Pensii 2023. Pensia infimă primită de o româncă după ce a muncit 31 de ani. „Mai bine stăm pe ajutoare sociale”

În România, s-a acreditat ideea că statul are mai degrabă grijă de cei care nu muncesc sau muncesc mai puţin decât de cei care sunt angajaţi zeci de ani şi plătesc lunar contribuţii la buget.
Filip Stan
23 iul. 2023, 11:05
Pensii 2023. Pensia infimă primită de o româncă după ce a muncit 31 de ani.

Pensii 2023. Sistemul de pensii din România este o componentă esențială a asigurărilor sociale, oferind o pensie lunară pentru cetățenii care au contribuit la sistem pe parcursul carierei lor. Cu toate acestea, sistemul se confruntă cu provocări precum deficiențe structurale, fluctuații economice și o populație în îmbătrânire, ceea ce pune presiune asupra finanțelor publice și ridică preocupări cu privire la sustenabilitatea pe termen lung.

Unii dintre cei care au muncit toată viața descoperă când se retrag din activitate că sumele pe care le primesc la pensie nu le ajung pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cei care suspectează că la mijloc este o eroare cer păreri în mediul online. Este cazul unei femei care după ce ar fi muncit 31 de ani primește o pensie de 1.000 de lei, potrivit unui anunț postat pe Facebook.

„Este normal ca o persoană cu 31 de ani de muncă, cu salariul minim pe economie, ce-i drept, să iasă la pensie cu 1000 de lei? A fost la Casa de Pensii crezând că e o greșeală și i s-a zis că a ieșit cu această pensie pentru că a avut salariul minim. Credeți că dacă îi dă în judecată are șanse să obțină mai mult? Mi se pare bătaie de joc ca după atâția ani de muncă să ia atât pensie. Mai bine stăm pe ajutoare sociale”, a scris aceasta pe grupul Sfaturi de la avocați, de pe Facebook.

„Nu, nu e normal să primeșți pensia asta după 30 de ai de muncă, e la fel că pensia pentru unul care a cotizat doar 15 ani tot pe salariu minim de economie, omul a cotizat dublu către stat nu știu cum la unele persoane li se pare normal!”

„Păi asta spun și eu, dar văd că aici deja sunt persoane care o ceartă pe săraca femeie că de ce a muncit pe minimul pe economie. Sper informația unora sunt persoane care muncesc și pe astfel de salarii. Dacă n-ar munci, n-am avea poate vânzători, îngrijitori, etc. Femeia a muncit, nu a stat la mâna întinsă, dar se pare că cine muncește, primește 3 lei, cine stă și doarme și așteaptă ajutor, primește mai mult..Se pare că unora li se pare normal”, a răspuns autoarea postării.

„Mulți își dau cu părerea și au comentării răutăcioase și pline jigniri, dar nu cred că au semnat o condica de serviciu niciodată, un om care ar muncit atâția ani nu ar face astfel de comentarii niciodată!”

Pensii 2023. „Toți care lucrează pe minimul pe economie iau această pensie”

„Știu că este nedrept, dar cred că toți care lucrează pe minimul pe economie iau această pensie … Este normal într-un fel. Iei cât ai contribuit, dacă ai contribuit puțin, iei puțin!”

„Sunt de acord că a contribuit puțin, dar totuși, femeia a muncit, nu a stat că alții pe ajutoare sociale și primesc cât ia femeia asta pensie.”

„Nu am spus că mi se pare normală o astfel de pensie, dar totuși dacă a avut minimul pe economie, era clar că nu va avea pensie mare nici măcar cât salariul .. eu am 27 de ani. Mi-am făcut pensie privată. Să mă asigur cât de cât.”

„Ideea este că, ies unii la pensie și iau pensie mai mult decât luau salariu când mergeau la serviciu.

Asta cum ți-o mai explici???

Dacă omul a muncit, dă-i măcar pensie egală cu salariul minim pe economie, așa ar fi normal, unii iau pensii speciale, iar muritorii de rând, fraierii de serviciu.”

„Asta zic și eu, măcar să fie pensia cât salariul minim, să poată trăi omul cât de cât. Dar văd că aici unii o ceartă pe femeie că a muncit și chiar li se pare normal să ia 1000 lei pensie, că doar a muncit pe salariul minim. Ne merităm soarta, pe cuvânt, dacă unii pot gândi așa.”

„Atât ia și un asistat social”

„Dacă nu mai există pensie sub 1125, cum să ia 1000? Atât ia și un asistat social. Nu este vină angajatului că patronatul nu vrea să mărească salariile. A muncit totuși și nu puțini ani. Foarte grav că încă mai sunt oameni care gândesc așa.”

„Mulți au prins vremea ceaușistă și s-a calculat aiurea salariul de atunci. Mama 35 de ani de muncă a ieșit cu 700 lei. O vecină cu 10 ani de muncă a ieșit cu 1000 lei. Unde e corectitudinea?”

„Ăia cu 15 ani primesc la fel. Zău că e mai bine să stai pe ajutoare sociale.”

„Nu ia mai mult, suntem vreo 2 mil. în aceeași situație o formulă de calcul care nu ne avantajează pe cei cu contribuții mai mici, chiar dacă ai fi contribuit și 50 ani!”

Eu am 37 de ani de muncă și primesc 1277. Nu există dreptate!

„Văd că aici deja sunt persoane care o ceartă pe săracă femeie că de ce a muncit pe minimul pe economie. Sper informația unora sunt persoane care muncesc și pe astfel de salarii. Dacă n-ar munci, n-am avea poate vânzători, îngrijitori etc. Femeia a muncit, nu a stat la mâna întinsă, dar se pare că cine muncește primește 3 lei, cine stă și doarme și așteaptă ajutor, primește mai mult. Se pare că unora li se pare normal.”

Pensii 2023. „Aveți 45 de zile termen de contestare a deciziei de pensie”

„Contribuția a fost la salariu minim!

Chiar dacă a luat bani la negru, nu are ce face! Asta-i greșeala pe care o fac mulți, acceptă bani la negru și contribuția este la minimul pe economie! Acum vor începe să-și dea seama!”

„Aveți 45 de zile termen de contestare a deciziei de pensie. Trebuie văzut dacă s-au avut în vedere toate contribuțiile la calculul pensiei, inclusiv muncă în acord global, premii, etc, cum era înainte de revoluție. Dacă doriți va pot ajută. Trebuie avut în vedere și faptul că stagiul de cotizare în România este de 35 de ani. Trebuie văzut și dacă au existat perioade cu grupa de muncă.”

„Cu 38 de ani vechime, am 1252 de lei pensie anticipată parțială.”

„Eu am o rudă care are lucrați 11 ani, s au adăugat cei 5 ani de facultate și are 1400 lei pensia.”

„Păi a cotizat cu salariu minim pe economie …nu a tras să fie mai bine sau să învețe așa că ce se aștepta? Acum nu am nimic cu el, dar trebuie să faci ceva dacă vrei mai mult nu să stai.”

„Dacă îi dă în judecată va obține o pensie mai mare”

„Femeia nu a avut studii, a muncit ce a putut, dar a muncit, nu a stat degeaba ca alții, care trăiesc pe ajutoare sociale, mai mari că pensiile unora care au muncit o viață. Dar am înțeles, asta e legea. Acum judecăm omul că de ce muncește pe puțin. Și meseriile pe bani puțini trebuie să le facă cineva, dacă ar munci toți numai pe salarii mari, n-ar mai fi vânzători, îngrijitori sau mai știu eu ce alte categorii unde se câștigă puțin”, a precizat autoarea postării.

„Dacă îi da în judecată va obține o pensie mai mare.”

„În instanță nu se negociază ca la piață! Se calculează conform legii în vigoare, salariu minim, pensie minimă. Că legea este nedreaptă, este altă discuție.”

„Din păcate da! Se primesc 75% din salariul avut!! Și se preconizează că în următorii 30 cei care vor ieși la pensie, vor avea o pensie echivalentul a 35 %din salariu, deci cei care au avut 1000 € salariu, vor primi 350€ pensie! Cel mai sigur, pentru o bătrânețe liniștita, ar fi o pensie privată!”

„Știți că sunt unii care când ies la pensie au o pensie mai mare decât aveau salariul?

Dar când vine vorba de un muritor de rând care a contribuit peste 30 de ani chiar și cu minimul pe economie se calculează diferit.

În mod normal nu ar trebui să existe pensii mai mici decât salariul minim, dacă ai muncit minimul de ani necesari pentru pensionare, dar când e plină țara de unii care nu e îndeajuns că au fost corupți toată viața lor și au agonisit avuții, drept răsplată mai primesc și pensii speciale”.

Pensii 2023. EXCLUSIV – Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre noua lege a pensiilor: Cei care au pensii mici vor benefica de o creștere. Nicio pensie în plată nu va scădea

Noul ministru al Muncii a vorbit în exclusivitate în studioul România TV despre planurile pentru noua lege a pensiilor. Simona Bucura Oprescu a afirmat că nicio pensie nu va scădea și că principiul contributivității va fi respectat.

”Avem trei variante prin care ne propunem eliminarea inechitatilor, discrepantelor, sa crestem pensiile mici. Încercam sa venim cu o lege care pe de-o parte sa satisfaca nevoia românilor, dar și exigentele CE.

Suntem hotarati sa venim cu o solutie in fata romanilor, am avut discutie cu cei la Fonduri Europene pe toate jaloanele. Vom veni cu legea pensiilor ceva mai devreme.

Legat de legea pensiilor de serviciu, indiferent de decizia CCR, vreau sa spun că am coagulat colegi pentu ca la Ministerul Muncii sa avem trei solutii pregătite”, a spus ministrul Muncii la România TV.

Citește și: EXCLUSIV – Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre scandalul ”azilele groazei”: ”Nu putem să închidem ochii. Avem multe instituții care se calcă pe picioare”. Bătrâni sub acoperire, internați în centre de îngrijire

În ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că România propune Comisiei Europene ca vârsta de pensionare să crească treptat.

”Venim in fata Comisiei cu propunerea de a face treptat aceasta crestere a varstei de pensionare si cu o propunere de compensare a celor care aleg sa ramana în câmpul muncii și după ce au ajuns la vârsta de pensionare.

Trebuie sa conturam acest proiect de lege pe realitatea romanească. S-a plecat de la PNRR, dar mizam pe faptul ca suntem in faza avansata de negociere cu Comisia Europeană”, a mai spus ministrul Muncii.

Citește și: Bani GRATIS de la stat pentru două milioane de români. Lista voucherelor pe care le primesc oamenii sărmani până la finalul anului

”Cei care au pensii mici vor beneficia de o crestere. Nicio pensie în plată nu va scădea”, a dat asigurări ministrul Muncii.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni