Ucraina prelungeşte legea marţială şi amână alegerile legislative din octombrie

Ucraina a introdus legea marţială la 24 februarie 2022, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia la scară largă. De atunci, legea care interzice bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, a fost prelungită de mai multe ori.
Filip Stan
27 iul. 2023, 23:32
Ucraina prelungeşte legea marţială şi amână alegerile legislative din octombrie

Parlamentul ucrainean a votat joi pentru prelungirea legii marţiale cu încă 90 de zile, până la 15 noiembrie, excluzând astfel posibilitatea organizării de alegeri legislative în octombrie, relatează Reuters.

Ucraina a introdus legea marţială la 24 februarie 2022, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia la scară largă. De atunci, legea care interzice bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, a fost prelungită de mai multe ori.

Iaroslav Jelezniak, membru al parlamentului, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că o majoritate covârşitoare a legislatorilor a votat pentru prelungirea legii marţiale.

Alertă în Marea Neagră. Rusia a notificat Bulgaria că va efectua manevre militare
Alegerile nu pot fi organizate în timpul cât este în vigoare legea marţială şi, în condiţiile în care alegătorii ar fi trebuit să meargă la urne în octombrie pentru a alege un nou parlament, aceasta va fi prima dată când un scrutin naţional important este amânat din cauza războiului, deşi măsura nu este neaşteptată.

Ucraina ar trebui să organizeze şi alegeri prezidenţiale în luna martie a anului viitor.

CNN: Contraofensiva Ucrainei se intensifică după luni de progrese lente

După două luni de progrese lente şi prea puţin semnificative pe câmpul de luptă, Ucraina pare să îşi intensifice contraofensiva, desfăşurând mii de soldaţi suplimentari pe frontul sudic şi semnalând o nouă fază a operaţiunii, au declarat pentru CNN oficiali americani şi ruşi.

Ucraina a angajat mai multe forţe în sud-estul ţării, semn că Kievul a identificat potenţiale slăbiciuni în liniile de apărare ruseşti, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

La începutul lunii iunie, când a declanşat contraofensiva, armata ucraineană a reţinut şi nu a angajat în luptă un număr mare de trupe antrenate, unele echipate cu arme occidentale mai puternice. Deşi păstrează încă o anumită putere de luptă în rezervă, acum a desfăşurat „grosul” forţelor destinate contraofensivei, a declarat unul dintre oficialii americani. Impulsul pare să fi adus unele rezultate. Contraofensiva a străpuns unele elemente ale liniilor defensive ruseşti din sud-est, a declarat oficialul american, iar unităţile de rezervă au intrat în acţiune pentru a profita de această oportunitate.

 

Un oficial militar rus a recunoscut că forţele ucrainene au reuşit miercuri să străpungă, pe trei secţiuni, prima linie de apărare a Rusiei în zona frontului din Zaporojie.

„Al doilea val al contraofensivei (ucrainene) a început” pe frontul din Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militaro-civile instalate de Rusia în regiune. Trupele ucrainene au reuşit să pătrundă „în urma mai multor valuri de atacuri, cu peste 100 de unităţi de vehicule blindate”, a adăugat Rogov, precizând că lupte grele sunt în curs de desfăşurare de-a lungul frontului sudic.

Armata ucraineană nu a comentat în detaliu situaţia din zonă, dincolo de a spune că operaţiunile sale ofensive de-a lungul frontului sudic „avansează treptat”.

Rogov a mai spus că forţele ruseşti îşi folosesc întregul arsenal, inclusiv lovituri aeriene, pentru a respinge unităţile ucrainene care desfăşoară asaltul, despre care a afirmat că sunt echipate şi antrenate de Occident. „Luptătorii din aceste brigăzi au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile însele sunt echipate cu echipamente militare occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi Bradley (vehicule de luptă pentru infanterie – n.r.)”, a scris el pe Telegram.

Raport devastator. O parte din armele furnizate de SUA în Ucraina au ajuns pe piaţa neagră
Preşedintele rus Vladimir Putin însuşi a recunoscut joi că „ostilităţile s-au intensificat şi într-un mod semnificativ” pe linia frontului, dar i-a contrazis pe oficialii săi de pe teren afirmând că asaltul Ucrainei a fost respins. „Inamicul nu a avut succes în niciuna dintre zonele de confruntări. Toate încercările de contraofensivă au fost oprite, iar inamicul a fost respins cu pierderi grele”, a declarat liderul rus.

Brigada 47 ucraineană, care este implicată în ofensivă, a confirmat pentru CNN că a continuat înaintarea, spunând: „Infanteria avansează. Artileria acoperă. Echipajele Bradley distrug infanteria inamică şi echipamentul lor”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că aliaţii occidentali ai Ucrainei „se pot aştepta ca (Ucraina) să continue să preseze” linia frontului. Austin nu a comentat statutul contraofensivei sau detalii specifice câmpului de luptă, dar a spus că Ucraina şi-a „păstrat efectivele şi echipamentele”, chiar şi în timp ce forţele ei îşi croiesc în mod deliberat drum prin câmpuri minate şi alte obstacole.

„Ucraina este bine pregătită şi bine antrenată pentru a avea succes şi, aşa cum m-aţi auzit spunând săptămâna trecută, au luptat din greu, şi-au croit drum prin câmpurile de mine şi alte obstacole, dar au încă multă putere de luptă”, a declarat Austin la o conferinţă de presă în Papua Noua Guinee, alături de prim-ministrul ţării.

O intensificare a ofensivei ar fi o veste binevenită pentru Ucraina şi aliaţii săi după săptămâni de progrese limitate pe teren. Luptele s-au dovedit mai dure decât anticipau unii, în ciuda faptului că naţiunile occidentale au donat ajutoare în valoare de miliarde de dolari pentru a consolida puterea militară a Kievului şi au trimis sute de soldaţi la antrenamente.

Kievul spune că susţinătorii săi occidentali nu fac presiuni asupra ţării pentru a avea rezultate rapide. Statele Unite au furnizat recent forţelor ucrainene muniţii cu dispersie, iar acum se pare că iau în considerare trimiterea de sisteme de rachete tactice, rachete ghidate cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. La rândul lor, Franţa şi Regatul Unit au livrat sau s-au angajat să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune.

În acelaşi timp, Ucraina a investit masiv în dezvoltarea de drone, semnând cu peste 40 de companii ucrainene pentru a dezvolta drone care să fie utilizate în conflict. Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că producţia de drone a crescut de zece ori în Ucraina în ultimul an.

Cu toate acestea, unii oficiali militari ucraineni au remarcat recent că avantajul Rusiei în războiul electronic a diminuat eficienţa operaţiunilor cu drone.

Între timp, Ucraina s-a luptat să respingă un val de lovituri ruseşti împotriva oraşului Odesa din sudul ţării, apărarea sa aeriană neputând face faţă tipurilor de rachete pe care Moscova le-a folosit pentru a bombarda regiunea în ultimele zile.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy