Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare radicală, 1450 de lei GRATIS de la stat pentru articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, echipament sportiv

Controverse privind tichetele de vacanţă. Coaliţia ia în calcul suspendarea lor din cauza deficitului bugetar, însă, pe de altă parte, în Parlament este un proiect delege cu privire la extinderea lor şi în spaţiul privat.
Filip Stan
09 aug. 2023, 13:17
Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare radicală, 1450 de lei GRATIS de la stat pentru articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, echipament sportiv

Vouchere de vacanţă 2023. Tichetele au o valoare totală de 1.450 de lei, iar acestea vin ca un bonus pentru angajaţii de la instituţiile statului, inclusiv pentru fidelizarea lor. Pe de altă parte, trebuie precizat că un salariat beneficiază de tichete într-o singură tură, chiar dacă are activitate la mai mulţi angajatori.

Vouchere de vacanţă 2023.  Una dintre măsurile discutate este cea a voucherelor de vacanță pentru bugetari. Cele două partide din Coaliţie, la propunerea PNL, au discutat fie eliminarea lor completă, fie acordarea lor doar bugetarilor cu venituri mai mici de 5.000 de lei, fie acordarea lor doar în extrasezon, pentru a sprijini mai bine sectorul HoReCa.

Vestea bună pentru angajații din România este însă că s-ar putea da gratuit din partea statului vouchere de vacanță și la sectorul privat. Conform unui proiect de lege, angajații din sectorul privat ar putea primi din partea statului vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei.

Asta include și o schimbare semnificativă, având în vedere că aceste bonusuri erau acordate în mod tradițional doar în sectorul public. Așadar, totodată, acest lucru ar urma să se întâmple începând de anul viitor. Concret, de aceea, inițiativa are ca scop principal stimularea turismului din țara noastră.

Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare radicală pentru bugetari, tichetele de vacanţă vor putea fi folosite doar în extrasezon
La sfârșitul fiecărui an, angajații de la stat beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Însă cu puțin obiectivism, putem observa că și angajații din mediul privat ar putea avea parte de aceste tichete de vacanță de la bugetul de stat, începând cu anul 2024.

Vouchere de vacanţă 2023 Ce trebuie să știi despre tichetele de vacanță pentru angajații din mediul privat

Senatul a adoptat recent un proiect de lege prin care angajații din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Asta deși acest fapt părea improbabil până acum. În funcție de, dacă această lege este implementată cu succes, tichetele ar urma să se acorde din bugetul de stat, în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2026.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari din PSD, PNL și UDMR și va fi dezbătut ulterior de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Astfel, toți angajații din mediul privat care au un contract individual de muncă vor primi aceste vouchere. În cazul în care un angajat are mai multe contracte de muncă, acesta va trebui să aleagă un singur angajator de la care să primească voucherele.

În prezent, angajații din sectorul privat pot primi vouchere, însă din bugetul firmelor la care sunt angajați. Valoarea maximă a acestor tichete poate ajunge până la 13.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, pe țară.

Vouchere de vacanţă 2023. Veste proastă pentru angajaţi, SE TAIE tichetele de vacanţă din cauza deficitului bugetar

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative cu privire la modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

Astfel, voucherele de vacanță:

  • Vor fi acordate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 de lei pe an, pentru fiecare angajat.
    Pot fi folosite pentru a achita servicii turistice, cum ar fi cazare, masă, transport, bilete de intrare la obiective turistice etc.
    Pot fi folosite și pentru a achiziționa produse turistice, cum ar fi articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, echipament sportiv etc.
    Nu pot fi folosite pentru a achita servicii non-turistice, cum ar fi cumpărături de alimente, chirie  etc.
    Pot fi folosite la orice unitate turistică din România care acceptă vouchere de vacanță.
    Pot fi folosite în termen de 12 luni de la data emiterii.

Vouchere de vacanţă 2023. e estimează că voucherele vor genera o creștere a turismului de aproximativ 5%. Este important de menționat și faptul că voucherele de vacanță sunt o oportunitate excelentă pentru angajații din mediul privat de a-și petrece vacanța în România. Acestea pot fi folosite pentru a achiziționa servicii și produse turistice la prețuri foarte avantajoase.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București