Tichete de creşă 2023. Cum poţi să obţii 600 de lei pe vacanţă. Documentele care-ţi salvează cariera

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului și pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că vorbim de creșe de stat sau private.
Filip Stan
21 iul. 2023, 08:54
Tichete de creşă 2023. Cum poţi să obţii 600 de lei pe vacanţă. Documentele care-ţi salvează cariera

Tichete de creşă 2023.  Bonusul financiar poate ajuta persoanele cu copii mici să se întoarcă mai repede la muncă. În fiecare lună, mii de persoane din România intră în concediu pentru creşterea copilului. Acest lucru poate afecta, într-o oarecare măsură, producţia economică a ţării, astfel că autorităţile au căutat soluţii pentru a încuraja persoanele aflate în concediu de creştere a copilului să revină mai repede la muncă.

Un ajutor în acest sens îl reprezintă aşa-numitele tichete de creşă cu ajutorul cărora persoanele aflate în concediu de creştere a copilului pot plăti, practic, servicii de specialitate pentru supravegherea şi dezvoltarea copilului.

Tichete de creşă 2023. Angajatorii vor putea să plătească direct creșele pentru angajații cu copii

Conform autorităţilor din România, valoarea tichetului de creşă a crescut, din acest an, la 600 de lei, respectiv cu câteva procente, până în aprilie 2023 valoarea unui tichet fiind de 570 de lei. S-a stabilit ca valoarea unui astfel de tichet să se menţină constantă până cel puţin în septembrie 2023, existând posibilitatea ca, ulterior, să se discute despre o nouă eventuală creştere a valorii.

În primul rând, trebuie precizat că de tichetele de creşă beneficiază persoanele care au în grijă copil în vârstă de maxim doi ani, sau trei ani în cazul copiilor cu handicap, şi nu mai beneficiază de concediu şi indemnizaţie acordate pentru creşterea copilului.

Tichetele de creşă 2023 pot fi utilizate doar pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul, iar tichetele de creşă trebuie să aibă înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod numele şi adresa emitentului, perioada de valabilitate, interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri şi servicii, dar şi numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de creşă.

Tichete de creşă 2023. Se majorează sumele, câţi bani vor primi pe card părinții începând cu luna aprilie

Acte necesare pentru a solicita tichete de creşă
Cum probabil v-aţi gândit deja, pentru a obţine tichete de creşă trebuie să prezentaţi un dosar plin cu documente de identitate sau justificative. Vorbim despre o cerere tip, un act doveditor eliberat de creşa la care este înscris copilul, dar şi despre o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt părinte sau tutore legale nu beneficiază de tichete de creşă.

De asemenea, mai este nevoie de o altă declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt părinte sau tutore legal nu beneficiază de concediu şi indemnizaţie creştere a copilului, copie după certificatul de naştere al copilului şi eventuale alte documente solicitate de angajator.

Tichete de creşă 2023, doar în format electronic

Legea nr. 165/2018, care reglementează acordarea acestor tichete și alte bilete de valoare, stabilește că toate biletele se emit doar în format electronic. Acordarea biletelor de valoare doar la nivel electronic nu s-a făcut dintotdeauna, ci doar din februarie 2022, de când emiterea lor nu s-a mai putut face pe suport de hârtie. Astfel, singurele bilete de valoare care mai erau pe suport de hârtie în folosință în 2022 erau cele emise înainte de februarie 2022 și care rămâneau valabile până la expirarea lor.

Tichete de creşă 2023. Se majorează sumele, câţi bani vor primi pe card părinții începând cu luna aprilie
Pentru acordarea biletelor de valoare, angajatorii semnează convenții cu emitenții de bilete de valoare. Problema e că, în cazul tichetelor de creșă, mai puțin folosite decât cele de masă, de pildă, nu există la acest moment emitenți care să pună la dispoziție astfel de bilete de valoare – ca atare, deși există la nivel legislativ, acum angajatorii nu pot pune, practic, la dispoziția angajaților acest beneficiu extrasalarial.

Tocmai de aceea, propunerea legislativă prevede acordarea contravalorii tichetelor de creșă în bani doar în situația în care „tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic”.

Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă, chestiune confirmată și de oferta prezentată de fiecare emitent pe site-ul comercial propriu.

Bine de știut: Începând din aprilie, tichetul de creșă a ajuns la 600 de lei. Valoarea acestuia a fost în permanență actualizată.

Tichete de creşă 2023. În normele de aplicare ale Legii 165 vom găsi o condiție absolut necesară pentru acordarea tichetelor de creșă: între emitenții acestor tichete (nu angajatorii) și creșe/entități asimilate creșelor trebuie să existe contracte de prestări servicii încheiate.

Tot normele de aplicare indică faptul că ele ar putea fi acceptate chiar și de persoanele care lucrează ca bone – cu forme legale însă (detalii, aici). Aceeași condiție, însă: bona trebuie să aibă încheiat contract cu emitentul de bilete.

Totodată, spre deosebire de tichetele de masă, de cadou ori de vacanță, tichetele de creșă nu au vocația de a fi la fel de utilizate în practică, inclusiv din cauza dezinteresului angajatorilor de a acorda o sumă atât de mare, lunar, ca beneficiu extrasalarial – vorbim, totuși, la ora actuală, de 570 de lei lunar. Cumulat cu eventuale alte beneficii, precum tichetele de masă sau banii de vacanță, vorbim de angajatori cu bugete salariale destul de generoase.

Conform schemei de funcționare, ar trebui ca unitățile emitente să încheie mai întâi contracte cu creșele sau bonele autorizate. Realitatea ne arată însă că cei mai mulți părinți apelează la serviciile unor bone neautorizate, ca atare, nu vor putea beneficia de tichete de creșă, cu toată disponibilitatea angajatorilor de a oferi aceste sume de bani, întrucât aceste bone nu vor putea să încheie contracte cu emitenții de bilete de valoare.

Așadar, ideea de a acorda contravaloarea în bani a acestor tichete ar putea răspunde mai bine nevoilor reale ale părinților. De notat că forma adoptată de Senat a textului de lege nu include și plata serviciilor oferite de bone, fie ele și autorizate. Textul de lege se referă la „creșe sau entități asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”.

În forma propusă inițial, aceea de a da banii direct părinților, s-ar fi încurajat practica neautorizată a serviciilor oferite de bone, precum și folosirea banilor în alte scopuri decât cele intenționate prin lege de către părinții beneficiari.

În fine, e bine de știut că angajatorii pot sprijini părinții prin acordarea unor sume de bani pe care aceștia să le folosească pentru creșe și bone sau prin punerea la dispoziție în mod direct a serviciilor de creșă afiliate sau interne, dar la nivel de taxare vorbim de o fiscalizare completă – impozit și contribuții – pentru sumele ce reprezintă avantaje salariale. În schimb, tichetele de creșă fac obiectul doar al impozitului, nu și a contribuțiilor.

Ca atare, ar fi necesar ca propunerea legislativă să fie completată și cu regimul fiscal aferent acestor plăți făcute direct creșelor sau entităților asimilate, altfel sumele acordate de angajatori vor fi taxate ca orice alt beneficiu extrasalarial – aplicându-li-se impozit și contribuții integral.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Atacurile cu rachete balistice asupra Ucrainei tensionează scena geopolitică
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?