Mass-media din Occident au reacţionat la imaginile video cu ultimele declaraţii ale lui Putin, imagini înregistrate aparent „pe ascuns”, în timpul consultărilor cu miniştrii şi guvernatorii din regiunea Kalmîkia, şi amplasate ulterior pe portalul Life News, potrivit Agerpres.
Analiştii politici cred că imaginile sunt, de fapt, un semnal pentru viitoare schimbări în guvernul rus.
„Tirada lui Putin stârneşte temerea că guvernul va fi zguduit”, titrează The Wall Street Journal. „O nouă atenţionare că în viitorul apropiat cabinetul lui Medvedev ar putea fi supus unor rotaţii de cadre”, interpretează cotidianul declaraţiile lui Putin.
Imaginile video au fost difuzate aparent fără implicarea Kremlinului, fiind amplasate pe un site „proguvernamental” şi prezentate mai târziu în buletinele de ştiri ale televiziunilor de stat. Aceste imagini au apărut cu câteva ore înainte de raportul săptămânal al premierului în faţa parlamentului.
Potrivit experţilor, în situaţia în care creşterea economică din Rusia se reduce, iar nemulţumirea societăţii creşte, Medvedev ar putea fi transformat într-un „ţap ispăşitor”.
În Rusia, portalul Life News este cunoscut pentru publicarea de materiale de provenienţă incertă, care îi pun adesea pe opozanţi într-o lumină proastă.
Nemulţumirea lui Putin a fost preluată rapid de liderul „Rusiei Unite” din cadrul Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev. Acesta şi-a exprimat speranţa că unii miniştri vor fi demişi din cauza ineficienţei profesionale, însă fără a da nume.
„Imaginile video surprind un Putin supărat, care ameninţă să demită înalţi demnitari„, notează The New York Times, care subliniază de asemenea că imaginile video au alimentat zvonurile privind viitoarea demisie a lui Medvedev şi a unor membri ai cabinetului său.
Între timp, secretarul de presă al lui Putin a caracterizat scurgerea de informaţii ca fiind „lipsită de etică”: înainte de a-şi lansa tirada, preşedintele rus a solicitat închiderea camerelor de filmat.
În Rusia, însă, viaţa politică se derulează printre subterfugii. Mulţi analişti au conchis că puterea de la Kremlin a difuzat imaginile special, ca un „semn de atenţionare” la adresa lui Medvedev. Influenţa lui Dmitri Medvedev s-a redus brusc, după ce acesta a făcut rocada cu Putin.
În opinia analistei Maşa Lipman, probabilitatea unor rotaţii a cadrelor guvernamentale creşte. În condiţii de recesiune, „ar fi fost rezonabil ca în fruntea cabinetului de miniştri să fie pusă o persoană puternică şi să fie stabilită o cooperarea mai constructivă între guvern şi alte organisme ale puterii”. Medvedev este considerat un om slab, iar unii membri ai guvernului său îl tratează fără respect, sunt de părere unii politologi.
La rândul său, în discursul susţinut în faţa Dumei de Stat, Medvedev a abordat direct tema recesiunii, apărându-şi energic miniştrii. Însă discursul lui a fost primit fără entuziasm chiar şi de către membrii partidului „Rusia Unită”.
Putin, aşa cum este el prezentat de televiziunea rusă aflată sub un control riguros, este calm, autoritar, adoră aventurile şi comunicarea cu celebrităţile, suferă mult pentru soarta păsărilor şi animalelor pe cale de dispariţie.
Mass-media din Rusia nu amintesc aproape niciodată despre „stilul de viaţă luxos al lui Putin” – preşedintele rus are 20 de reşedinţe oficiale grandioase, în condiţiile în care întreaga familie regală are doar 8 – şi nici despre obiceiul său de a întârzia. Nici exploziile sale de furie nu erau mediatizate – în orice caz, nu până în ultimul timp.
În cadrul Administraţiei prezidenţiale s-a conturat o aspiraţie comună de a slăbi poziţiile lui Medvedev, înfăţişându-l ca pe un lider incapabil să-i ajute pe cetăţenii ruşi, şi în acelaşi timp de a sublinia că doar Putin joacă rolul de „apărător al poporului”, potrivit directorul-adjunct al Centrului de tehnologii politice de la Moscova, Aleksei Makarkin. Medvedev, care este susţinut de americani, reprezintă un pericol la adresa puterii, opinează o altă sursă, loială lui Putin.