Conform ministrului Muncii, legea salarizării va fi făcută după patru principii, primul dintre ele fiind o ierarhizare atât în interiorul familiilor ocupaţionale, cât şi între ele şi ca niciun salariu în plată să nu mai depăşească coeficientul de 12, care este al preşedintelui.
„Va exista o grilă pentru administraţia publică locală, plafonarea sporurilor şi o bonificaţie care să fie legată de performanţă.(…) Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat.
Mai este important de spus că în acest moment avem gata partea de filozofie a legii. Există trei variante de lucru pe anexe. Suntem în plină perioadă de consultări cu toate familiile ocupaţionale. Avem minimum două întâlniri în fiecare săptămână. Încercăm să terminăm consultările”, a declarat ministrul Muncii, conform Agerpres.
Ea a adăugat că, după finalizarea consultărilor, Banca Mondială va elabora cele trei variante de impact, care vor fi analizate în Coaliţie, apoi se va merge cu legea în Parlament.
Legea salarizării este jalon PNRR pentru a patra cerere de plată pentru România.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprecu, a vorbit despre o majorare a pensiei minime, însă, nu a precizat de când vor primi mai mulți bani pensionarii români.
„Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.
Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă.
Considerăm că suma de 1225 lei este o pensie foarte mică și tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor.
Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a declarat minstrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3.
Oficialul a anunțat și că celelalte pensii vor fi majorate, dar nu a putut preciza dacă majorarea va avea loc anul acesta, motivând că deja a avut loc o creștere la 1 ianuarie.
„În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială.
Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%. Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent.
S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent. În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte.
Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor.
Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid.
Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, pentru sursa citată.