Mersul pe nisip cu picioarele goale aduce beneficii nebănuite sănătății noastre, mai cu seamă sistemului nervos, dar și siluetei. Practicat în mod regulat, mersul tonifică picioarele și mușchii, iar practicat pe nisip, aduce și mai multe beneficii pentru că lucrează toate articulațiile. În loc să ne solicite articulațiile, așa cum se întâmplă în cazul suprafețelor tari de pe străzi sau din săli de sport, nisipul de pe plajă acționează ca un strat natural care amortizează șocurile, iar în acest mod, articulațiile nu vor fi așa de solicitate. Pentru cei care suferă de poliartrită reumatoidă, mersul pe plajă înainte de răsăritul soarelui poate fi un tip excelent de mișcare.
Vacanțele la mare sunt, așadar, ideale pentru a ne elibera picioarele de toată tensiunea cauzată de pantofi.
Mersul pe nisip este blând cu picioarele și cu articulațiile. Spre deosebire de bitum, nisipul nu este un element rigid, ceea ce ne obligă să ne încordăm și mai mult mușchii pentru a ne menține echilibrul.
Picioarele se afundă destul de mult în nisip, ceea ce ne forțează să facem un pic mai mult efort la fiecare pas. Această plimbare solicită arcul piciorului cu mișcările „călcâi, tălpi, vârf”, pe care nu le facem aproape niciodată. Într-adevăr, atunci când purtăm tocuri sau adidași, mersul nostru este mai concentrat pe călcâi și pe degetele de la picioare. De asemenea, caloriile sunt arse mai repede. În diminețile frumoase, merită să facem o sesiune de jogging dacă facem parte din categoria celor care țin la forma fizică.
De asemenea, mersul pe nisip este cel mai bun exfoliant natural pentru pielea de pe tălpi. Atât nisipul ud cât și cel uscat îndepărtează celulele moarte, iar pielea rămâne fină.
Neurologii susțin că mersul desculț în nisip are nenumărate beneficii pentru sistemul nervos. Acesta are proprietăți de calmare, iar atunci când i se asociază și sunetul apei mării, gândurile negative dispar și apar noi perspective asupra vieții.
Mai mult, odată cu plimbările pe nisipul cald, avem ocazia să luăm și doza zilnică de vitamina D.