Categoria de persoane care va beneficia de mai mulți bani de la 1 august. Această măsură este prevăzută într-un proiect de OUG pus în dezbatere la Ministerul Muncii, care, pentru a putea fi pus în aplicare de la începutul lunii viitoare, trebuie adoptat și oficializat până la finalul lunii curente.
Astfel, începând de la 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă, care în acest moment este de 30 de lei, va fi majorată la 35 de lei. Mai mult, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea acestor ar urma să crească din nou, la 40 de lei, și să se mențină așa până cel puțin în luna septembrie 2024.
„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 de lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.
Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Tichetele de masă sunt un beneficiu pe care salariații îl primesc din 1998. Astfel, unele firme vor fi în situația de a amâna această majorare pentru a evita concedierile.
Totuși, premierul are în vedere o serie de aspecte importante.
„Îmi doresc să începem de astăzi un dialog deschis cu sindicatele și patronatele asupra deciziilor importante pe care le vom lua în perioada următoare. Guvernarea noastră este despre economie și reforme în beneficiul oamenilor.
Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică.
Vom menține liniile stabilite prin bugetul de stat și vom îndeplini angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, important instrument de reforme și investiții pentru țara noastră.
În același timp, așa cum ne-am angajat, vom veni în continuare cu măsuri pentru reducerea inflației astfel încât să închidem acest an cu o rată a inflației cu o singură cifră, iar pentru anul viitor avem o viziune sustenabilă și predictibilă de susținere a economiei și de creștere a nivelului de trai. Sunt teme extrem de importante asupra cărora ne vom consulta permanent cu partenerii sociali”, a mai spus premierul Ciolacu, potrivit Monden.ro.