Omul de afaceri libanez Said Baaklini este anchetat pentru evaziune fiscală, iar procurorii DIICOT au emis pe numele său un mandat de aducere, acesta urmând să fie audiat în cursul zilei de joi. Totodată, potrivit România TV, au fost efectuate mai multe percheziţii acasă la Baaklini, la firmele acestuia şi la punctele de lucru, de unde au fost ridicate mai multe materiale.
Într-un comunicat DIICOT, remis joi, se precizează în legătură cu aceste percheziţii: „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 7 persoane, cetăţeni români, libanezi şi italieni, specializat în obţinerea unor beneficii financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În acest sens, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat la data de 18 aprilie 2013, un număr de 16 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Buzău, Constanţa, Gorj şi Botoşani, la locuinţele membrilor grupării şi la sediile societăţilor comerciale controlate de către aceştia.
În fapt, se reţine că liderul grupării, învinuitul Said Baaklini, 50 de ani, cetăţean libanez, în mod direct sau prin persoane interpuse, a utilizat mai multe societăţi comerciale din România, Bulgaria, Liban şi Panama, prin intermediul cărora a creat circuite financiare fictive, procedând la efectuarea de operaţiuni comerciale nereale – livrări intracomunitare, achiziţii şi re-vânzare imobile sau alte bunuri, in principal motoare electrice, fără plata obligaţiilor către bugetul de stat.
Prin activitatea infracţională a membrilor grupării, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22, 5 milioane de Euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA„.
Afaceristul libanez are mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală prin firma Rodipet, dar şi prin CFR Mesagerie. El este judecat şi în dosarul pentru returnarea ilegală de TVA, aproape 60 de milioane de euro, de la UCM Reşiţa. Practic, el a raportat exportul fictiv a patru motoare de la UCM Reşiţa într-o ţară din Africa, fiindu-i aprobate returnări de TVA în valoare de 60 de milioane de euro, însă în cele din urmă a fost descoperit.
La un moment dat, la începutul afacerilor sale în România, Said Baaklini a deţinut monopolul asupra importului de sardine din România, fiind supranumit „regele sardinelor”.
Said Baiklini este cunoscut pentru relaţiile de prietenie pe care le are cu mai mulţi politicieni, din toate partidele.