cursul zilei joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat percheziţii domiciliare în trei locaţii din Bucureşti – sediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov şi domiciliile unor persoane fizice.

Cei doi funcționari AJPIS vizați de perchezițiile DNA de joi au fost reținuți pentru 24 de ore

Citeşte şi: Percheziții DNA legate de azilele groazei. Sunt vizați funcționari din subordinea Ministerului Muncii

DNA a decis, joi seară, să rețină doi inspectori sociali ai AJPIS Ilfov în scandalul azilelor groazei din Voluntari. Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu. „În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 772/VIII/3 din 13 iulie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 iulie 2023, a inculpaților:

NĂSTASE ANDREI-CORNEL și RONTESCU FLORINA, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpații Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.

Concret, cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat. De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.

Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv.

Inculpaților Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 iulie 2023, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, anunță DNA.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Codul Rutier. Verificați în documente această dată. Este obligatoriu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'