Andrei Marga (77 e ani), recunoscut intelectual de vârf al României, fost președinte al Institutului Cultural Român (ICR), susține că în țara noastră, democrația a ajuns extrem de fragilă, iar sistemul este condus, de fapt, prin „securism”.
„În România de azi, crizele afectează viața oamenilor pe un fond aparte. Acesta este dat de extinderea sărăciei, procentul cel mai are din Europa, de deteriorarea cadrului instituțional – în locul demoratizării, regimul din România a luat-o pe calea unui autoritarism penibil și sterp, bazat pe securism, de confuzia valorilor (…) și de formatul jalnic al decidenților.
Aproape că nu găsești azi unul care să-și poată justifica profesional, civic și moral funcția pe care o pretinde. După ce, prin erorile acestor decidenți, s-a stabilizat la coada Europei, România îngroașă indicatori negativi”, a comentat Andrei Marga.
E momentul ca la cârma României să vină oameni competenți, în locul plagiatorilor și „slugilor”, susține filozoful.
„Nu ‘criza politică’, cum se perorează astăzi e o problema imediată, nici ‘criza guvernamentală’. Pe oricare față s-ar potrivi lucrurile, criza cea mai gravă și costisitoare a României actuale constă nu în lipsa ‘guvernului cu puteri depline’, ci în lipsa ‘guvernului competent’.
De aceea, înlocuirea decidenților, prin alegeri generale, este soluția veritabilă. Doar alegerile mai pot restabili selecția de valori la decizie – care a fost practic anihilată în ultimul deceniu.
Nu este nevoie de un guvern de ‘specialiști’, căci noțiunea s-a compromis, nici de ‘tehnocrați’, deoarece aceștia sunt confundați la noi cu cei fără partid. Nu este nevoie de ‘apolitici’ – întrucât niciun om întreg la simțire și minte nu este ‘apolitic’. Apolitismul este posibil, dar apolitismul nu-și are loc printre cetățeni normal înzestrați. Este nevoie acum de un ‘guvern de oameni cu personalitate’ – oameni care cunosc deplin domeniile și nevoile României, care au avut rezultate în funcții publice, fără a fi simple slugi și care știu să facă schimbări profunde și alegeri curate”, a comentat istoricul.
Personajele de pe scena politică au ajuns de un ridicol absolut, care l-ar face pe Caragiale să se răsucească în mormânt de furtie, a remarcat Marga.
„Personajele de pe scena decidenților de azi întrec Chirițele, Cațavencii, Tipăteștii și suporterii lor de altădată. Alecsandri, Caragiale și Urmuz se dovedesc mai actuali, prin simbolistica critic-umoristică pe care au creat-o, decât s-a recunoscut.
Se poate spune și acum că, atâta vreme cât superficialitatea, avariția și ura sunt cultivate sistematic, în dauna valorii, lucrurile nu au cum să se îndrepte, iar crizele vor dura”, a mai transmis Marga în cartea sa publicată în 2022, „Soarta Democrației”.
Filozoful Andrei Marga – fost ministru al Educației și fost ministru de Externe, profesor universitar și sociolog, istoricul Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române și actorul Mircea Diaconu – fost europarlamentar sunt până acum opțiunile AUR din afara partidului, pentru prezidențialele din 2024.
Din interiorul partidului, AUR i-ar putea susține pe preotul Cristian Terheș – europarlamentar, avocatul Gheorghe Piperea sau pe jurnalistul Claudiu Târziu – co-fondator AUR, actual vicepreședinte.
În ultimele luni, Andrei Marga a oferit mai multe interviu, în care a recunoscut că ia în calcul o posibilă candidatură la prezidențiale.