Este „epidemie de sigurătate” în România. Tinerii stau prea mult timp în case, blocați cu ochii în ecrane. Iată câteva povești împărtășite de cetățenii depresivi:
„După ce am terminat facultatea și masterul care au fost aproape integral online, nu am niciun fel de activitate socială după muncă.
Prietenii mei (ăia câțiva) s-au mutat sau muncesc în străinătate, deci în Ro nu mai am pe nimeni. La vârsta mea am ajuns să fiu bucuroasă când merg la Lidl sau Carrefour ca să mai ies din casă, uneori vine și mama cu mine.
La muncă majoritatea oamenilor sunt de peste 40 de ani, destul de diferiți față de mine și nu manifestă nimeni interes pentru o ieșire afară (nici că aș vrea în mod special cu ei să ies).
Ideea e, eu nu sunt flower power extrovertă care se bagă în seamă cu lumea random. Deci dacă activitatea nu presupune lucru în echipă sau conexiune socială, nu am curajul să mă bag în seamă.
Sfaturi de genul ‘mergi la sala bro’ nu mă ajută. Ce am încercat până acum: kickboxing – nu mi-a plăcut deloc mediul, board games – nu îmi plac boardgames și se vedea clar că majoritatea veniseră ca să agațe”, a povestit o tânără.
În secțiunea de comentarii, alți tineri se plâng de aceeași problemă. Unii au găsit „remedii”.
„Welcome to the club. La fel ca tine mă confrunt cu problema asta de când am terminat facultatea online și lucrez remote.
Ce fac în ultimul timp să schimb asta e să spun ‘DA’ la lucruri la care înainte spuneam ‘nu’ din oficiu și niciodată nu ajung să regret, chiar dacă nu e mereu o experiență ‘wow’.
Sau, să mai chem și eu lumea în oraș, nu doar să aștept să fiu chemat”, a comentat un tânăr.
„E o epidemie de singurătate în toată lumea, cauzele sunt multiple, de la social media, aplicațiile de dating, consumerism bolnav, capitalism sălbatic, cultură total bolnavă și bomboană de pe colivă a fost pandemia cu școală online și muncă remote, asta a pus CAPAC”, a comentat un tânăr.
Rafala de mesaje a continuat:
„Și pentru mine este cam la fel, boala secolului. Am terminat facultatea, acum lucrez, am sa încep și master, iar asta mi-a ocupat și îmi ocupă foarte mult timp. În timpul liber chiar aș vrea să vorbesc cu oameni, să am cel puțin un prieten sau o prietenă cel cu care să vorbesc cu care să ies și să ne plângem uneia alteia. Am ceva amici sau cunoștințe, dar fiecare este cu ale lui.
Am observat că în ultima vreme prieteniile nu mai sunt cum au fost, în sensul în care fiecare dintre noi ne-am îndepărtat, unii pleacă în afară sau în alte zone ale țării, își găsesc parteneri sau partenere, se angajează și sunt ocupați cu munca etc.
Cred că în momentul de față este mult mai ușor să îți faci un prieten online, decât în realitate. Sunt multe aplicații și poți găsi persoane din zona ta, eu una stau în București și mi-a fost mai ușor să ies”, s-a plâns un alt internaut.