Haos cu preţul alimentelor de bază, cu ce buget umpli coşul la supermarket. Se dau amenzi de 100.000 de lei pentru cine nu respectă adaosul comercial

Adaosul comercial pentru 14 grupe de alimente va fi plafonat pentru o perioadă de 3 luni, începând de marţi, în toate magazinele.
Filip Stan
01 aug. 2023, 08:49
Haos cu preţul alimentelor de bază, cu ce buget umpli coşul la supermarket. Se dau amenzi de 100.000 de lei pentru cine nu respectă adaosul comercial
Cum au evoluat prețurile în ultima perioadă. Alimentele obișnuite care au intrar la categoria de lux

Preţul alimentelor scade de marţi. Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita, începând de marţi, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023.

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Primul lanţ de supermarketuri din România care a redus preţurile şi cu 50%. Lista produselor alimentare mai ieftine

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Preţul alimentelor ar trebui să scadă, amenzi şi de 2 milioane de lei la comercianţi

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, declara pe 30 iunie, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni „în niciun fel” la stabilirea preţurilor pe piaţă.

„Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, „cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte”.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, a explicat Barbu.

El a menţionat că adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash & carry poate fi de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte.

„Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”, a transmis ministrul Agriculturii, precizând că alimentele din listă sunt „cele mai consumabile în România”.

El a anunţat controale în magazine, menţionând că sunt prevăzute sancţiuni în cazul în care noile reguli nu vor fi aplicate.

Plafonează prețurile, dar încă nu știu cum. 
De la data de 1 august urmează ca prețurile pentru alimentele de bază să fie plafonate, însă înainte de intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe de Urgență, distribuitorii de produse nu știu în ce mod ar trebui să aplice aceste scăderi de prețuri.

Încă de la începutul anului, și mai ales în ultimele câteva luni, au existat modificări constante la prețurile produselor, iar distribuitorii nu știu dacă plafonarea se va aplica prețului actual sau prețului cu care a fost tranzacționată marfa.

Preţul alimentelor scade. Ce spun distribuitorii

„Problema e că această Ordonanță, Ordonanța 67, nu se poate aplica. Nu au scos norme metodologice. Noi am făcu adrese nenumărate, pe ultimele le-am făcut acum câteva zile. Răspunsul neoficial a fost că această ordonanță nu va avea norme de aplicare. Ceea ce este aberant”, a declarat vicepreședintele Asociației Companiilor de Distribuire de Bunuri din România. Această Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul oficial la data de 30 iunie 2023, și intră în vigoare de pe data de 1 august.

Conform acesteia, se va aplica o plafonare de 20%, pe o perioadă de trei luni, a adaosului comercial la procesatori și la magazine, pentru alimentele de bază.

Această introducere a măsurii a avut drept consecință faptul că toate contractele comerciale care se aflau în plină desfășurare în această perioadă au fost nevoite să se modifice. Distribuitorii mai au timp până pe 30 iulie să le modifice, deoarece, de la data publicării în Monitorul Oficial al unei Ordonanțe, aceasta va intra în vigoare într-o perioadă de 30 de zile.

În cazul în care firmele nu vor respecta regulile impuse de noile norme din Ordonanța de Urgență, riscă să plătească amenzi usturătoare, între 100.000 și 2.000.000 de lei, așa cum prevede proiectul.

Preţul alimentelor nu scade „en gros”

Produsele pe care le vom putea găsi mai ieftine la raft odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 67/2023 sunt pâinea albă simplă, cu un gramaj între 300-500 gr, laptele proaspăt de vacă la 1L, cu grăsime nu mai mare de 1,5%, brânza telemea produsă din lapte vrac, iaurtul simplu produs din lapte de vacă cu grăsime de 3,5% și cu un gramaj de nu mai mult de 200 de grame, făina albă de grâu „0000” de 1 kg, mălaiul standard de 1kg și ouăle de găină de calibrul M în pachete de 10 bucăți.

Citeşte şi: Prețuri mai mici la alimente pentru români! Cele 14 produse care se ieftinesc în Lidl, Kaufland și alte magazine de la 1 august

Pe lângă cele menționate se mai regăsește și uleiul de floarea-soarelui în ambalaje de 1L, carnea proaspătă de pui, în diferite forme, carnea proaspătă de porc, tot în diferite forme, precum carnea de lucru de porc și pulpa de porc, legumele proaspete vrac, cum ar fi roșiile, ceapa, castraveții sau morcovii, fructele proaspete vrac, mere roșii, pepene roșu sau struguri de masă, cartofii proaspeți albi vrac și nu în ultimul rând zahărul alb tos de 1kg, informează startupcafe.ro

”Aceste alimente sunt cele mai consumate în România. Sunt acele produse de care au nevoie românii, produse de bază. Sunt sigur ca aceste produse vor fi la rafturi. Sunt convins că această OUG va stopa creșterea prețurilor și va aduce un preț mai mic la raft pentru români. Vă asigur că de la 1 august prețurile alimentelor de bază va fi mai mic”, a spus ministrul Agriculturii Florin-Ionuț Barbu, conform Antena 3 CNN.

Prețuri mai mici la alimente pentru români! Cele 14 produse care se ieftinesc în Lidl, Kaufland și alte magazine de la 1 august

Cele 14 produse care se ieftinesc în Lidl, Kaufland și alte magazine de la 1 august. Este vorba despre 14 produse care în general, sunt nelipsite lipsesc din coșurile de cumpărături ale românilor.

Citește și Cum să aşezăm alimentele în frigider. 10 reguli de bază

Aceste ieftiniri au fost deja anunțate de reprezentanții Guvernului de câteva săptămâni și vor fi aplicate prin intermediul Ordonanței de Urgență 67/2023.

Potrivit prevederilor din acest act normativ, ce a apărut în condițiile în care rata inflației a tot crescut, iar veniturile românilor nu au reușit să țină pasul cu scumpirile, de la 1 august, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare vor fi de „maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului”.

„În cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar”, conform gov.ro.

Cele 14 alimente ce vor fi vizate de efectele actului normativ, începând de marți, 1 august 2023, sunt:

  • pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;
  •  brânză telemea de vacă vrac;
  •  iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr;
  • făină albă de grâu ”000” 1 kg;
  •  mălai 1 kg;
  •  ouă găină calibru M 10 buc;
  •  ulei de floarea soarelui 1 l;
  •  carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
  •  carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc,
  •  legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
  •  fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
  •  cartofi proaspeți albi vrac;
  •  zahăr alb tos 1 kg.

La ce preț se vor vinde carnea de porc și uleiul, după plafonarea prețurilor la alimentele de bază

Așadar, un litru de lapte cu 1,5% grăsime ajunge în aceste momente în supermarket la prețul de 6 lei și 45 de bani. După o ieftinire de 30%, acesta ar trebui să coste 4 lei și 55 de bani.

Un litru de ulei de floarea soarelui, care până acum se vindea cu 10 lei și 60 de bani, va costa 7 lei și 40 de bani după reducere. Un cofraj cu 10 ouă, categoria M, ajunge la prețul de 11 lei în supermarketuri, iar, după o reducere de 30% prețul scade la aproximativ 8 lei.

Carnea de porc se va vinde la 20 de lei/kg, față de 27 de lei cât este în prezent, iar un kilogram de pulpe de pui va costa în jur de 14 lei, în loc de 20.

Toate contractele trebuie refăcute până la data de 1 august, pentru a include noile prețuri. Consiliul Concurenței consideră că ar fi fost necesară realizarea unei evaluări de impact înainte implementării Ordonanței de urgență care să evidențieze măsura în care aceasta va contribui la scăderea preconizată a prețurilor.

Citește și Vouchere sociale 2023. Ce români nu mai primesc banii de alimente pe card din luna august

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni