Cele mai recomandate fructe pe timpul verii. Cu cât sunt fructele mai zemoase, cu atât ne ajută mai mult să ne hidratăm în astfel de zile caniculare. Au un conținut mare de apă și, mai mult, pot să înlocuiască mese pe perioada verii. Pacienții care suferă de diabet ar trebui să le consume cu restricții.
Printre cele mai căutate fructe în perioada verii se numără pepenele verde. Conține 92% apă, are vitamine din complexul B, care oferă energie și au un conținut ridicat de magneziu, potasiu, calciu, fier, seleniu etc. „Nu are multe calorii, dar ne păcălește faptul că mâncăm mai mult decât trebuie. O porție normală ar fi o felie, adică trei pătrate micuțe. La o greutate normală o felie e suficient”, explică medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman.
În cazul diabeticilor, aceștia ar trebui să aibă grijă să nu depășească o porție, adică aproximativ 200 de grame.
„Un măr are aproximativ 100-150 grame. O banană cam la fel. Trebuie să facem echivalentul. Dacă sunt caise, la fel, cinci-șase caise, exact cât un măr. Altfel, orice fruct ne îngrașă, dacă vrem să facem o cură cu fructe nu e prea potrivit, iar la pacienții cu diabet oricum le mai cresc glicemiile dacă depășesc mai mult de două-trei fructe pe zi. Este dulce, dar nu este un fruct interzis, ci în cantități limitate”, completează medicul, potrivit Adevărul.
Diabeticii nu au voie să consume următoarele fructe: perele foarte coapte, bananele coapte bine și strugurii, pentru că le-ar fi afectat echilibrul glicemic. „Pe acestea le-am pus deja la interzise pentru ei, pentru că porția ar fi de jumătate de banană și decât să mănânci jumătate de banană, mai bine mănânci două mere. Apoi, depinde de echilibrul lor glicemic, toate ar trebui individualizate la pacienții diabetici în funcție de acest indice glicemic”, mai spune medicul Anca Roman.
Citește și Chef Joseph Hadad, trucul care face delicios orice pepene din piaţă. Secretul unui desert răcoros
Consumul de fructe și legume e recomandat de specialiști, însă nu și sucul din fructe proaspete. „În niciun caz sucul de fructe, mai bine fructul ca atare. La copii, porția corectă ar fi de 120 ml de suc, pentru că e o capcană dulce care nu le face prea bine, mai bine mănâncă fructul în sine. Niciun copil nu cred că bea 120 ml de suc, bea mult mai mult. Să nu mai vorbim de sucurile procesate. Preferând sucul, pierdem fibrele, pierdem vitaminele care sunt în coaja fructelor”, mai spune medicul.