Admitere liceu 2023. Nebunie după repartizarea computerizată 2023. Nu tuturor le-au ieşit calculele, s-a intrat cu medii uriaşe la liceele bune!

Potrivit calendarului oficial, repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu are loc în data de 19 iulie, după ce elevii au completat fișele de înscriere din 6 iulie. Pentru prima dată, media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu, media de la Evaluarea Națională reprezentând 100% media de admitere.
Filip Stan
18 iul. 2023, 18:22
Admitere liceu 2023. Nebunie după repartizarea computerizată 2023. Nu tuturor le-au ieşit calculele, s-a intrat cu medii uriaşe la liceele bune!

Admitere liceu 2023. Miercuri va avea loc repartizarea computerizată a elevilor care au susținut Evaluarea Națională, la liceul pentru care au optat. Departajarea se va face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, obținută în urma mediei notelor de la Evaluarea Națională, iar rezultatele ierarhizării vor fi publicate pe site-ul dedicat al Ministerului Educației.

Potrivit calendarului oficial, repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu are loc în data de 19 iulie, după ce elevii au completat fișele de înscriere din 6 iulie.

ADMITERE LICEU 2023. 4500 de elevi, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii, nu prind Repartizare computerizată 2023
„Trebuie completate cât mai multe opțiuni – calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele. Prea puține opțiuni/coduri sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizarea elevului sau la repartizarea la o specializare nedorită”, a transmis Ministerul Educației.

Repartizările pe fiecare județ în parte – prima etapă:

  1. ALBA
  2. ARAD
  3. ARGEȘ
  4. BUCUREȘTI
  5. BACĂU
  6. BIHOR
  7. BISTRIȚA-NĂSĂUD
  8. BRĂILA
  9. BOTOȘANI
  10. BRAȘOV
  11. BUZĂU
  12. CLUJ
  13. CĂLĂRAȘI
  14. CARAȘ SEVERIN
  15. CONSTANȚA
  16. COVASNA
  17. DÂMBOVIȚA
  18. DOLJ
  19. GORJ
  20. GALAȚI
  21. GIURGIU
  22. HUNEDOARA
  23. HARGHITA
  24. ILFOV
  25. IALOMIȚA
  26. IAȘI
  27. MEHEDINȚI
  28. MARAMUREȘ
  29. MUREȘ
  30. NEAMȚ
  31. OLT
  32. PRAHOVA
  33. SIBIU
  34. SĂLAJ
  35. SATU-MARE
  36. SUCEAVA
  37. TULCEA
  38. TIMIȘ
  39. TELEORMAN
  40. VÂLCEA
  41. VRANCEA
  42. VASLUI

Admitere liceu 2023. Calendarul admiterii la liceu de anul acesta este următorul:

  • Termenul limită pentru predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni la centrul de admitere județean/al municipiului București – luni, 17 iulie;
    Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată – marți, 18 iulie;
    Repartizarea computerizată a elevilor la liceu, cu rezultatele publicate de Ministerul Educației pe site-ul dedicat, admitere.edu.ro – miercuri, 19 iulie;
    Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București – miercuri, 19 iulie;
    Depunerea dosarului de către elev la școala la care a fost repartizat – 20-25 iulie.
    Cum se face ierarhizarea candidaților pentru admiterea la liceu 2023
    Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională), iar pentru medii egale, vor fi aplicate, în ordine, următoarele criterii de departajare:
  • nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul Evaluării Naționale;
    nota obținută la proba de matematică, în cadrul Evaluării Naționale;
    nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul;
    media de absolvire a claselor V – VIII.

De asemenea, Ministerul Educației a precizat că situațiile speciale după repartizare se vor soluționa între 26 și 28 iulie. Printre acestea se numără: situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.

„Dacă te încadrezi într-una din situațiile speciale, ține cont că, pentru a putea participa la această etapă, trebuie să ai cel puțin media ultimului admis în clasa în care vrei să te muți, să păstrezi specializarea și să existe locuri în clasa respectivă. Aceste condiții se aplică tuturor cazurilor speciale, cu excepția candidaților gemeni.

Situațiile speciale se soluționează la nivelul Comisiei județene de admitere/al Comisiei de admitere a municipiului București. Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, pentru a avea informații despre modalitatea de depunere a cererilor pentru această etapă și pentru a ști care sunt documentele necesare!”, a menționat Ministerul Educației.

Calendarul pentru etapa a doua de admitere la liceu 2023 este următorul:

  • Afișarea locurile libere rămase la sfârșitul primei etape – 28 iulie;
    Înscrierea candidaților la liceu – 7-9 august;
    Repartizarea candidaților la liceu, la nivel de Comisie județeană de admitere/a municipiului București – 10-11 august;
    În 28 iunie, pe portalul evaluare.edu.ro au fost publicate rezultatele de la Evaluarea Națională 2023. Dintr-un total de 154.115 elevi prezenți, 117.507 au obținut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce înseamnă 76,2%, față de 76,8% în anul 2021, respectiv 82,3% în anul 2022.
  • Pentru prima dată, media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu, media de la Evaluarea Națională reprezentând 100% media de admitere.

Admitere 2023. Modificări majore pentru elevi! Se schimbă modul de repartizare în licee

Admitere 2023. Completarea opțiunilor în fișele de admitere la liceu 2023, în prezența părintelui și a dirigintelui, pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a și au susținut Evaluarea Națională, continuă și în perioada 10-17 iulie 2023, după cum prevede calendarul oficial. Fișa de înscriere poate fi transmisă și electronic, după cum prevede procedura Ministerului Educației.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
>Sunt modificări majore în ceea ce privește admiterea la liceu, dar și examenul de bacalaureat. Potrivit unui proiect de lege promulgat săptămâna trecută, reintroducerea examenului de admitere la liceu, în plus față de distribuirea elevilor în baza rezultatelor de la evaluarea națională, și schimbarea modului în care se va susține examenul de bacalaureat, sunt doar câteva dintre schimbările ce vor apărea, în următoarea perioadă, la legislația educației.

Vouchere pentru elevi şi în vacanţă. Se dau 250 de lei de la stat pentru concerte și excursii

Admitere 2023. Liceele, nu doar colegiile naționale, vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX –a a învățământului liceal. Mai mult decât atât, potrivit formei modificate a viitoarei legi, examenul de evaluare națională rămâne obligatoriu.

Regula generală spune că, în baza rezultatelor de la evaluarea națională, absolvenții clasei a VIII-a vor fi repartizați la licee. Cu toate acestea, pentru maximum 50% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare, liceele vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX-a (doar pentru anumite specializări sau pentru toate specializările).

Mai mult decât atât, până la 10% dintre locuri vor fi ocupate fără concurs, pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională și, conform opțiunilor exprimate, prin repartiție computerizată, de către elevi cu dizabilități și/ sau cerințe educaționale speciale și de către elevi de etnie romă.

După organizarea concursului și repartizarea în urma acestuia, locurile rămase neocupate vor fi atribuite pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, conform opțiunilor exprimate de elevi, prin repartiție computerizată, scrie avocatnet.ro.

Admitere 2023. Concursul de admitere va avea două probe, stabilite la nivelul unității de învățământ, care vor trebui să vizeze discipline aferente profilului sau specializării.

Admiterea la liceu și evaluarea națională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfășura după noile reguli începând cu generația de elevi care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Schimbări și la examenul de bacalaureat
Nu doar admiterea la liceu se va face diferit, ci vor apărea schimbări și în cazul examenului de bacalaureat. În primul rând, apare bacalaureatul tehnologic și se introduce o probă ce vizează competențele de bază.

Absolvenții învățământului liceal vor primi diploma de absolvire, foaia matricolă și, după caz, un certificat de calificare profesională de nivel 3 sau 4, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, pe piața muncii.

La fel ca acum, absolvenții învățământului liceal care vor susține și promova examenul național de bacalaureat vor primi diplomă de bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învățământul superior. În plus, apare o probă scrisă, obligatorie, pentru evaluarea competentelor de bază, complementare profilului.

Pentru profilul umanist, filiera teoretică, proba scrisă va viza evaluarea cunoștințelor la matematică/ fizică/ chimie/ biologie, în timp ce pentru profilul real, filiera teoretică, proba scrisă va avea scopul evaluării competențelor de bază, la alegere, la una dintre disciplinele: istorie, geografie, logică, psihologie, sociologie, economie, filosofie sau religie.

Admitere liceu 2023. Greşeala frecventă care trebuie evitată la completarea fișei de înscriere
Pe lângă proba privind competențele de bază, examenul de bacalaureat va mai avea și o probă orală de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (plus maternă, după caz), probă scrisă la Limba și literatura română sau maternă, două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și două probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării, pe baza standardelor naționale de evaluare. Înainte de a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă, marţi seară, că munce echipei de la minister nu se încheie după promulgarea Legilor Eucaţiei, din contră, urmează elaborarea legislaţiei secundare.
”Am luat parte, astăzi, la un moment memorabil pentru mine şi definitoriu pentru parcursul sistemului de învăţământ din România. Legile Educaţiei «România Educată» au fost promulgate de preşedintele României Klaus Iohannis. Astăzi a fost, aşadar, îndeplinit angajamentul asumat atât de preşedintele ţării, cât şi de mine, în calitate de ministru al Educaţiei”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Ligia Dedca.

Aceasta a precizat că a fost un efort colectiv intens. ”Suntem mândri de rezultat, pentru că ştim că scopul acestui pachet legislativ este acela de a construi un sistem de învăţământ de calitate pentru copiii noştri. Munca noastră, a echipei de la Ministerul Educaţiei, nu se încheie aici. Urmează o activitate intensă pentru elaborarea legislaţiei secundare, proces în care vom avea alături toţi actorii reprezentativi din sistemul educaţional”, a mai transmis Deca.

Ministrul a  mulţumit celor care au făcut ca aceste legi să devină realitate. ”Promit că voi face tot ce ţine de mine ca legile educaţiei «România Educată» să fie implementate, astfel încât învăţământul din ţara noastră să beneficieze de reformele mult aşteptate”, a mai transmis ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după ce a semnat, în prezenţa mai multor oficiali, decretele de promulgare a Legilor Educaţiei, că ”România Educată”, proiectul său de suflet, devine acum realitate şi este un angajament îndeplinit.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce zodii o duc bine până pe 10 august. Favoare deosebită pentru un nativ, vine o perioadă neașteptată
Capital.ro
A murit una din cele mai iubite actrițe. Vocea ei a încântat milioane de români
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție ȘOC. A făcut furori cu rochia îndrăzneață
DailyBusiness
România vizează aderarea la OCDE în 2026. Secretarul general al Guvernului: „Este cel mai important obiectiv de țară”
Adevarul
Locul din București în care o friptură de porc costă 14 lei, iar supa sub 8 lei. „E fragedă, gustoasă și sățioasă” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Ziua în care vin pensiile mărite. Cum vor arăta veniturile
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Acest român a comandat o salată, într-o tavernă din Thasos. A rămas cu gura căscată când a văzut nota de plată
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Se schimbă vremea în România. În ce județe din țară sunt așteptate averse torențiale și vijelii
Capital.ro
Proprietarii de apartamente au interzis. Cei care stau la bloc nu mai au voie. Se elimină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
IMANE KHELIF ÎNVINGE ÎN SFERTURILE DE FINALĂ ȘI ASIGURĂ O MEDALIE PENTRU ALGERIA LA JO 2024
MediaFlux
DONALD TRUMP, SPERIAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?