Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea salariului, conform modificării legii obținute în timpul grevei din Educație

Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea de 9% obținută în urma modificării legii obținute în timpul grevei generale din Educație.
Alina Costache
31 iul. 2023, 16:52
Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea salariului, conform modificării legii obținute în timpul grevei din Educație

Personalul nedidactic din școli și grădinițe (paznici, mecanici, îngrijitori) nu a primit majorarea de 9%, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 45/2023, pentru a ajunge la maximul grilei din Legea salarizării nr. 153 din 2017, potrivit edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a explicat că există diferențe de interpretări între „ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii. Cei care n-au atins maximul pe legea 153 trebuie să atingă acel maxim. (…) Aici sunt diferențe de interpretări între ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii. Așteptăm un răspuns din partea Ministerului Muncii.

Da, am primit sesizări, dar, înainte de a primi sesizări, am avut noi discuții cu reprezentanții Ministerului Muncii și urmează să clarificăm problema”, a declarat liderul sindical, pentru sursa citată.

Citește și: Peste 5.600 de școli din România vor fi modernizate cu bani din PNRR. Ligia Deca: „Este o alocare istorică”

În luna mai a acestui an, personalul din sistemul educațional a făcut grevă generală din mai multe cauze, printre care și renunțarea la aplicația Edusal. Marius Nistor susține că, în acest moment, acest lucru este imposibil.

„Lucru imposibil în momentul de față, atâta vreme cât există un monopol din punctul acesta de vedere. Problema nu este aplicația Edusal, problema este cine anume gestionează și asigură mentenanța aplicației respective. (…) Mentenanța este asigurată din exterior, de firme private, iar acolo unde există un monopol, este clar că vei depline în totalitate de firma în cauză”, a mai explicat acesta.

Luna viitoare va avea loc prima rectificare bugetară de anul acesta, iar, în acest context, Ligia Deca a declarat că va lupta pentru „o finanțare corespunzătoare”, dar și pentru „salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”.

„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.

M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a transmis ministrul Educației.

Citește și: Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu lefurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi

În data de 15 iunie, în discursul său din Parlament, prim-ministrul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra „la milimetru” ce a promis împreună cu fostul premier, Nicolae Ciucă.

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pe 25 mai, Dan Cărbunaru, care la acea vreme era purtătorul de cuvânt al Guvernului, anunța o creștere de 9% pentru personalul nedidactic.

„Decizia Coaliției de Guvernare care va fi implementată mâine dimineață (26 mai – n.red) vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile personalului nedidactic a anexei 8 din Legea 153/2017, o masura care vizeaza 55 de mii de oamenii – 9% crestere”, a psus Dan Cărbunaru.

Ce prevede articolul unic al Ordonanței de Urgență nr. 45 din 26 mai 2023:

„(1^1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VIII la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”.

În luna aprilie a acestui an, Ministerul Educației transmitea că salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017. În documentul Ministerului Educației se arăta că personalul nedidactic din sistemul de învățământ ar urma să primească o creștere salarială de 10%, pentru a atinge maximul grilei, însă, fără a fi menționat când va fi aplicată.

Sindicatele din învățământ au cerut ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023 și au cerut să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic.

Astfel, sindicaliștii cer clarificarea modului corect de calcul al salariilor pentru personalul nedidactic, potrivit prevederilor ordonanței de urgență nr. 57/2023, din care să reiasă că „majorarea de 400 de lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă”.

Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 57/2023:

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor