Cifrele dezastrului. „Noua Românie” se află în alte state din UE. Țara noastră, nevoită să importe la foc automat muncitori străini, ca „pansament” de urgență

„Mai mulți români trăiesc în străinătate decât în România". Aici pare că se va ajunge, pe măsură ce țara noastră continuă sărăcirea.
Mircea Filipescu
27 iul. 2023, 11:05
Cifrele dezastrului. „Noua Românie

Românii continuă să plece la foc automat în vest, din cauza sărăciei. Astfel, antreprenorii din țara noastră „peticesc” cu cetățeni străini, aduși din cele mai bătute de soartă state, din punct de vedere economic.

Populația României scade și având în vedere tendința migraționistă către statele Occidentale, pare că țara noastră va ajunge să aibă o Diasporă mai mare decât cea din spațiul „carpato-danubiano-pontic”.

Din construcții și HORECA ne-au plecat cei mai mulți oameni. Astfel, importurile de personal din cele mai sărace țări de pe glob vin în pentru a munci în aceste domenii, aspect confirmat de specialiștii în recrutare.

„Există anumite domenii în care se simte nevoia de forță de muncă în România, motiv pentru care aducem angajați din Asia. Principalul domeniu în care vedem o creștere semnificativă a importului de angajați este cel al construcțiilor, unde se angajează muncitori din țări ca Vietnam, Nepal sau Bangladesh.

De asemenea, un alt sector cu cerere mare de forță de muncă străină este cel in HORECA, în special poziții precum bucătari sau ospătari, agricultură si servicii.Procedura de aducere a unui angajat din Asia în România poate fi considerată destul de dificilă. Sunt cerute o serie de documente și multe procese administrative de respectat, precum obținerea unui permis de muncă și un contract de angajare valid.

Din păcate, durează minimum 6-7 luni până angajatul ajunge în țară. Bariera lingvistică poate reprezenta o dificultate suplimentară în procesul de integrare și comunicare cu angajatorii și colegii lor”, a declarat Sorina Faier, specialist HR.

Românii, obligați să se refugieze în exil economic

Salariile diferă în funcție de domeniu și de experiența candidaților.

„Un bucătar în România are un salariu care ajunge, în medie, la 1.100 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.

În perioada 1 ianuarie 2023—31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

Conform datelor furnizate de DGB-Asociația Sindicatelor din Germania salariul brut minim în domeniul construcțiilor generale este în jur de 12,85 – 15,70 EUR pe oră.

Salariu minim oferit pentru un job standard este în jur de 2.000 EURO pe lună.

Industria hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (HORECA) se confruntă cu o criză de personal, salariile fiind unele dintre cele mai mici din România.

În România un chelner câștigă în medie 2300 de lei, iar în Germania câștigă în jur de 2.500 – 2.800 EUR brut”, a adăugat specialistul în resurse umane.

Criza se acutizează. Guvernul României, fără soluții la declinul demografic abrupt

Minimum 5,7 milioane milioane de români muncesc în străinătate, în UE, potrivit datelor oficiale comunicate de Guvernul României.

400.000 de români lurează în țară, în construcții, iar 700.000 în afară. Numărul celor care vor să plece este în creștere.

O posibilă eliminare a facilităţilor fiscale din construcţii va crește tendinţa de emigrare a specialiştilor din domeniu, pentru că salariile nete ale angajaţilor vor scădea, iar angajatorii vor alege fie să-și plătească muncitorii la gri sau la negru, fie să-și diminueze activitatea operaţională, potrivit unui studiu realizat de compania Graphein.

Așteptările salariale ale specialiștilor din construcții, din România, sunt cu 30% mai mari.

Între timp, Guvernul Marcel Ciolacu pregătește eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai