Repartizare liceu 2023. Rezultatele au fost publicate pe edu.ro. Peste jumătate dintre elevi nu au fost admiși la prima opțiune

Repartizarea computerizată în clasa a IX-a are loc pe 19 iulie, conform calendarului oficial anunțat de Ministerul Educației. Ministerul educației a afișat rezultatele de la admitere la liceu.
Alina Andrei
19 iul. 2023, 12:00
Repartizare liceu 2023. Rezultatele au fost publicate pe edu.ro. Peste jumătate dintre elevi nu au fost admiși la prima opțiune

Repartizare liceu 2023. Ministerul Educației a afișat miercuri rezultatele de la repartizarea computerizată în clasa a IX-a. Rezultatele sunt publicate pe site-ul dedicat http://admitere.edu.ro/. Numărul elevilor repartizați computerizat se înscrie în continuare într-un trend ascendent: creșterea este de peste 21.000 de elevi repartizați prin raportare la etapele similare din anii 2021 și 2022. Au rămas disponibile 7.727 de locuri pentru continuarea studiilor în învățământul liceal, a transmis Ministerul Educației.

Din totalul elevilor (112.747) cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%), număr care indică o creștere de peste 21.000 de elevi repartizați, cumulat, comparativ cu etapele din ultimii doi ani: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021.
Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune (52.896). În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev.

 

Sinteza rezultatelor repartizării la licee 2023

  • 98,56% dintre elevii care au completat fișe de opțiuni au fost repartizați la licee
  • Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune
  • În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev
  • 30 de elevi cu media de admitere peste 8.00 au rămas fără loc la liceu
  • Dintre aceștia, patru elevi au avut media de admitere peste 9.00.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 20 – 25 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 26 – 28 iulie 2023, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

Au rămas de repartizat în etapele următoare doar 1.619 absolvenți (1,44%), întrucât nu au completat suficiente opţiuni. Acest indicator înregistrează o scădere accentuată față de anul trecut, când 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 26.377 de locuri libere în învățământul liceal și în învățământul profesional de stat (7.727 de locuri libere la liceu și 18.650 de locuri în învățământul profesional).

În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal:

12.408 elevi la specializări vocaţionale;
816 elevi în învăţământul militar;
2.626 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
1.286 de elevi admişi pe locurile rezervate CES.

Anul acesta, media de admitere nu mai este formată din media de la Evaluarea națională 2023 și media claselor V-VIII, ci va conta doar media de la Evaluarea Națională.

Citește și: Admitere liceu 2023. Ce trebuie să facă elevii imediat după repartizarea computerizată 2023

Departajarea elevilor cu medii egale va fi făcută printr-o o serie de patru criterii. Va conta în ordine media la Limba română, media la Matematică, media la Limba maternă și media de absolvire.

Concurența cea mai mare va fi pentru liceele de top, pentru că un elev cu 9.80 a pierdut 169 de poziții în clasament, față de un elev cu aceeași medie anul trecut, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: Repartizare liceu 2023 București. Rezultatele publicate pe edu.ro. Află la ce liceu vei învăța în următorii patru ani

 

Raport: 78,2% dintre elevi nu sunt de acord cu introducerea unui examen de admitere separat de Evaluarea Naţională

Mai mult de trei sferturi (78,2%) dintre elevi nu sunt de acord cu introducerea unui examen de admitere la liceu separat de Evaluarea Naţională, arată un raport dat publicităţii joi de Consiliul Naţional al Elevilor, realizat în urma consultării a 16.134 de copii din întreaga ţară.

Proiectul de lege de Educaţiei prevede un examen de admitere diferenţiat pentru unităţile de învăţământ liceal care îşi doresc acest lucru. Acesta se va putea organiza la clasele unde există competiţie, pentru maximum 50% dintre locuri. Locurile rămase urmează să fie ocupate prin repartizare computerizată, în baza examenului de Evaluare Naţională.

Examenul de admitere se va desfăşura după Evaluarea Naţională, iar la el vor putea participa numai elevii care au obţinut minimum 5 la fiecare probă. Elevii care nu vor fi admişi în urma examenului de admitere vor fi repartizaţi computerizat.

„CNE se împotriveşte introducerii examenului de admitere, întrucât liceul este un ciclu obligatoriu în România, deci procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar pentru toţi elevii, desfăşurat într-un mod necompetitiv. Totodată, cum structura noului examen de Bacalaureat este una ce se axează pe competenţe generale, învăţământul liceal ar trebui să promoveze aceleaşi principii, nu să îndrepte elevii către o unică specializare”, transmite organizaţia.

Dintre cei 16.134 elevi consultaţi, 63% consideră subiectele ar trebui elaborate unitar, la nivel naţional, în cazul în care va fi introdus în lege examenul de admitere.

„Prin această variantă, nu vor exista discrepanţe de dificultate în cadrul subiectelor. La polul opus, doar 37% sunt de părere că fiecare unitate de învăţământ ar trebui să le conceapă separat”, consideră elevii.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Mirosul stresului influențează comportamentul câinilor, arată un studiu
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!