Pișcăturile de țânțari provoacă disconfort: sunete neplăcute în timpul somnului, formațiuni inestetice, mâncărimi etc. Din nefericire pentru unii, există persoane care sunt „mai preferate” decât altele.
Medicul Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Univeristatea din New Mexico.
Pe scurt, „apetitul” țânțarilor este influențat de gabaritul, căldura, umiditatea și dioxidul de carbon expirat de „victimă”.
„Motivul pentru care țânțarii sunt atrași de oameni a fost discutat în câteva studii, în care s-a vorbit despre mirosul corporal, culoarea și textura pielii, temperatura corpului, microbii care trăiesc la suprafața pielii, dioxidul de carbon expirat de oameni, consumul de alcool și tipul de dietă.
În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu o temperatură mai ridicată a corpului și care transpiră mult, prezența diverșilor microbi pe piele și oamenii cu tenul mai închis ar putea fi mai predispuși la a fi ciupiți de țânțari”, a precizat doctorul, pentru Medical News Today.
„Persoanele cu o masă corporală mai mare par fi mai atractive pentru țânțari”, a mai precizat medicul.
În plus, mai multe cercetări au arătat că nivelul de acid lactic al oamenilor influențează direct „opțiunile” țânțarilor.
De asemenea, țânțarii ar fi influențați și de grupa sanguină. Țânțarii o găsesc mai puțin atractivă. În schimb, grupa ZERO ar fi preferata lor.
Există și o parte bună referitoare la oamenii care au grupa ZERO.