Preţ carburanţi. Scumpiri de la o oră la alta la benzină şi motorină, veşti proaste pentru şoferi

Carburanții se scumpesc rapid în România, după o lună de acalmie la pompă. Creșterile de preț ar putea continua, anunţă Economica.net.
Romania TV
31 iul. 2023, 12:22
Preţ carburanţi. Scumpiri de la o oră la alta la benzină şi motorină, veşti proaste pentru şoferi

Preţ carburanţi 31 iulie 2023.  În ultima zi a lunii iunie, liderul pieței locale de distribuție a carburanților, Petrom, afișa la stația Virtuții, din București, monitorizată de noi, prețuri de 6,68 de lei litrul pentru benzina standard și 6,66 de lei litrul pentru motorina standard. După numai câteva ore după publicarea acestui material, Petrom a scumpit benzina și motorina cu cinci bani pe litru, astfel că, la stația Virtuții din București, benzina stantard costă acum 6,85 lei litrul iar motorina standard 6,84 lei litrul, anunţă economica.net

Prețurile au rămas la acest nivel (a mai fost o reducere de un ban pe litru la benzină, nesemnificativă) până în ultima parte a lunii iulie. Însă, din 25 iulie, compania a majorat prețurile în nu mai puțin de trei rânduri, în patru zile, într-adevăr cu valori desul de mici de fiecare dată.

La momentul redactării acestei știri, la aceeași stație din București, un litru de benzină standard costă 6,80 lei, iar un litru de motorină standard 6,79 de lei. Așadar, scumpirea totală este, cumulat, de 13 bani pe litru, și la benzină și la motorină.  Sau 2%.

Cauzele acestor creșteri dese de preț sunt mai multe, atât interne cât, mai ales, externe. Pe plan local, producția locală de carburanți a înregistrat o scădere, în condițiile în care revizia la rafinăria Petrobrazi a Petrom s-a prelungit mult mai mult decât se prognoza, ca urmare a necesității unor lucrări suplimentare, iar rafinăria Petromidia, cea mai mare din țară, nu a funcționat mult timp la capacitate maximă, ca urmare a incidentului din a doua parte a lunii iunie.

Dar cauzele par a fi mai degraba externe. Barilul de petrol Brent, de referință pentru Europa și, mai nou, și pentru Petrom, singura compania care extrage țiței de la noi din țară, se tranzacționează la nivelul de 85 de dolari pe baril, cu zece dolari peste nivelul de acum o lună. Acest lucru și altele au făcut ca, pentru zona noastră de exemplu, cotațiile la benzină și motorină, cele care de fapt influențează cel mai mult prețul final (alături de taxe) să crească în iulie cu circa 140-150 de dolari pe tonă.

Preţ carburanţi. Tarifele pentru toate orașele din țară au fost publicate de peco-online.ro, iar șoferii pot verifica lista de mai jos pentru a vedea cât costă un litru de benzină standard, motorină standard, benzină premium și motorină premium, dar și GPL pentru ziua de astăzi.

Cel mai mic preț pentru benzină și motorină luni, 31 iulie 2023
Benzina și motorina s-au scumpit luni, 31 iulie, cu 5 bani pe litru. În ultimele zile prețurile la carburanți au înregistrat o creștere de 2%, după o perioadă de aproximativ o lună în care au stagnat.

Potrivit datelor furnizate de peco-online.ro, cea mai ieftină benzină din România se vinde luni cu 6.74

lei și se găsește la acest preț în județul Timiș, la stația Lukoil din localitatea Cenad.

În ceea ce privește preț motorină luni, 31 iulie 2023 cel mai bun preț pentru acest tip de carburant este de 6.76 lei și o găsiți la acest preț la stația Lukoil din Tărtășești, județul Dâmbovița.

Cel mai bun preț la GPL este astăzi de 3.27 lei și se vinde la acest preț la mai multe stații peco din București.

Preţ carburanţi, 31 iulie 2023- București 

Cel mai mic preț benzină: 6.75 lei

Cel mai mic preț motorină: 6.78 lei

Cel mai pic preț GPL: 3.27 lei

Citește și: Ce i s-a întâmplat Mariei Constantin imediat după ce a rămas însărcinată. A dat vestea la doar câteva zile de la nuntă

Citește și: Negii sau verucile: tipuri si tratament

Cel mai bun preț pentru benzina standard din București este luni de 6.75 lei și se vinde cu acest preț la stațiile Lukoil din Sectorul 1.

Cel mai bun preț pentru motorina standard din București luni, 31 iulie 2023 este de 6.78 lei și se vinde la acest preț la stația Lukoil din Sectorul 6.

Cel mai bun preț pentru GPL din București este azi de 3.27 lei și se vinde la acest preț la mai multe stații Lukoil, Petrom, Mol și OMV.

Preț benzină și motorină luni, 31 iulie 2023- Cluj-Napoca
Cel mai mic preț benzină: 6.78

Cel mai mic preț motorină: 6.81

Cel mai pic preț GPL: 3.31

Preţ carburanţi, 31 iulie 2023- Timișoara 

Cel mai mic preț benzină: 6.76

Cel mai mic preț motorină: 6.81

Cel mai pic preț GPL: 3.31

Preț benzină și motorină luni, 31 iulie 2023- Iași 

Cel mai mic preț benzină: 6.78

Cel mai mic preț motorină: 6.81

Cel mai pic preț GPL: 3.31

Preț benzină și motorină luni, 31 iulie 2023- Constanța

Cel mai mic preț benzină: 6.78

Cel mai mic preț motorină: 6.78

Cel mai pic preț GPL: 3.29

Pentru mai multe informații referitoare la preț benzină și motorină consultați peco-online.ro 

Transmiterea cotațiilor în prețul final de la pompă se face cu o oarecare întârziere în România, de aceea vedem acum scumpirile și, pe de altă parte, politica firmelor mari de la noi este aceea de a nu “capta” maximele și minimele, de aceea creșterile (sau scăderile, când au fost) nu sunt abrupte, ci mai reduse și mai dese, dacă este cazul. Semnalele sunt însă că această creștere de prețuri ar putea să continue din mai multe motive.

Preţ carburanţi. Cum au evoluat tarifele la pompă, cât costă un plin de benzină vs motorină
În primul rând, suntem în perioada de vacanțe, deci cea cu un consum mai mare, asta în condițiile în care, la nivelul întregului an 2023, Petrom a estimat în ultimul său raport, emis vineri, o creștere a cererii față de anul 2022.

În al doilea rând, vorbim de un trend global – spre exemplu, după ultimele evoluții prețul benzinei din SUA a crescut cu 20% față de nivelul de la începutul anului (de la sub 2,5 dolari galonul la peste 2,9), mai mult decât cel al petrolului, în condițiile în care s-a dovedit că există o cerere destul de puternică de benzină, asta în condițiile în care stocurile sunt cu circa 7% mai mici decât media ultimilor cinci ani. O parte a situației este generată acum de unele revizii (cea mai recentă a unei rafinării Exxon din Baton Rouge) sau de efectele protestelor din Franța, care au redus producția de carburanți dar imaginea mai amplă este aceea a unei cereri încă robuste de benzină pe ambele maluri ale Atlanticului (în ciuda dorințelor Guvernelor de a limita pe viitor mașinile cu motor termic)  pe fondul închiderii treptate a mai multor rafinării europene în ultimii ani.

Scenariul apocaliptic transmis Guvernului de către Banca Mondială. Prețul carburanților va crește și cu până la 62%, de la anul până în 2030
În al treilea rând,vorbim despre cazul particular al Mării Negre. Pe de o parte, situația din zonă s-a complicat în condițiile așa-zisei blocade impuse de Rusia pentru orice navă care se îndreaptă spre Ucraina cu orice încărcătură (oficial motivul rușilor este de a nu permite transportul de arme) ceea ce nu poate avea efect decât în creșterea costurilor cu asigurarea navelor care aduc marfă în zonă (inclusiv carburanți). Surse ucrainene spun că unele transporturi de carburant destinate țării aflate în război deja s-au scumpit cu 50% pentru marfa cu livrare în porturile românești sau în Giurgiulești (Republica Moldova). Pe de altă parte, Turcia, unul dintre furnizorii de carburant (obținuți inclusiv din țiței rusesc, mai ieftin) își reduce volumele de export pe perioada verii, dând prioritate consumului intern, în creștere, aceștia fiind doar unii dintre factorii care ar putea pune presiune pe cotațiile din zona noastră.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Copil de 2 ani decedat în urma unui accident casnic la Bistrița
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!