Sfântul Ilie 2023. De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate, potrivit traditii-superstitii.ro
Sfântul Ilie poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta. În această zi, este bine ca ogoarele să fie stropite cu agheasmă pentru că ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineața sărbătorii de Sf Ilie, se culeg cele mai bune plante de leac. Acestea trebuie păstrate în locuri ferite de umezeală. Tot acum se culege și se sfințește la biserică și busuiocul.
În multe zone din țară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiția recoltării mierii de albine. Această activitate, cunoscută și sub numele de „retezatul stupilor”, este realizată de bărbați credincioși, îmbrăcați în straie de sărbătoare. Apoi, prietenii și rudeloe sunt invitate la masă să deguste mierea și să bea un păhărel de țuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor și le apără stupii de hoți.
În multe zone din Moldova, în această zi, gospodării mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în muncă, potrivit click.ro.
În această zi, se consumă fructe proaspete, cu excepția merelor. Există credința că oricine respectă acest obicei va fi sănătos tot anul, în schimb, cine nu-l respectă și mănâncă mere riscă să fie lovit de trăsnete.
În unele sate, există și obiceiul că femeile să ducă la biserică numai mere văratice pentru a fi slujite, existând crediţa că, pentru aceste femei, după moarte, merele sfințite se vor transforma în mere de aur.
În trecut, fetele nemăritate mergeau în lanurile de cânepă în ajunul Sfântului Ilie sau chiar în zorii zilei de Sfântul Ilie. Îmbrăcate în cămăși albe, ele se scăldau în roua așternută pe cânepă. Apoi se întorceau acasă şi se culcau. Fata care visa un lan de cânepă verde urma să se căsătorească cu un băiat tânăr, în timp ce fata care visa un lan de cânepă uscată urma să se căsătorească cu un bărbat mai în vârstă.
Potrivit tradiţiei, dacă plouă și este furtună în ziua de Sfântul Ilie, nu trebuie să deschidem ferestrele sau ușile. Diavolii fugăriți de Sf Ilie nu au pe unde să pătrundă într-o locuință care are ușile și ferestrele închise.
Dacă în ajunul praznicului sau după ziua prăznuirii ploile sunt însoțite de tunete și de fulgere, credincioșîi surprinși pe drum de vremea rea trebuie să-și facă semnul crucii cât mai des, până ajung la un adăpost. Există credinţa că, atunci când Dumnezeu i-a dat biciul Sfântului Ilie, cu care să-i pedepsească pe draci, i-a spus să-i ocrotească de orice rău pe toți oamenii care-și fac semnul crucii, iar dracii să nu aibă putere asupra lor.
Pentru a fi feriți de trăsnete, este bine ca oamenii să poarte asupra lor crengi de salcie.