Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea salariului, conform modificării legii obținute în timpul grevei din Educație

Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea de 9% obținută în urma modificării legii obținute în timpul grevei generale din Educație.
Alina Costache
31 iul. 2023, 16:52
Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea salariului, conform modificării legii obținute în timpul grevei din Educație

Personalul nedidactic din școli și grădinițe (paznici, mecanici, îngrijitori) nu a primit majorarea de 9%, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 45/2023, pentru a ajunge la maximul grilei din Legea salarizării nr. 153 din 2017, potrivit edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a explicat că există diferențe de interpretări între „ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii. Cei care n-au atins maximul pe legea 153 trebuie să atingă acel maxim. (…) Aici sunt diferențe de interpretări între ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii. Așteptăm un răspuns din partea Ministerului Muncii.

Da, am primit sesizări, dar, înainte de a primi sesizări, am avut noi discuții cu reprezentanții Ministerului Muncii și urmează să clarificăm problema”, a declarat liderul sindical, pentru sursa citată.

Citește și: Peste 5.600 de școli din România vor fi modernizate cu bani din PNRR. Ligia Deca: „Este o alocare istorică”

În luna mai a acestui an, personalul din sistemul educațional a făcut grevă generală din mai multe cauze, printre care și renunțarea la aplicația Edusal. Marius Nistor susține că, în acest moment, acest lucru este imposibil.

„Lucru imposibil în momentul de față, atâta vreme cât există un monopol din punctul acesta de vedere. Problema nu este aplicația Edusal, problema este cine anume gestionează și asigură mentenanța aplicației respective. (…) Mentenanța este asigurată din exterior, de firme private, iar acolo unde există un monopol, este clar că vei depline în totalitate de firma în cauză”, a mai explicat acesta.

Luna viitoare va avea loc prima rectificare bugetară de anul acesta, iar, în acest context, Ligia Deca a declarat că va lupta pentru „o finanțare corespunzătoare”, dar și pentru „salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”.

„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.

M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a transmis ministrul Educației.

Citește și: Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu lefurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi

În data de 15 iunie, în discursul său din Parlament, prim-ministrul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra „la milimetru” ce a promis împreună cu fostul premier, Nicolae Ciucă.

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pe 25 mai, Dan Cărbunaru, care la acea vreme era purtătorul de cuvânt al Guvernului, anunța o creștere de 9% pentru personalul nedidactic.

„Decizia Coaliției de Guvernare care va fi implementată mâine dimineață (26 mai – n.red) vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile personalului nedidactic a anexei 8 din Legea 153/2017, o masura care vizeaza 55 de mii de oamenii – 9% crestere”, a psus Dan Cărbunaru.

Ce prevede articolul unic al Ordonanței de Urgență nr. 45 din 26 mai 2023:

„(1^1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VIII la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”.

În luna aprilie a acestui an, Ministerul Educației transmitea că salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017. În documentul Ministerului Educației se arăta că personalul nedidactic din sistemul de învățământ ar urma să primească o creștere salarială de 10%, pentru a atinge maximul grilei, însă, fără a fi menționat când va fi aplicată.

Sindicatele din învățământ au cerut ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023 și au cerut să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic.

Astfel, sindicaliștii cer clarificarea modului corect de calcul al salariilor pentru personalul nedidactic, potrivit prevederilor ordonanței de urgență nr. 57/2023, din care să reiasă că „majorarea de 400 de lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă”.

Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 57/2023:

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!