Dispar bancomatele în România. Ce spun experţii financiari şi care este explicaţia BNR

Schimbări în sistemul bancar românesc: bancomatele de pe străzile României dispar, iar BNR vine cu explicația acestui fenomen. Află ce s-a schimbat și de ce sunt aceste retrase unul câte unul.
Romania TV
27 iul. 2023, 21:29
Dispar bancomatele în România. Ce spun experţii financiari şi care este explicaţia BNR

Bancomatele sunt pe cale de dispariție deoarece românii folosesc tot mai mult plata cu cardul sau cu telefonul. O arată statisticile băncilor: două din trei plăţi se fac cu cardul sau în online. Şi numărul bancomatelor a scăzut cu 10% în ultimii 8 ani. Cu toate acestea suntem departe de media europenă. România are în continuare cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa.

Atunci când cumpărăm ceva, cea mai frecventă întrebare pe care o auzim este – achitați cash sau card? Un pic peste jumătate dintre români aleg să plătesc folosind cardul. Și plata cu telefonul câştigă tot mai mult teren. Unu din trei plătește cu mobilul.

Primul lanț de supermarketuri care nu mai acceptă numerar. Pleci fără cumpărături dacă nu ai card
În ultimii ani plățile făcute cu cardul s-au înmulțit, iar asta se vede și în statisticile băncilor.

CRISTIAN LIA – reprezentant bancă comercială: Ne uitam în anul 2019, adică prepandemie şi vedeam că 1 din 3 este plată la POS sau plată la cumpătături online. Ce vedem acum e că două plăţi din trei sunt plăţi la POS sau online.

Faptul că banii cash sunt mai rar folosiți se vede şi în numărul bancomatelor. Față de acum 8 ani sunt cu aproape 10% mai puține.

CRISTIAN LIA – reprezentant bancă comercială, pentru TVR: Românii retrag mai puţin cash decât în trecut. Un al doilea motiv este că apare un model de bancomat share, adică sunt bancomate folosite de mai multe instituții financiare. O tranzacţie din trei: retragere cash la bancomate. Iar comoditatea este doar unul dintre avantaje.
RALUCA SIMION – expert e-commerce: Poţi să eviţi şi eventuale costuri de retragere, comisioane de retragere care pot apărea. La finalul unei luni, plătind cu cardul, putem să avem o evidenţă foarte clară asupra tranzacţiilor  Putem să ne setăm o serie de alerte care să ne spună: vezi că ai cheltuit cam mulţi bani pe cafele în oraş luna asta.

Statul are şi el de câștigat de pe urma plăţii cu cardul.

RALUCA SIMION – expert e-commerce: Plăţile cu cardul sunt o modalitate foarte bună de a controla evaziunea fiscală.

Sunt în continuare şi români care preferă lichidităţile. România are cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa. Patru din zece români nu sunt înscriși la vreo bancă. În Norvegia toți adulții au un cont bancar și doar 3% din plăți sunt în numerar.

Spania interzice plata chiriei în numerar, potrivit noii legi a locuinței. Singura excepție în care noua reglementare nu se aplică

Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), piața din România a înregistrat o scădere numerică a numărului de bancomate în ultimul an. În primul semestru al anului 2022, numărul bancomatelor furnizorilor de servicii de plăți – PSP-uri (Payments Service Providers) rezidenți era de 10.197, iar în a doua jumătate a anului acesta a scăzut la 10.140. Aceste cifre confirmă tendința globală de scădere a numărului de bancomate, fenomen observat și de Euromonitor International în 2022.

Cu toate acestea, în același timp, dispozitivele de tip point-of-sale (POS) furnizate de PSP-uri rezidenți au înregistrat o creștere semnificativă. Numărul acestora a crescut de la 332.264 în 2022 la 373.807. Aceste terminale de plată sunt mai prolifice și permit transferuri electronice rapide, fiind preferate de către comercianți.

EXCLUSIV Dispar banii cash. Plata salariilor nu se va mai face în numerar, iar comercianții, inclusiv de la birtul din sat, vor trebui să aibă POS
În paralel cu creșterea POS-urilor, popularitatea dispozitivelor de tip EFTPOS a crescut și ea. Aceste terminale de plată mai mici și mai portabile decât cele utilizate la casele de marcat ale spațiilor comerciale oferă posibilitatea de a efectua transferuri electronice rapide și facilitează utilizarea plăților digitale.

Motivul pentru care bancomatele dispar din România
Tendința de reducere a numărului de bancomate nu înseamnă că vom rămâne fără ele complet. Este doar o ajustare la schimbările din societate, deoarece oamenii se orientează tot mai mult către alte metode de utilizare a finanțelor. Mulți români au renunțat deja la utilizarea banilor în numerar și se declară mulțumiți de operațiunile electronice, care sunt transparente și rapide.

Cu toate acestea, România este încă departe de a ajunge la nivelul țărilor europene în ceea ce privește plățile digitale. Conform datelor, 40% dintre români nu au cont bancar sau card, iar comercianții nu sunt suficient de adaptați la noile vremuri. Doar o treime dintre magazinele din România folosesc POS-uri la încasare.

Deși există o tendință de creștere a utilizării plăților electronice, nu se poate vorbi în prezent despre o eliminare completă a banilor în numerar. Acele vremuri sunt încă departe de noi, iar o decizie în acest sens nu este pe cale să fie luată în viitorul apropiat.

Pe măsură ce tehnologia avansează și societatea se adaptează, este posibil ca plățile electronice să devină tot mai frecvente și să se înregistreze o scădere continuă a numărului de bancomate. Cu toate acestea, în acest moment, diversitatea metodelor de plată și nevoile diferite ale oamenilor fac ca banii în numerar să rămână o opțiune importantă pentru mulți români.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Împușcarea lui Ceaușescu, decisă mult înainte de decembrie 1989
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...