Zile libere 2023. Se face iar punte, urmează o minivacanţă de 4 zile pentru bugetari

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, în ziua de 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.
Viorel Dobran
21 iul. 2023, 16:28
Zile libere 2023. Se face iar punte, urmează o minivacanţă de 4 zile pentru bugetari

Zile libere 2023. Minivacanța va fi posibilă datorită sărbătorii creștin-ortodoxe Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) 2023, cu cruce roșie, care pică într-o zi de marți, 15 august.

De la finalul anului 2022, Guvernul a decis să facă punte în luna august, de Sfânta Maria. Sfânta Maria este an de an zi liberă legală, așadar este zi liberă de la stat.

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, în ziua de 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

Sărbătoarea religioasă din 2023 pică într-o zi de marți, motiv pentru care Guvernul a decis, încă din luna decembrie 2022, ca ziua de luni, 14 august, dată care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie zi liberă.

Zile libere de la stat. Vine minivacanța foarte curând, pentru milioane de români!
Pentru anumite categorii de angajați din sectorul public, weekendul 12-13 august se poate prelungi cu încă doua zile libere luni (14 august) și marți (15 august).

Zile libere 2023. Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public.

Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Zile libere 2023. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă, se face punte! Cum îşi pot prelungi românii concediul de odihnă
De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Următoarele minivacanțe pentru români sunt de Sfântul Andrei și Ziua Națională, care sunt legate de weekend și prima și a doua zi de Crăciun, care urmează după un weekend.

Iată de ce zile libere mai beneficiază angajații în 2023:

14 august – luni – doar pentru bugetari

15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României

25 decembrie – luni – Crăciunul

26 decembrie – marți – Crăciunul

Zile libere în plus pentru români. Săptămâna de lucru de 4 zile şi weekendul de 3 zile sunt permise și de legislația actuală

Zile libere 2023, se testează reducerea săptămânii de lucru. O bancă de la noi, de pildă, oferă această opțiune angajaților care își doresc să aibă un altfel de program decât cel clasic, de 8 ore pe zi, pentru a avea mai mult timp dedicat vieții personale.

Rezultatele sunt încurajatoare, spune Mihaela Ioniță, director de resurse umane în cadrul ING Bank România, realizată de Laura Culiță: „Pentru noi, săptămâna de lucru redusă înseamnă o rearanjare a timpului de lucru și anume – muncești cu o oră în plus timp de 4 zile pe săptămâmă și ai opțiunea să-ți iei jumătate de zi a cincea zi sau o dată la 2 săptămâni o zi liberă”

Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă, se face punte! Cum îşi pot prelungi românii concediul de odihnă
Potrivit unui chestionar aplicat de bancă, 82% dintre angajați apreciază cu nota 5, pe o scară de la 1 la 5, că acest mod de lucru este unul preferat, iar 90% dintre manageri sunt încântați de acest test privind modul de lucru.
Cum funcționează săptămâna de lucru în Marea Britanie

Zile libere 2023. Ce spune legislația actuală despre weekendul de 3 zile 

Subiectul săptămânii de lucru de 4 zile nu este vehiculat de ieri-de azi la noi, însă a început să fie mai intens dezbătut odată cu pandemia și, implicit, cu nevoia de flexibilitate a programului. Dacă s-a putut să muncim de acasă, de ce nu am putea avea și 3 zile libere pe săptămână? Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege care să le ofere salariaților români un weekend de trei zile. Prin el se urmăreşte reglementarea în Codul Muncii a posibilității de a lucra 4 zile a câte 10 ore, nu și a obligativității de a face asta.

Prin urmare, dacă suntem angajați cu normă întreagă, nu mai trebuie neapărat să lucrăm 8 ore pe zi timp de 5 zile pentru a atinge norma de 40 de ore pe săptămână, ci putem negocia cu angajatorii un program flexibil: fie de 10 ore pe zi timp de patru zile (ex. de la ora 7:00 la 17:00), fie variante (ex. 3 zile de 12 ore sau alternarea între o săptămână de 5 zile lucrătoare a câte 9 ore fiecare și o săptămână de 4 zile lucrătoare cu un program zilnic tot de 9 ore), în așa fel încât să beneficiem de o zi de odihnă în plus.

Angajatorii care vor să instituie săptămâna de lucru de 4 zile trebuie să știe că legislația în vigoare le permite acest lucru.

Majoritatea companiilor au ales să continue programul-pilot, iar rezultatele testului sunt analizate de cercetători de la Boston College și Cambridge University. Un sondaj realizat recent de o platformă de recrutare arată că, în România, sunt diferențe majore între ce-și doresc angajatorii și angajatorii.

Zile libere 2023. O nouă zi de stat acasă şi pentru privaţi, şi pentru bugetari.

Zile libere. Ana Vișian, director de marketing, Best Jobs: „Pe de o parte, candidații și angajații care își doresc lucrul acesta pentru că vine cu o zi în plus pe care și-o pot dedica vieții personale. Pe de altă parte, vine perspectiva angajatorilor care încă nu sunt pregătiți pentru așa ceva – implică pe de o parte reorganizare, costuri, analiza mai atentă a business-ului, unele business-uri poate nici nu se pretează pentru așa ceva.”

Potrivit unui sondaj BestJobs, realizat recent, 8 din 10 angajați acceptă ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile. În schimb, doar 4 din 10 angajatori împărtășesc aceeași opinie.

Codul muncii spune că „repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus”.

Potrivit dispozițiilor art. 116 alin. (1), în funcție de specificul unității sau al muncii prestate, „modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern”.

Statisticile arată că noi, românii, muncim cel mai mult din UE și nu prea alocăm timp suficient odihnei și recreerii.

„Cei care pun accent pe timp liber sunt angajații foarte tineri, între 18 și 25 de ani, care nu au încă obligații (casa și masa sunt asigurate de părinți) și cei trecuți de a doua tinerețe (între 51 și 65 de ani), ai căror copii au crescut și care nu se mai gândesc la venituri mari, ci la cum să-și trăiască viața mai plăcut și să se relaxeze”, spune Gabriel Chicioreanu, consultant în Managementul carierei (4Career).

5 zile libere în plus pentru români. Ce este „concediul de îngrijitor”

Asta se întâmplă în mediul urban (în special urbanul mare) cu cei din clasa medie. În mediul rural sau în urbanul mic, unde lumea trăiește de la o lună la alta cu salariul minim pe economie, toți angajații se gândesc doar la bani, nu mai au vreme de odihnă… Dacă li s-ar propune o a treia zi liberă, cu siguranță ar lucra-o și pe aceea pentru a-și putea rotunji veniturile și acoperi cheltuielile.”

Carevasăzică de ziua liberă în plus s-ar bucura mai degrabă cei cu cu salarii mari. Oamenii simpli nu au ce face cu ea dacă abia așteaptă ziua de muncă să mai câștige un ban.

În principiu, ideea completării legii cu un text care să stipuleze posibilitatea acoperirii celor 40 de ore de muncă săptămânale în 4 zile nu e o idee rea, pentru că angajaților care mai au treburi de rezolvat în zilele lucrătoare (mers la medic, la Fisc, la service cu mașina etc.) le-ar prinde bine o a treia zi de weekend. Aceștia și-ar da mai mult interesul la serviciu, pentru că nu ar mai fi nevoiți să se învoiască mereu sau să tot ciupească din concediu.

Este greu de crezut totuși că un angajat obișnuit să lucreze 8 ore poate fi eficient și productiv timp de 10 ore pe zi. Programul trebuie testat, verificat și aplicat pentru fiecare om în parte. Și neapărat trebuie revizuit stilul românesc de muncă, pentru că noi ne-am obișnuit să lucrăm mult, dar ineficient (nu avem cultura muncii de scurtă durată, intense și productive, cum au scandinavii, de exemplu).

Specialistul în HR recomandă mai degrabă diminuarea timpului de lucru săptămânal, de la 40 de ore la 32 de ore, fără majorarea duratei zilnice a timpului de muncă (ca la suedezi, la olandezi…), dar pentru asta ar trebui o lege nouă și o modificare serioasă a Codului muncii. „Momentan, în România, sub 40 de ore lucrate săptămânal înseamnă program de lucru part time, iar un singur job cu jumătate de normă nu poate oferi un venit care să îndeplinească toate nevoile angajatului”, explică Gabriel Chicioreanu.

Zile libere 2023. Avantajul companiilor al căror program de funcționare s-ar reduce de la 5 la 4 zile ar putea consta în reducerea costurilor cu utilitățile și valorificarea mai bună a spațiilor de lucru.

Însă pentru mulți angajatori de la noi (din domeniul comerțului, al transporturilor, al alimentației, al divertismentului etc.) care nu pot pune lacătul pe ușă vinerea, principalul inconvenient ar fi că pentru a treia zi de weekend a unor persoane ar trebui să angajeze altele. Iar asta le-ar dubla cheltuielile și nu le-ar conveni. Mulți preferă să plătească ore suplimentare salariaților existenți în echipă.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Președintele sârb Aleksandar Vucic: „Lumea alunecă spre dezastru” după atacul rachetei hipersonice ruse
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?