Legea salarizării bugetare este gata! În aceste momente, la Ministerul Muncii există un proiect făcut prin această lege a salarizării care urmează să fie trimis la Banca Mondială pentru a calcula care va fi impactul bugetar.
Citește și Premierul Ciolacu, veşti bune pentru români: „Vom mări salariul minim, vom mări salariile”
Surse din cadrul coaliției de guvernare afirmă că legea vine să rezolve inechitățile existente sistem, care au fost create în ultimii ani.
Astfel, potrivit noii legi, salariile diferă în funcție de gradul de pregătire, dar și sporurile care s-au oferit de-a lungul timpului, chiar dacă oamenii lucrează fix în aceeași instituție și au aceeași experiență.
Noul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că ar vrea să reformeze tot sistemul bugetar, în ceea ce privește salarizarea.
Oficialul a transmis că ideea acestei reforme ar fi ca bugetarii să aibă un salariu fix și o parte variabilă, care să fie compuse de niște sporuri la stat, ce țin cont în primul rând, de criteriile de performanță.
Concret, asta ar însemna ca toți bugetarii să primească un salariu fix, însă, în funcție de performanță și să aibă posibilitatea să ia aceste sporuri, dar și această parte variabilă.
Condiția este ca profesorii titulari să se instaleze la catedră în zone defavorizate sau izolate și să rămână în acel loc minim cinci ani.
Profesorii pot primi pe card cinci salarii minime brute pe ţară dacă acceptă să predea în zonele defavorizate. „Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă.
Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Potrivit avocat.net, prima se calculează în funcție de salariul minim, așa că va crește în mod corespunzător. Pentru prima oferită în acest an, suma pe care profesorii care vor preda în școli din zone defavorizate aceasta este de 15.000 de lei.
Până în acest moment însă, Ministerul Educației nu a anunțat lista unităților de învățământ care se află în zone izolate sau defavorizate.
Potrivit Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, anunță edupedu.ro.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
DOCUMENT 1800 de lei în plus la salarii, banii intră pe card la următoarea leafă. Noua grilă a apărut deja în Monitorul Oficial
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”
Citește și Angajări 2023. Salarii de 3000 de euro pe lună. Oportunitate pentru românii fără facultate