UPDATE. Recent, a avut loc înmatricularea Revolut Bank Vilnius, Sucursala București – sucursala entității lituaniene Revolut Bank UAB la Oficiul Național Registrul Comerțului, un pas necesar pentru inițierea demersurilor de operaționalizare a sucursalei, estimată a se finaliza în primul trimestru al anului 2024, conform notificărilor făcute către Banca Lituaniei și Banca Națională a României.
Sucursala figurează încă din anul 2022 în registrul „Sucursale ale instituţiilor de credit din alte state membre” asigurat de Banca Națională a României, ca efect al notificării băncii centrale din România de către Banca Lituaniei, cu privire la intenția entității lituaniene Revolut Bank UAB de a înființa o sucursală pe teritoriul României. Aceasta va fi 100% digitală, ca și până acum, nu va presupune oficii bancare cu prezență fizică, deci experiența clientului va rămâne aceeași.
În prezent, Revolut nu derulează operațiuni prin intermediul sucursalei. Astfel, entitatea lituaniană Revolut Bank UAB este unitatea sub care clienții sunt înrolați și deci singura care ar putea executa ordine/înființa popriri din partea entităților din România, dar numai cu respectarea procedurilor lituaniene, europene, precum Regulamentul UE Nr. 1215/2012 privind competența și recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (adică potrivit procedurii prevăzute la art. 41, 42 din prezentul regulament) și a altor prevederi legate de procedura europeană de executare.
Câteva zeci de cereri de validare poprire pe adresa unor clienți Revolut Bank au fost înregistrate în ultimele săptămâni, pe rolul instanțelor din România. Cele mai multe sunt formulate de executori judecătorești, la cererea unor bănci comerciale care au acordat credite neperformante iar acum încearcă să-și recupereze banii.
Mai mult, pe rolul instanțelor au început să se înregistreze zeci de dosare de validare a popririi încă din luna iunie 2023. Până acum executarea silită a conturilor Revolut prin poprire nu era posibilă deoarece sediul acestei bănci era în Lituania iar executorii judecătorești nu pot executa silit prin proprire terți (bănci) ce au sediul înafara României, neavând jurisdicție decât pe teritoriul României.
Elementul de noutate este că Revolut Bank a deschis în 6 iunie 2023 o sucursală cu sediul în București, sucursală prin care va gestiona conturile românilor ce utilizează această aplicație. În România aplicația Revolut va fi gestionată de persoana juridică REVOLUT BANK UAB VILNIUS SUCURSALA BUCURESTI, cu sediul în București și număr de înmatriculare J40/10350/2023.
Gigantul fintech britanic a anunțat, că de anul viitor va deschide o sucursală și în România, unde are deja peste 3 milioane de clienți.
Se pun popriri pe conturile Revolut. Decizia instanţei vizează peste 2 milioane de români
În acest context, deoarece Sucursala din România va gestiona conturile unor persoane executate silit, va intra în jurisdicția și competența teritorială a executorilor judecătorești. Astfel, sucursala va fi obligată să blocheze conturile de Revolut la momentul la care va primi de la executor dispoziția de poprire. Ulterior indisponibilizării banilor din conturile Revolut, orice tranzacție în aplicație va fi blocată, iar Sucursala Revolut va vira către executorul judecătoresc sumele din contul persoanei executate silit, în măsura satisfacerii creanței indicate de executor.
Mai mult, pe rolul instanțelor au început să se înregistreze zeci de dosare de validare a popririi încă din luna iunie 2023, de când s-a deschis Sucursala Revolut de la București. Aceste dosare de validare de poprire au fost deschise pe rolul instanțelor după înregistrarea la Registrul Comerțului și tocmai în baza faptului că banca Revolut are de acum un sediu în România, deci poate fi parte în procedurile execuționale.
Validarea popririi este o măsură execuțională prin care terțul poprit, în speță Revolut Bank, atunci când nu blochează contul unei persoane și nu virează sumele către executor, este chemat în instanță, iar instanța poate dispune obligarea terțului poprit (Revolut) la blocarea sumelor din cont și plata/consemnarea lor către executorul judecătoresc.
Dacă instanța validează poprirea dar terțul poprit (Revolut) nici de această dată nu se conformează, executarea silită se va face direct împotriva lui. Instanța poate respinge cererea de validare a popririi dacă nu sunt îndeplinuite condițiile legale.
Avertisment pentru utilizatorii Revolut: „ANAF e cu ochii pe tine!”
Validarea popririi este necesară doar atunci când terțul nu dă curs dispoziției de poprire primită de la executor. Vom vedea dacă de acum înainte Revolut va da curs acestor dispoziții de la executor și va bloca aceste conturi sau va refuza aceste popriri. În cazul refuzului, se vor constitui dosare de validare a popririi și instanțele vor trebui să decidă dacă este legală și validă poprirea și dacă Revolut poate fi considerat terț poprit în acord cu normele legale din România.
Contestația la executarea silită se va putea face în aceleași condiții ca până acum, dacă sunt motive și temeiuri care să o susțină. Apărările în cadrul validării popririi pot fi făcute în condițiile de Procedură Civilă, important fiind termenul de o lună în care poate fi cerută validarea popririi, dar și analiza altor condiții legale privind titlul executoriu sau alte incidente execuționale. Fiind o situație complexă din punct de vedere juridic, este indicat ca strategia de apărare și reprezentarea să fie făcute de/printr-un avocat.
În iunie, Judecătoria Bacău a admis cererea de validare a popririi pe un cont Revolut
Pe 23 iunie 2023, Judecătoria Bacău a admis cererea de validare poprire pe numele unui creditor care are conturi la Revolut Bank UAB, prin Revolut LTD Londra. Băcăuanul încheiase un contract de credit cu o instituție bancară, în anul 2020, și nu reușise să achite ratele. În noiembrie 2022, creditoarea a întocmit un dosar de executare și a solicitat poprire asupra 1/3 din venitul lunar al debitorului, până la încasarea sumei de 7.798,49 lei (debit și cheltuieli de executare).
La finalul procesului, magistrații au admis în parte cererea creditorului și au dispus ”validarea popririi înființată de TBI Bank EAD asupra terțului poprit Revolut LTD Londra sucursala București, pentru sumele datorate, sens în care va obliga terțul poprit să plătească către creditorul lunar 1/3 din veniturile datorate, până la concurența sumei de 7.798,49 lei”. Decizia nu este definitivă.
Tot în luna iunie, mai mult de 60 de dosare având același obiect au fost înregistrate pe rolul instanțelor din București, Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Calafat, etc. În toate aceste litigii, sucursala București a Revolut Bank UAB apare ca terț poprit. Momentan, nu există prea multe date despre aceste dosare, în condițiile în care primele termene au fost stabilite pentru toamna acestui an.