Iată la ce trebuie să fim atenți când cumpărăm un pepene roşu:
Culoare: Un pepene roşu matur ar trebui să aibă o culoare verde închis, uniformă. Dacă pepenele are pete albe sau zone care nu sunt complet verzi, s-ar putea să nu fie copt.
Greutate: Pepenele roșu ar trebui să se simtă greu în concordanță cu dimensiunea lui. Dacă îl ridici, ar trebui să simți o greutate semnificativă în mâini.
Uniformitate: Căutați pepeni care au o formă regulată. Dacă sunt denivelați este posibil să nu fie copți uniform.
Pata de sol: Pepenele ar trebui să aibă o pată galbenă sau albicioasă pe o parte, care arată locul unde a stat pe sol. Dacă acea pată este verde sau lipsește complet, s-ar putea ca pepenele să nu fie suficient de copt.
Sunet: Bate ușor în pepene. Un sunet gol poate indica faptul că este copt, în timp ce un sunet dur sau plin poate indica că este necopt sau prea copt.
Căpățâna pepenelui: Verificați capetele pepenelui. Dacă sunt moi sau cedează la apăsare, acesta ar putea fi un semn că pepenele este prea copt sau chiar începe să se strice.
Există câteva semne care indică faptul că un pepene roşu este necopt (sau crud):
Așa cum ești capabil să identifici un pepene roșu copt, există și câteva indicii care te pot ajuta să identifici un pepene roșu care este crud:
Culoarea cojii: Un pepene roşu necopt poate avea zone verzi deschise sau pete albe pe coajă, indicând că nu a avut suficient timp să se maturizeze înainte de a fi recoltat.
Pata de sol: Pepenele roșu are o pată, numită “pata de sol” unde a stat pe sol în timp ce creștea. Dacă această pată este mică, verde sau inexistentă, este posibil ca pepenele să fie necopt.
Sunetul: Atunci când dai un ușor ciocănit în pepene roşu, un pepene necopt va avea un sunet înalt și dur, în comparație cu un sunet mai surd și mai profund pe care îl produce un pepene copt.
Greutatea: Pepenele roșu copt ar trebui să se simtă greu pentru dimensiunea sa. Un pepene necopt poate fi surprinzător de ușor.
Aspectul miezului: Dacă pepenele este deja tăiat, un miez crud ar putea fi mai albicios sau mai roz decât roșul intens caracteristic unui pepene copt. De asemenea, semințele necoapte sunt de obicei albe, în timp ce cele coapte sunt negre.
Ce efecte are pepenele roșu?
Pepenele se consumă crud, pe stomacul gol, nicidecum după masă. Însă, dacă, de exemplu, ai prea mult pepene în frigider și nu mai ai poftă să-l consumi că atare, îți poți pregăti un smoothie din pepene adăugând și alte fructe ori condimente (căpșuni, zmeură, mentă, ghimbir) sau legume (spanac, castraveți etc.).
O cană (152 de grame) de pepene roşu, tăiat cubulețe, conține:
O cană de pepene roşu îți va oferi următoarele procente de vitamine (doză zilnică recomandată):
Totodată, pepenele roșu conține mici cantități de tiamină (sau vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), vitamina B6, acid folic (sau vitamina B9), acid pantotenic (sau vitamina B5), magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, colină, licopen și betaină.
Deoarece pepenele este gustos și răcoritor, poate fi cu ușurință inclus în orice dietă. Ia în considerare următoarele ponturi:
Băutură delicioasă la blender
Pune miezul de pepene roșu și câteva cuburi de gheață într-un blender, pentru a obține o băutură rece și răcoritoare, care te va hidrata după exercițiile fizice sau după o zi petrecută la soare.
În salată
Dă un strop de gust deosebit și de culoare unei salate, combinând puțin miez de pepene roșu cubulețe, frunze de mentă și mozzarella proaspătă, așezate pe un pat de frunze de spanac. Stropește totul cu un dressing de ulei de măsline și oțet balsamic sau doar cu puțin oțet.
Semințe coapte
Și semințele pepenelui sunt bune pentru consum, deoarece conțin vitamine. Păstrează, deci, semințele din pepene și pune-le într-o tavă la cuptor, 15-20 de minute, pentru a obține o gustare delicioasă, pe care o poți face în avans pentru o seară de film, de exemplu. Dacă vrei, adaugă peste ele puțină sare la final.
Pepenele roșu conține cantități mari de licopen, care protejează celulele și scade riscul de boli cardiovasculare. Un studiu publicat în Jurnalul American pentru Hipertensiune a dezvăluit faptul că extractul de pepene roșu scade tensiunea arterială în rândul persoanelor supraponderale. Pepenele roșu conține, de asemenea, și arginină, care reduce acumularea grăsimilor în exces și îmbunătățește circulația sangvină.
Are proprietăți antiinflamatoare
Licopenul din pepenele roșu este cel care oferă acestui fruct proprietățile antiinflamatoare. Reducerea inflamației este benefică în special pentru persoanele care suferă de artrită.
Hidratează excelent
Pepenele hidratează organismul, iar hidratarea este extrem de importantă, cu atât mai mult pe timpul verii când transpirăm mai mult. Zeama pepenelui conține cantități mari de electroliți, foarte importanți pentru menținerea hidratarii și pentru prevenirea insolației.
Îmbunătățește digestia
Pepenele roșu este bogat în fibre, ceea ce înseamnă că digestia este facilitată de consumul acestui fruct.
Susține sănătatea pielii și a părului
Pepenele roșu conține vitamina A din belșug, care stimulează regenerarea celulelor de colagen și elastină.
Poate preveni cancerul
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, pepenele roșu poate avea un rol în prevenirea cancerului. Licopenul s-a dovedit a fi eficient în special în prevenirea cancerului de prostată.
Poate îmbunătăți performanțele sportive
Consumul de pepene roșu reduce rigiditatea musculară și previne apariția febrei musculare a doua zi după un antrenament intens, care solicită musculatura foarte tare. Întrucât circulația este îmbunătățită de aminoacizii precum arginina, sportivul poate scăpa de febra musculară dacă mănâncă în mod constant pepene roșu atunci când se antrenează.
Nici coaja de pepene nu ar trebui să fie neglijată, întrucât consumul acesteia are, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru organism. Coaja de pepene conține nutrienți precum: vitamina C, vitamina B6, fibre, potasiu și citrulină, un antioxidant care protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Coaja de pepene roșu conține cantități mai mari de citrulină decât miezul de pepene roșu. Aceasta poate fi consumată în mai multe feluri: tăiată subțire în salate, murată împreună cu diverse legume sau într-un smoothie de fructe și legume.