Peisaj dezolant cu Bâlea Lac. Carosabilul este jerpelit pe alocuri, însă cu puțin noroc, dacă nu există ambuteiaje, se poate circula cu mașina până în zona lacului glaciar. Acolo vei fi direcționat către o parcare în care locurile nu sunt marcate, iar gunoiul, bălțile și noroiul sunt pretutindeni. Pentru această parcare plătești 10 lei pe oră.
Peisaj dezolant cu Bâlea Lac. Odată lăsată mașina în parcare, majoritatea turiștilor pornesc spre lacul glaciar. Această rezervație naturală „impresionează” prin apele limpezi pe fundul cărora se pot observa doze de bere, pungi de plastic și amblaje. La suprafața lacului se se zăresc păstrăvi care sar pe lână PET-urile lăsate în urmă de turiștii neglijenți. Cei care doresc să se așeze pe o stâncă, lângă lac, pentru a admira peisajul care îți taie respirația, sunt împiedicați de mucurile de țigară aruncate peste tot.
Din păcate, turiștii ajunși la malul lacului nu se pot fotografia oriunde deoarece cele mai instagramabile locuri sunt ocupate de fotografii ,,profesioniști’’ care vor pune poza pe o bandă magnetică, contracost.
De asemena, găsim și foarte mulți vânzători de pietre semiprețioase. Aceștia le spun cumpărătorilor că ,,au valoare, ajută la sănătate sau că le pot influența în bine starea psihică. Mai mult decât să admiri natura, în vârf de munte, la aer curat. În medie, costă câteva zeci de lei și sunt milioane de vânzare”, relatează Turnul Sfatului.
Majoritatea turiștilor de la Bâlea Lac erau francezi, sârbi, nemți, unguri și ucraineni și erau pregătiți sa exploreze traseele care pornesc de la Bâlea. Majoritatea au declarat că sunt impresionați de frumusețea zonei și vor să o exploreze. ,,Mi-au spus că sunt impresionați de frumusețea muntelui, pe care vor să o descopere cât mai departe de agitația din zona turistică.’’