Zilele trecute, un anunț pentru postul de îngrijitoare în Germania a arătat și cât oferă angajatorii pentru un astfel de job. În primele trei luni, angajatele câștigă aproape cât ar câștiga în România într-un an.
Printre beneficiile pe care le anunță angajatorii, se numără: sprijin permanent, coordonator dedicat dar și transportul asigurat, din România în Germania și invers, potrivit Cancan. Chiar dacă aceste elemente sunt atractive, piesa de rezistență rămâne salariul.
Româncele care vor să plece ca îngrijitoare de bătrâni în Germania pot să câștige nu mai puțin de 4.500 de euro în trei luni. Calculat la cursul BNR actual, suma este de 22.279, 50 de lei, la care se adaugă și un bonus de 400 de euro, respectiv 1.980,40 de lei. Astfel, o angajată reușește, în primele trei luni, să strângă 4.900 de euro, respectiv 24.259,90 de lei.
În condițiile în care salariul minim pe economie în România este de 1898 de lei pe lună net, într-un an, un român câștigă doar 22.776 de lei. Așadar, cei care pleacă în Germania scot în 3 luni această sumă și chiar cu 1.483,9 lei mai mult.
Potrivit datelor transmise de către Oficiul General de Statistică din Germania, salariu mediu brut în Germania pentru angajații cu normă întreagă este de 4.100 de euro care, după plata taxelor și a impozitelor, se transformă într-un salariu net de aproximativ 2665.Impozitele din Germania au o medie de 38,9%, proporțională cu nivelul de venituri al fiecărei persoane și încep de la un venit de 9.408 € pe an. Așadar, sub această sumă, cetățenii nu plătesc taxe.
Un apartament cu un dormitor în Berlin, în afara centrului, costă aproximativ 700-800 de euro. Pe de altă parte, în Hamburg, depășește 1.200 de euro, iar în Frankfurt, 900 de euro.
Iată lista cu acte necesare pentru un contract de închiriere:
copie a actului de identitate;
copie a contractului de muncă;
un document cu informații personale, pe care îl poți descărca online;
extras de cont pentru ultimele trei luni sau un document care îți atestă veniturile;
declarație de la fostul proprietar, care să ateste că ai plătit chiriile anterioare și că nu ai restanță. Poate fi obținută și de la un proprietar din România, nu neapărat din Germania;
document privind bonitatea și solvabilitatea ta în Germania, dacă ai mai locuit aici. Poate fi descărcat gratuit online, în câteva minute.