Gabriela Firea și Marius Budăi se numără printre inițiatorii unei Hotărâri de Guvern care a mărit încasările centrelor de îngrijire, beneficiarul principal fiind clanul Godei şi alţi patroni de azile ale groazei, potrivit documentelor prezentate marţi seară de Andreea Creţulescu, la România TV.
Ultima modificare a standardelor de cost pentru serviciile sociale a dat-o Guvernul Ludovic Orban, în 27 mai 2020, prin HG 426/2020, publicată în Monitorul Oficial în 2 iulie 2020. Motivarea este următoarea: „În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 80 alin. (3) teza I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 134 alin. (3) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare”.
Gabriela Firea și Florentin Pandele au părăsit România. Cine i-a însoțit
Apoi, premierul Nicolae Ciucă și restul miniștrilor din domeniu au fost convinși să modifice normele, adică costurile alocate, la propunerea miniștrilor Familiei și Muncii, respectiv Gabriela Firea și Marius Budăi. Contactată în direct de România TV, Gabriela Firea, aflată în vacanţă în Grecia, nu a răspuns pentru a explica semnaătura ei pe această HG, care ar putea avea doar un raţionament umanitar, de adaptarea a costurilor la inflaţie. Într-un mesaj transmis Andreei Creţulescu, Gabriela Firea a precizat că actualizările de cost s-au făcut pe baza datelor INS, totul fiind în limitele legalităţii: „Oricum, sumele nu mergea direct la aceste centrel, ci la direcţiile judeţene, care le distribuiau în funcţie de necesităţi”.
Reacţia intregrală, în video:
Proiectul de modificare a HG din 2020 a fost inițiat de miniștrii Firea și Budăi. HG nr. 1.253 din 12 octombrie 2022, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, a fost publicată în Monitorul Oficial din 20 octombrie 2022.
„În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:
ARTICOL UNIC
Hotărârea Guvernului nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 465 din 2 iunie 2020, se modifică după cum urmează:
1.Articolul 4 va avea următorul cuprins:
Standardul de cost este prevăzut în anexele nr. 1-4, după cum urmează:
a) anexa nr. 1, pentru serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor copilului;
b) anexa nr. 2, pentru serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor persoanelor adulte cu dizabilități;
c) anexa nr. 3, pentru serviciile sociale destinate persoanelor vârstnice;
d) anexa nr. 4, pentru serviciile sociale destinate prevenirii și combaterii violenței în familie.
Articolul 6 va avea următorul cuprins:
În funcție de dinamica cheltuielilor ce compun standardele de cost prevăzute în anexele nr. 1-4, precum și de particularitățile în evoluție ale serviciilor sociale și de standardele de calitate aferente, prezenta hotărâre se modifică și se completează în mod corespunzător, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și, după caz, a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Anexele nr. 1–5 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4 la prezenta hotărâre”.
Hotărârea de Guvern prin care s-au modificat doar anexele, adică costurile către cei care îngrijeau beneficiarii sociali
Hotărârea este semnată de prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă și de miniștrii Gabriela Firea, Marius Constantin Budăi, Adrian Câciu și secretarul de stat Marian Țole pentru ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.
Victor Ciutacu, precizări suplimentare legate de „caracatița morții” din azilele groazei: „Nu e greu să pui cap la cap informații publice găsibile pe toate drumurile în scandalul momentului”
Vom arăta și sumele modificate de la o HG la alta, dar este bine de știut conținutul HG din 2020, articolele cele mai importante care se referă la modul de finanțare.
Legea prevede și finanțări de la consiliile județene și locale, de la primării, dar și de la ONG-uri
HG 426 din 2020 prevede la articolele 2 și 3 modalitățile de finanțare. Aceste dispoziții se regăsesc și în HG din 2022, doar la bani s-a umblat în anexe.
Costurile pentru îngrijirea copiilor și bătrânilor cu nevoi speciale s-au modificat substanțial în proiectul miniștrilor Budăi și Firea. Sunt specificate, în anexe, ajutoarele financiare pe care le vor primi și centrele private, precum și cine va face aceste plăți.
„ART. 2
(2)Standardul de cost reprezintă costul normativ utilizat de autorităţile administraţiei publice locale în cadrul procesului de contractare a serviciilor sociale de la furnizorii privaţi.
(3) În cadrul procesului de contractare a serviciilor sociale de la furnizorii privaţi prevăzut la alin. (2), standardul de cost prevăzut la pct. 3 şi 4 din anexa nr. 1 va fi diminuat cu valoarea anuală a alocaţiei lunare de plasament acordată în baza prevederilor art. 128 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 3
În situaţia în care, datorită nevoilor specifice şi situaţiilor particulare ale beneficiarilor de servicii sociale, costurile necesare furnizării serviciului respectiv depăşesc nivelul prevăzut de standardul de cost, consiliile judeţene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor alocă sumele necesare din venituri proprii sau din alte surse atrase, în condiţiile legii (n.r. ONG-uri și sponsori)”.
EXCLUSIV – Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre scandalul ”azilele groazei”: ”Nu putem să închidem ochii. Avem multe instituții care se calcă pe picioare”. Bătrâni sub acoperire, internați în centre de îngrijire
În general, din documentările făcute, primăriile alocau bani doar pentru persoanele îngrijite la domiciliu, după ce inițiau hotărâri de consiliu. Aici costurile erau mult mai mici. În 2020, suma anuală per bolnav era de 14.728 lei, iar în 2022 s-a majorat la 18.720 lei.
De la 13.370 euro anual, la aproape 17.000 de euro pentru un pacient cu handicap grav
În HG 426/2020 , promovată de cabinetul Ludovic Orban, cu Raluca Turcan la Ministerul Muncii, suma alocată anual pentru persoanele cu cel mai grav handicap, internate în centru, pleaca de la maximum 66.853 și ajungea la 14.728 lei pentru îngrijirea pacientului la domiciliu. Sumele sunt stabilite în funcție de gradul de handicap, timpul petrecut în centru și locul întreținerii bătrânului și sunt trecute în anexele hotărârilor. Întotdeauna în HG se precizează că din suma alocată 80% reprezintă cheltuieli cu personalul.
„ Cheltuielile de personal reprezintă maximum 80% din valoarea standardului de cost”. De aceea era simplu pentru cei care au administrat „caminele groazei” să treacă în acte personal fictiv, iar salariul angajatului inexistent să rămână în buzunarele lor. Controlul temeinic al funcționarilor de la Direcțiile de Asistență Socială (DGASPC), de la ITM, de la Agenția specializată și responsabilă a Ministerului Muncii era aproape inexistent, iar lucrul acesta se știa în întreaga rețea care se ocupa de îngrijirea bătrânilor, copiilor sau victimelor violenței domestice.
Hotărârea nr. 1253/2022 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale a venit cu anexe care au modificat substanțial sumele. Astfel, maximul anual de 66.853 lei (circa 13.370 euro) a ajuns la 84.488 lei (aproape 17.000 euro). Pentru patronii „căminelor groazei”, un plus de aproape 4.000 de euro pentru un bolnav neuro-psihic, adus de la Bălăceanca sau racolat din familii, reprezenta un venit frumos, în condițiile în care nu plătea personal angajat conform legii, așa cum susțin anchetatorii.
Ministrul Muncii, despre azilele groazei: Am tăiat în carne vie şi, acolo unde vom găsi nereguli, vom continua să facem lucrul acesta
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că a ”tăiat în carne vie” în scandalul azilelor groazei şi, dacă va fi cazul, va continua să facă acest lucru. Ministrul anunţă că, până la 31 august, va veni cu o nouă lege a asistenţei sociale.
”Am tăiat în carne vie şi, acolo unde vom găsi nereguli, vom continua să facem lucrul acesta, dar având foarte mare grijă. Unu – ca de fiecare dată să punem interesul persoanei şi mă refer la beneficiar, la vârstnici înainte. Doi – în toată această nebunie, să nu pierdem din vedere că sunt şi locuri în care astăzi îmi spuneau cei de la ANPIS, au fost aici, la un cămin, în Bucureşti, de bune practici, dar reforma reală vine din altă parte. Vine de la faptul că la solicitarea premierului Ciolacu până la 31 august vom veni cu o nouă lege a asistenţei sociale care îşi propune să vină cu noi standarde, care îşi propune ca atât acreditarea, cât şi licenţierea să nu poată fi făcută decât cu vizite în teren, cu vizită la faţa locului şi să nu mai avem licenţieri provizorii”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Digi24, luni seară, despre scandalul azilelor.
Întrebată dacă vor mai fi demiteri, Bucura Oprescu a răspuns că deja au fost demiteri la ANPIS şi, dacă va fi cazul, vor mai fi şi altele.
”Da, Inspecţia Socială, dintre instituţiile pe care Ministerul Muncii le gestionează trebuia să facă controale. Este o structură în interiorul ANPIS, au existat deja demiteri la ANPIS, dacă va fi cazul, vom continua. Evaluăm exact fiecare situaţie şi în funcţie de rezultatele pe care le avem, suntem intransigenţi cu cei care au folosit nevoia oamenilor, nevoile oamenilor pentru a se îmbogăţi”, a mai adăugat ministrul Muncii.
Aproape 2.700 de centre pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii, verificate în perioada 10-16 iulie/ Au fost date 99 de amenzi, în valoare de peste 1,2 milioane de lei
Aproape 2.700 de centre pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii au fost verificate,în perioada 10-16 iulie, de autorităţi, la nivelul întregii ţări. Astfel, au fost date 99 de amenzi, în valoare de peste 1,2 milioane de lei. Duminică, au fost verificate 23 de unităţi, nefiind dispuse măsuri de suspendare a activităţii sau închidere.
”Din raportările transmise de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, rezultă că în perioada 10-16.07.2023, la nivel naţional au fost efectuate controale la un număr de 2681 servicii sociale. Au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 16 avertismente şi 99 amenzi, în cuantum total de 1.261.000 lei”, a transmis, duminică seară, Ministerul Muncii.
Duminică au fost verificate 23 de entităţi, nefiind dispuse măsuri de suspendare/ închidere servicii sociale.
Situaţia serviciilor sociale închise/ suspendate în perioada 10-16 iulie este disponibilă aici.
Sâmbătă, numărul centrelor pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii închise în urma controalelor autorităţilor a ajuns la 30, în cazul altor 36 de astfel de unităţi fiind suspendată activitate
Citeşte şi:
Documentul care detonează scandalul ”azilelor groazei”! Documentul care aruncă în aer tot ce s-a spus în legătură cu acest caz dramatic arată cum îi vindeau proprietarii ”azilelor gorazei” pe beneficiarii care plăteau să fie îngrijiți în căminele lor, contra unor sume de bani.
Potrivit documentului, Cristina Dumitra, lidera uneia dintre grupările infracționale care dețineau ”azilele groazei”, a transferat 20 de beneficiari, către un alt patron care deține mai multe cămine în Pipera și în Voluntari, iar pentru fiecare om în parte aceasta a primit suma de 500 de lei.
Documentul care are titlul de proces verbal a fost scris și semnat chiar de către Cristina Dumitra, iar cel care i-a ”cumpărat” pe bătrânii din azilul acesteia este nimeni altul decât Ștefan Godei, fost angajat al Gabrielei Firea.
Ștefan Godei conduce ONG-ul care administra azilele groazei din Voluntari. Cofondatoare a ONG-ului este Ligia Gheorghe, prietenă și consilieră a Gabrielei Firea.
În prezent, Ștefan Godei, omul de casă al familiei Firea – Pandele încă din 2014, este arestat preventiv în megadosarul ”azilelor ororilor”. Acesta a lucrat în toate instituțiile la care Gabriela Firea a lucrat până a ajuns ministru al Familie. Ștefan Godei a fost angajat la clubul de fotabl Voluntari, la Senat, la RATB, la Compania Municipală de Consolidări și la Primăria București.
În prezent, Ștefan Godei este în arestat preventiv.
Ștefan Godei este omul de casă al familiei Firea – Pandele încă din 2014. A lucrat în toate instituțiile la care Gabriela Firea a lucrat până a ajuns ministru al Familie. Ștefan Godei a fost angajat la clubul de fotabl Voluntari, la Senat, la RATB, la Compania Municipală de Consolidări și la Primăria București.
Înainte de a fi angajat la cabinetul de senator al Gabrielei Firea, Ștefan Godei a fost șofer la Primăria București în mandatul de primar al Gabrielei Firea.
Ultimul loc de muncă al lui Godei a fost la Senat, unde a lucrat ca șofer până în februarie anul acesta.
Gabriela Firea a reacționat și a spus că nu a fost șoferul ei nici la Senat, nici la Primărie.
„Sunt nevoită, din păcate, să repet ce am afirmat zilele trecute, în urma unor informații apărute în presă. Inculpatul din dosarul azilelor din județul Ilfov NU A FOST VREODATĂ ȘOFERUL MEU. Eu am același șofer de 16 – 17 ani, pe care îl cunosc toate instituțiile, toți jurnaliștii, toată primăria, tot Parlamentul etc. La Primăria Capitalei bărbatul din acest dosar nu a fost șoferul meu, ci a lucrat ca șofer la Administrativ și pentru alte persoane. Nici la Senat nu a fost șoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, așa cum a făcut-o în toate instituțiile unde a activat”, a transmis joi Gabriela Firea, citată de Digi 24.