Klaus Iohannis a promulgat legea. Schimbare majoră în facturile marilor consumatori

Şeful statului a promulgat Legea privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor
Filip Stan
19 iul. 2023, 13:20
Klaus Iohannis a promulgat legea. Schimbare majoră în facturile marilor consumatori

Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor. Legea are ca obiect instituirea unor măsuri pentru furnizorii de combustibili şi pentru consumatorii industriali de hidrogen, în vederea integrării hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor.

Potrivit legii, Furnizorii de combustibili au obligaţia să îşi asigure combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică de la furnizori de hidrogen. Furnizorii de combustibili au obligaţia să se asigure că valoarea energetică provenită din cantitatea de combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică furnizaţi pe piaţă în România şi utilizată în sectorul transporturilor pe perioada unui an este cel puţin egală cu 5% din conţinutul energetic al tuturor combustibililor furnizaţi pentru consum sau pentru utilizare pe piaţă, în România, începând cu anul 2030.

Iohannis a semnat decretele pentru noii miniştri ai Muncii şi Familiei. Depunerea jurământului are loc la ora 14, la Palatul Cotroceni

Fiecare furnizor de combustibili are obligaţia să se asigure că valoarea energetică provenită din cantitatea de combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică şi din energia electrică din surse regenerabile utilizată pentru electro-mobilitate furnizată pe piaţă în România şi utilizată în sectorul transporturilor, în perioada 2024 – 2029, este cel puţin egală cu 0% în anul 2024; 0,5% în anul 2025; 1% în anul 2026; 2% în anul 2027; 3% în anul 2028 şi 4,5% în anul 2029, din conţinutul energetic al tuturor combustibililor puşi pe piaţă în România în anul respectiv.

Fiecare consumator industrial de hidrogen din hidrogenul utilizat în industrie în scopuri energetice şi neenergetice are obligaţia să se asigure că: a) începând cu anul 2030, minimum 50% va fi combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică sau hidrogen cu emisii reduse 4 de carbon şi minimum 42% din resurse regenerabile de origine nebiologică; b) începând cu anul 2035, minimum 75% va fi combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică sau hidrogen cu emisii reduse de carbon şi minimum 65% din resurse regenerabile de origine nebiologică, se precizează în comunicatul Preşedinţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se înfiinţează Muzeul Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care se înfiinţează Muzeul Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, care are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor romilor din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor robiei şi deportării în Transnistria, precum şi combaterea rasismului şi a discriminării.

Citeşte şi: Rareş Bogdan: „I-am spus lui Marcel Boloș să nu se comporte ca un contabil. Nu-l dăm afară, îl rugăm doar să fie liberal”

Legea prevede că prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (1), art. 17 alin. (2) şi ale art. 18 din Legea muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se înfiinţează Muzeul Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, denumit în continuare Muzeul, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Romi.

are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor romilor din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor robiei şi deportării în Transnistria, precum şi combaterea rasismului şi a discriminării.

Patrimoniul Muzeului se compune din colecţii de piese şi documente, constituite de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, membru al Consiliului Minorităţilor Naţionale, în colaborare cu alte instituţii publice sau private şi organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, precum şi din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, potrivit legii.

Potrivit legii promulgate de Iohannis, Muzeul are următoarele atribuţii principale: a) colecţionarea de documente şi mărturii cu privire la istoria romilor, inclusiv prin colaborarea cu Arhivele Naţionale ale României, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi alţi deţinători de arhivă, din ţară şi din străinătate; b) elaborarea, coordonarea de programe şi/sau proiecte educaţionale şi de cercetare, de stagii de pregătire şi instruire în domeniul specific, precum şi participarea la programe şi proiecte din domeniul de activitate, atunci când acestea sunt organizate de terţi; c) efectuarea de studii şi cercetări, în ţară şi în străinătate, pentru aprofundarea cunoaşterii istoriei romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria; d) organizarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, conferinţe, expoziţii, schimburi de experienţă şi seminarii cu caracter informativeducativ, inclusiv prin colaborare şi participare internaţională; e) editarea şi publicarea de studii, cărţi, articole, corespondenţă, memorie fotografică şi multimedia, colecţii de documente, albume fotografice privind istoria romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria; f) evidenţa, gestionarea, protejarea şi conservarea patrimoniului propriu.
Finanţarea funcţionării şi activităţii Muzeului se asigură din subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, precum şi din donaţii şi sponsorizări. Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Romi, cu avizul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor şi, cumulativ, cu avizul Consiliului Minorităţilor Naţionale, în baza unui concurs de proiecte de management, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

În cadrul Muzeului funcţionează Consiliul de administraţie, Consiliul ştiinţific, comisii de evaluare şi/sau comisii de achiziţii de bunuri culturale, organizate potrivit prevederilor Legii nr. 311/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Consiliul de Onoare. Un reprezentant al organizaţiei minorităţii naţionale a romilor reprezentată în cadrul Camerei Deputaţilor şi în Consiliul Minorităţilor Naţionale este membru de drept în Consiliul de administraţie.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'