Uriaș! Tunul de 165 de milioane de euro pe care CFR Marfă plănuiește să-l dea în secret! Pe data de 7 iulie, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. a anunțat scotea la vânzare a 7.153 de vagoane și 508 locomotive, aflate sub sechestru la ANAF, pentru suma de aproximativ 165 de milioane de euro, un preț subevaluat care a fost stabilit de executor în urmă cu mai bine de șase luni, ce nu reflectă valoarea reală a acestora.
Având în vedere faptul că această licitație este una dintre cele mai mari din istoria CFR, era de așteptat ca instituția să încerce să informeze cât mai mult opinia publică, pentru atragerea ofertanților, însă lucrurile s-au desfășurat cu totul altfel decât era normal, ceea ce a ridicat foarte multe semne de întrebare legate de miza care se află în joc.
Anunțul vânzării celor 7.153 de vagoane și 508 locomotive a fost postat pe site-ul Societății Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A, departe de ochii curioșilor, fără prea multe informații specifice despre bunurile puse în vânzare.
Pe pagina principală a CFR Marfă nu este nici urmă de acest anunț, însă este foarte interesant cum de o licitație de o asemenea anvergură a fost pitită în secțiunea „Informații de interes public”, la „Anunțuri”, unde primul anunț de pe pagină datează din 2016 și vizează „achiziție servicii de pază pentru obiectivele Stația Videle și P.A.E. Videle”, iar licitația de 165 de milioane de euro se află pe penultima poziție.
Faptul că o asemenea informație a fost așezată în ordinea inversă relevanței și cronologiei ridică foarte multe suspiciuni legate de această licitație și de transparența ei.
Surprinzător este faptul că în anunțul de scoatere la vânzare a celor 7.153 de vagoane și 508 locomotive, nu există niciun detaliu referitor la tipul de vagon sau locomotivă, anul fabricaţiei sau putere, dacă au fost evaluate, cine le-a evaluat ori care este starea lor.
Mai mult, CFR Marfă a ”uitat” să specifice în anunțul de vânzare detalii cu privire la termenele de plată pentru câștigător, garanțiile de participare, felul în care pot fi achiziționate vagoanele și locomotivele, individual, pe serii de vagoane sau stații, ori prin obligativitatea achiziționării tuturor bunurilor.
Cu toate acestea, reprezentanții au menționat faptul că vânzarea bunurilor aflate sub sechestrul ANAF se va face prin „înțelegerea părților”, iar modelul de vânzare este de tipul „așa cum sunt, acolo unde sunt”.
Un alt detaliu care nu trebuie trecut cu vederea este termenul limită stabilit de compania CFR Marfă pentru depunerea ofertelor de preț și anume data de 14 iulie 2023, ora 12:00. Astfel, eventualul cumpărător avea la dispoziție patru zile să vadă sutele de vagoanele și miile de locomotivele scoase la vânzare, răspândite prin toată țara, pe la București, Bârlad, Pașcani, Craiova, Simeria, Dej, Constanța sau Oradea, acțiune imposibil de realizat de altfel.
În spatele anunțului de scoatere la licitație a celor peste 500 de locomotive și peste 7.000 de vagoane se află însuși Daniel Apostolache, directorul general CFR Marfă SA, care ar fi pregătit această manevră cu dedicație pentru băieții deștepți ce se ocupă cu vânzarea fierului vechi.
Surse din piață spun că cel direct interesat de o mare parte din această achiziție este interlopul din Olt Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondialu, care orchestrează mai multe afaceri cu fier vechi din țară.
La scurt timp de la postarea anunțului pe site-ul CFR Marfă, Bercea Mondialu a început să ia legătura cu mai mulți directori de regionale, unde se află vagoanele și locomotivele scoase la vânzare, cărora le-a spus că el va fi cumpărătorul.
Coincidență sau nu, interesul crescut al lui Bercea Mondialu de a cumpăra a vagoanele și locomotivele CFR Marfă s-a arătat fix în aceiași perioadă în care directorul general al CFR Marfă, Daniel Apostolache a început construirea unei vile la Corbeanca.
Dacă Bercea Mondialu și alți băieți deștepți de pe piață vor cumpăra aceste vagoane și locomotive, practic CFR Marfă le va da cu bună știință la fier vechi.