România aduce tot mai mulți mncitori din Est, dar pentru majoritatea țara noastră rămâne doar o portiță către țările din Vest. La granițe, traficul de migranți a explodat. Sute de asiatici sunt prinși săptămânal încercând să treacă ilegal în Ungaria sau Serbia, iar de acolo spre Occident.
În urmă cu mai puțin de o lună, la Bihor, 18 srilankezi au încercat să treacă pe jos granița spre Ungaria. În aceeași zi, prin vama Nădlac au ieșit două camioane care ar fi trebuit să fie încărcate cu plăci de pal, cu destinația Italia, însă, polțiștii de frontieră au găsit înăuntru 66 de migranți din Pakistan, Bangladesh, India și Sri Lanka.
Zilnic, în Nepal, sute de muncitori așteaptă cu speranță obținerea unui loc de muncă în România, având aici condiții și salarii mai mari decât în Dubai sau Qatar.
„În Dubai, salariul maxim este de 1.400 de lei. În România, pentru același program, aceeași muncă, ajunge la 70.000 de rupii nepaleze (2.400 de lei). E mai bine în România decât în țările din Golf”, a declarat Jagat, agent de recrutare, pentru Observator News.
România nu înseamnă pentru asiatici doar o sursă de venit, ci și o portiță spre Occident, fiind dispuși să riște orice.
„Când am vorbit cu un agent despre ce sumă cheltuieşte un muncitor, mi-a spus 500.000 de rupii. În jur de 4.000 de dolari americani. Dau banii unui agent nepalez”, a declarat Bajaj, consulul României în Nepal.
Jagat este agent de recrutare în Nepal, iar anul acesta a trimis în România 500 de muncitori. Pentru el e o afacere profitabilă, reușind să-și ridice o casă cu patru etaje în doar câțiva ani.
Nepalezii prinși în timp ce încercau să fugă din România își așteaptă acum sentințele, într-un centru pentru solicitanții de azil, din Timișoara.
Rajan, un tânăr de doar 24 de ani, a lucrat la noi în țară, la cules de struguri, și primea 2.500 de lei. Când permisul de ședere i-a expirat, a încercat să fugă în Grecia.
Citește și: România, raiul muncitorilor asiatici. Ce îi atrage în ţara noastră
„După ce ajungeam acolo, pe teritoriul Greciei, le plăteam 3.000 de euro. Ne-a îmbarcat într-un autoturism şi autoturismul ne-a dus în apropiere de zona de frontieră şi acolo ne-a spus să fugim. În timp ce fugeam, am fost depistat de autorităţile române”, spune el.
„Acum sincer nu ştiu, suntem în custodia autorităţilor române, să vedem ce ne spun, care ar fi soluţia pentru noi, dacă aş putea să rămân aici să mă angajez, vreau să rămân aici”, spune Durga, cel care era alături de Rajan.
„Ei vin special ca să plece mai departe. Vin din medii sărace, din medii cu educație foarte scăzută, tind să creadă în tot felul de povești, mergeți acolo, toată lumea vă angajează, mergeți acolo, puteți pleca în Europa.
Ideea este că în momentul în care discutam de cine îi ajută și cum deja vorbim despre grupuri organizate infracțional”, a declarat Ionuț Iulian Cîrdei, directorul IGI.