UE vrea eliminarea centralelor pe gaz. Cum să scapi de facturile mari la căldură de la iarnă, sunt vizate 3,5 milioane de gospodării

Direcția europeană de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești, însă tranziţia de la sobele vechi la centrale ecologice pe peleţi sau biomasă nu se poate face fără subvenţie, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).
Filip Stan
25 aug. 2023, 16:38
UE vrea eliminarea centralelor pe gaz. Cum să scapi de facturile mari la căldură de la iarnă, sunt vizate 3,5 milioane de gospodării

Facturile ar putea creşte mult dacă vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă în toată Uniunea Europeană în următorii ani, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat de Comisia Europeană în 27 aprilie.

Există deja alternative, se dau subvenții pentru centrale ecologice pe peleți sau biomasă .„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut şi grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piaţa energiei şi gazului metan, preţurile mari, războiul din Ucraina şi direcţia europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuinţelor româneşti. Paşii necesari pentru a ieşi din schema uzată deja moral şi economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puţin poluante şi care produc energie termică mai ieftină. Există soluţii tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleţi sau biomasă. Dacă în ceea ce priveşte pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleţii şi, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiţii în utilaje şi echipamente, sectorul forestier poate aduce cu uşurinţă biomasa la «gura sobei»”, se arată într-un comunicat ASFOR remis, luni, redacției AgroTV.

Facturile ar putea bubui la iarnă, românii ar putea rămâne fără prețuri plafonate. Anunţ de la Guvern: „Este o presiune majoră asupra bugetului”

Reprezentanții asociației subliniază însă că „tranziţia de la soba veche la centrala modernă pe peleţi sau biomasă nu se poate face fără subvenţie”.

Aceștia au dat chiar exemplul mai multor state europene care, în contextul creşterii preţurilor la energie şi al preocupărilor legate de reducerea poluării, subvenţionează înlocuirea centralelor termice pe gaz sau păcură cu centrale ecologice care funcţionează cu lemn, peleţi sau biomasă.

Astfel, în Germania, proprietarii de apartamente primesc bani de la stat atunci când instalează sisteme de încălzire ecologică, iar 30% din costuri sunt acoperite în toate cazurile. Astfel, dacă venitul impozabil al gospodăriei este mai mic de 40.000 de euro pe an (45% dintre acestea sunt în această situaţie), se adaugă încă 30%. Mai există o alocare de 20% dacă înlocuirea sistemului vechi de încălzire cu cel nou are loc înainte de 2028, dar finanţarea totală este de maximum 70%.

În Austria, subvenţiile pentru înlocuirea aparatelor care utilizează combustibili fosili cu centrale termice pe peleţi se ridică până la 7.500 de euro din costul unei centrale de uz casnic. În plus, guvernele regionale alocă subvenţii suplimentare cu valori cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro.

Facturile scăzute prin soluţii alternative şi în alte ţări

Și în Franţa, a fost derulat din anul 2022 până la data de 30 iunie, anul acesta, un program de sprijin pentru înlocuirea centralelor termice vechi cu centrale ecologice pe lemn sau peleţi, pompe de căldură sau panouri solare. Ajutorul oferit a fost între 4.000 şi 5.000 de euro pentru gospodăriile cu venituri mici, respectiv între 2.500 şi 4.000 de euro pentru gospodăriile cu venit standard. După această dată, ajutorul maxim este de 4.000 de euro.

Marcel Ciolacu, veşti bune pentru milioane de români. Guvernul plăteşte o parte din facturi şi la iarnă!

Potrivit ASFOR, în 2007, în SUA, existau 7,5 milioane de sobe vechi pe lemne, cu randament scăzut şi grad de poluare mare. Autorităţile federale au creat un sistem mixt de creditare şi subvenţie pentru înlocuirea acestora. Sistemul acoperea până la 80% din preţ. La sistemul federal s-au adăugat şi cele statale, care contribuiau şi acestea la înlocuirea sobelor vechi. Un program asemănător este în derulare de peste 20 de ani în Norvegia.

Reprezentanții ASFOR consideră că și România are are nevoie de o astfel de tranziţie mai ales că dispune atât de resursă, cât și de știința procesării lemnului. Asumarea acestei tranziții presupune însă, concret, elaborarea unui set de politici publice și o alocare serioasă de fonduri.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Locul aproape abandonat din România, înconjurat de aur și bogății naturale. Puțini își mai fac veacul pe aici: “Unde să se întoarcă cei plecați?”
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ungaria somează România. Mesaj categoric de la Budapesta
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns