Cinci poliţişti de la Rutieră, ARESTAŢI pentru luare de mită

Cinci dintre cei şapte agenţi de poliţie rutieră reţinuţi de procurorii Parchetului Capitalei pentru luare de mită au fost arestaţi vineri seara de judecătorii Tribunalului Bucureşti pentru o perioadă de 29 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Romania TV
20 apr. 2013, 07:56
Cinci poliţişti de la Rutieră, ARESTAŢI pentru luare de mită

UPDATE 17:10 Cei şapte poliţişti de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reţinuţi vineri de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, în timp ce alţi doi agenţi de circulaţie sunt cercetaţi în libertate.

Procurorii au cerut instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor şapte poliţişti reţinuţi.

Judecătorii au finalizat audierile şi au emis până în prezent mandate de arestare preventivă pentru cinci poliţişti de la Brigada Rutieră, urmând să decidă dacă şi ceilalţi doi agenţi reţinuţi vor fi arestaţi sau vor fi cercetaţi în libertate.

Decizia de arestare preventivă a poliţiştilor nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a precizat, într-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax, că urmărirea penală faţă de cei nouă agenţi de poliţie rutieră a fost începută în cursul acestui an.

„Activitatea infracţională a constat, în principal, în primirea unor sume de bani de către agenţii de poliţie în cauză pentru a nu sancţiona abaterile contravenţionale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context în care erau întocmite procese-verbale de contravenţie pentru abateri mai puţin grave, dar care nu au fost săvârşite în realitate (inclusiv aplicarea, în fals, faţă de conducători auto a unor sancţiuni contravenţionale pentru abateri săvârşite ca pietoni)”, potrivit Parchetului Capitalei.

Cei nouă agenţi de circulaţie de la Brigada Rutieră a Capitalei sunt suspectaţi că, cel puţin în ultimul an, ar fi luat de la mai mulţi şoferi sume între 200 şi 300 de lei pentru a nu-i sancţiona, au declarat pentru Mediafax oficiali din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Agenţii vizaţi de anchetă erau monitorizaţi încă de la începutul anului, după ce mai multe persoane au sunat la Linia Verde a DGA şi au anunţat că poliţişti de circulaţie le-au cerut mită, iar alţi şoferi au depus denunţuri scrise. Poliţiştii anticorupţie au declanşat o anchetă şi au trimis în teren inclusiv agenţi sub acoperire, care au încălcat în mod intenţionat legea privind circulaţia pe drumurile publice, apoi le-au dat bani poliţiştilor vizaţi, au precizat sursele citate.

Poliţiştii vizaţi de anchetă, care ar fi comis acte de corupţie în sectoarele 2 şi 3, nu erau constituiţi într-un grup organizat, ci acţionau în mod separat.

„Valoarea mitei era stabilită la faţa locului, în funcţie de şofer. Dacă acesta părea a fi o persoană cu situaţie financiară bună, suma solicitată de agenţi era mai mare”, au precizat sursele citate.

Persoanele care i-au reclamat la DGA pe poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei s-au plâns de faptul că aceştia le-au imputat abateri fictive, apoi le-au cerut mită pentru a nu le reţine permisele de conducere, potrivit unor surse judicare.

Alţi patru poliţişti vor fi prezentaţi sâmbătă, tot la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Vineri, Parchetul a efectuat, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, mai multe percheziţii în acest caz, nouă agenţi de la Poliţia Rutieră fiind acuzaţi de luare de mită, fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii susţin că activitatea infracţională în acest caz a constat, în principal, în primirea unor sume de bani de către agenţii de poliţie pentru a nu sancţiona abaterile contravenţionale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context în care erau întocmite procese-verbale de contravenţie pentru abateri mai puţin grave, dar care nu au fost săvârşite în realitate – inclusiv aplicarea, în fals, faţă de conducători auto a unor sancţiuni contravenţionale pentru abateri săvârşite ca pietoni.

 

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care-și pot schimba soarta până pe 15 august. Șansa le surâde
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Cel mai atractiv desert de post. Prăjitură cu gem și ciocolată
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru securitatea Israelului în fața amenințărilor iraniene
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?