Statele Unite plănuiesc întărirea scutului antirachetă de la Deveselu

Statele Unite iau în calcul posibila întărire a scuturilor antirachetă Aegis Ashore din România și Polonia, reiese din proiectul legii de aprobare a bugetului Pentagonului pe anul fiscal 2024, care începe la 1 octombrie 2023 și se încheie pe 30 septembrie anul viitor, potrivit normelor americane.
Filip Stan
17 iul. 2023, 09:31
Statele Unite plănuiesc întărirea scutului antirachetă de la Deveselu

Draftul de act normativ a fost aprobat la finalul săptămânii trecute de către Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, printr-un vot la limită, și trimis ulterior Senatului.

″În cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, directorul Agenției SUA pentru Apărare Antirachetă va prezenta Comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind posibile îmbunătățiri/extinderi (enhancements, în original – n.r.) ale siturilor Aegis Ashore din Polonia și România″, se menționează în documentul citat de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, raportul va include: 1) o analiză privind fezabilitatea și oportunitatea: a) îmbunătățirii sistemelor de senzori asociate, pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări de natura rachetelor; b) desfășurării unei flote mixte de sisteme defensive de interceptare; c) întăririi fizice a facilităților, precum și 2) un profil financiar anual, care va detalia totalul costurilor asociate cu fiecare dintre opțiunile menționate.

″Raportul va fi înaintat în formă neclasificată, dar poate include o anexă clasificată″, mai scrie în proiectul de lege.

Americanii își puneau încă din 2017 problema de a instala și capabilități de apărare antiaeriană la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, potrivit sursei citate.

Scutul antirachetă de la Deveselu din România a devenit operațional în mai 2016. Lucrările la cel din Polonia, de la Redzikowo, au fost mult întârziate și se speră că facilitatea va fi finalizată până la sfârșitului lui 2023.

Citeşte şi: Circulaţia pe podul Crimeei a fost întreruptă din pricina unei „situaţii de urgenţă”. Un cuplu a murit în urma unei explozii, iar fiica lor a fost rănită

În prima parte a lunii februarie a anului trecut, cu puțin timp înainte de invazia Rusiei împotriva Ucrainei, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, declara că, potrivit analiștilor militari de la Moscova, unele dintre elementele facilității antirachetă de la Deveselu ar putea fi rapid reajustate pentru arme strategice ofensive, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, cu focos convențional sau neconvențional.

În replică, ministrul de Externe de atunci, Bogdan Aurescu, a reafirmat atunci la Prima TV că sistemul de la Deveselu este pur defensiv și nu are nicio legătură cu Rusia.

″Este o susținere repetată constant de Federația Rusă cum că acest scut de la Deveselu ar avea caracter ofensiv, cum că ar exista amplasate acolo sau că ar putea fi amplasate foarte rapid, iminent, rachete ofensive de tip Tomahawk și că, evident, acest scut, pentru Federația Rusă reprezintă o amenințare, ceea ce este complet fals. Noi am răspuns de-a lungul timpului, încă de la momentul negocierii, deci chiar înainte de 2016. E vorba de un sistem defensiv, el nu are legătură cu Federația Rusă, pentru că amplasarea lui și tipurile de interceptoare care sunt puse acolo vizează eventuale amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, dinspre Orientul Mijlociu″, a spus atunci Aurescu.

Citeşte şi: Dezastru în Italia, în apropiere de Napoli. Un bloc de trei etaje s-a prăbușit, salvatorii caută victime sub dărâmături

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce a pus Jador stop relației cu Oana Ciocan. Ce îi făcea artistului în intimitate 😱 E s-ar fi săturat să fie...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nicușor Dan anunță recuperarea în instanță a unor clădiri adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'