În România, în Registrul agresorilor sexuali, figurează aproape 65.000 de persoane, potrivit datelor centralizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Legea ce reglementează înscrierea în acest registru este în vigoare de doi ani de zile.
„La data de 18 iulie 2023, în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale erau înscrise 64.791 de persoane”, arată cele mai recente statistici ale Ministerului de Interne.
Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor a fost operaţionalizat la 1 iulie 2021, iar până în prezent, au fost eliberate 344.610 de certificate de integritate comportamentală. Certificatul de integritate comportamentală este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.
În Registru se ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile anterior enumerate, de către organele române competente; a persoanelor de cetăţenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de acest fel precum şi a persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor competente ale altor state, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni dintre cele enumerate şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.
De la 1 februarie 2023, cazierul judiciar poate fi obţinut şi online. Anul acesta au fost eliberate nu mai puțin de 1.156.806 caziere.
În opinia psihologului criminalist Tudorel Butoi, autoritățile trebuie să-și asume măsuri mult mai dure, prin schimbarea cadrului legal.
„Sunt pedepse mult prea mici. Cum? Doi-trei ani sau cercetări cu arest la domiciliu. În acest timp, victima, proaspăt abuzată se întâlnește cu abuzatorul, care în același timp, merge să dea cu subsemnatul la secție. E de nepermis așa ceva!”, a declarat Tudorel Butoi, pentru site-ul RomâniaTV.net.
„Haideți să discutăm și despre sancțiuni mai dure! Chiar despre castrare chimică. Problema cu acești depravați este mult mai complexă!”, a mai avertizat psihologul criminalist.
Profesorul Butoi a dezvăluit metodele perverse prin care pedofilii îi abordează pe cei mici:
„Pedofilii continuă să apară precum ciupercile după ploaie. Poliția îi depistează, realizează probe, acționează in rem și in personam și-i trimite unde trebuie. Totuși, tot apar noi cazuri. Sunt pedofili care fac zeci de victime. Acești depravați au diverse metode prin care-și ascund comportamentele bolnave.
Acești indivizi au diverse metode de a interacționa cu copiii, în joacă. Profită din plin de inocența lor, îi manipulează. Le sugerează să se dezbrace, să-și facă poze indecente, să mimeze acte sexuale. Astfel, cei mici sunt introduși într-o zonă nepotrivită, a sexualității. Se intră într-un proces nepotrivit vârstei.
Acești pedofili propun celor mici întâlniri în spațiul public. Câștigă încrederea micuților, apoi îi atrag într-un spațiu privat, securizat. Practic, le întind diverse capcane”, a mai punctat Butoi, pentru RomâniaTV.net.