Sfântul Ilie 2023. Sfântul Ilie este considerat un sfânt drept, corect, bun la suflet. Acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. A căzut pradă ispitei și i-a ucis pe cei care i-au dat viață, dar apoi s-a căit foarte mult şi I-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva demonilor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea şi i-a dăruit un car tras de cai albi şi l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.
Se spune că, atunci când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Cât despre tunet, acesta ar fi provocat de roţile carului şi de viteza cu care aleargă trăsura.
În ziua Sfântului Ilie, se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu se abate grindina asupra pomilor şi recoltelor. În această zi, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică spre a fi sfinţit. În trecut, femeile se întorceau acasă cu busuiocul şi îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură.
Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. În această zi, este bine să dai de pomană fructe, faguri de miere, nuci, apă, flori de câmp şi alte bucate, potrivit traditii-superstitii.ro
Zilei de Sf. Ilie îi sunt specifice mai multe superstiţii pe care mulți români le respectă pentru ca răul să nu se abată asupra lor: