Furtuna Patricia mătură România de la vest la est. Specialiştii au emis deja avertizări cod roşu în Germania

După valul de căldură din aceste zile, vremea se va răcori, iar în unele regiuni ale țării sunt așteptate furtuni puternice și ploi însemnate cantitativ. Furtuna Patricia loveşte Europa, inclusiv România, cu temperaturi scăzute, vânt de până la 100 de km/h şi ploi
Filip Stan
03 aug. 2023, 14:33
Furtuna Patricia mătură România de la vest la est. Specialiştii au emis deja avertizări cod roşu în Germania

Furtuna Patricia loveşte Europa, inclusiv România, cu temperaturi scăzute, vânt de până la 100 de km/h şi ploi. Aerul mai rece din vestul și centrul Europei se va deplasa treptat spre est, aducând o răcorire a vremii, mai întâi în regiunile vestice ale României, iar ulterior și în estul țării.

Meteorologii au emis, joi, o avertizare cod galben de caniculă şi anunţă temperaturi care vor depăşi 37 de grade, în cele mai multe dintre judeţele ţării. Vineri, valul de căldură se va intensifica, fiind emisă o avertizare cod galben pentru toată ţara. Unele judeţe vor fi sub cod portocaliu, dar furtunile se întorc după acest val fierbinte.

Căldura va atinge intensitatea maximă vineri, când va fi caniculă pe arii extinse, iar în sud mercurul va urca până la 38 – 41 de grade. Seara și noaptea, în vestul și nord-vestul țării vor fi posibile câteva furtuni locale, dar cu potențial sever.

Sâmbătă, temperatura va începe să scadă în partea de vest a țării, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în Banat, Crișana și vestul Olteniei. Mai ales spre seară, vor fi posibile ploi torențiale, vijelii și grindină, care vor continua și se vor extinde în timpul nopții.

O furtună extrem de puternică, denumită de meteorologi Patricia, aduce fenomene meteo extreme în Europa, inclusiv în România. Furtuna Patricia aduce, potrivit meteorologilor, rafale de peste 100 de km/h, temperaturi în scădere, precum şi alte fenomene meteo extreme.

Anticiclonul Circe loveşte puternic în România! Eră glaciară peste Europa. Elena Mateescu: „Tendinţa rămâne încălzirea globală”

Specialiştii au emis deja avertizări cod roşu şi portocaliu în Germania, cod portocaliu de furtuni în nordul Italiei, Slovenia şi vestul Ungariei, dar şi cod galben de vânt şi furtuni în Franţa, Elveţia şi Belgia.

De asemenea, un val de caniculă loveşte estul şi sud-estul Europei. În Serbia a fost emis deja o avertizare de cod roşu, iar în Bulgaria, Ungaria şi Grecia a fost emisă o avertizare meteo de cod portocaliu.

Harta zonelor lovite de furtuna Patricia arată că şi regiuni din România vor fi sub incidenţa unor fenomene meteo extreme. Potrivit hărţii, furtuni puternice, dar şi valul de caniculă, se vor înregistra în partea de sud a ţării, precum şi în vest, dar şi în sud-est.

Prognoza meteo din bătrâni, conform Gromovnicului. Mihai Voropchievici anunţă cupolă de foc pe final de august

 

Zona Mării Adriatice a fost afectată din nou de furtuni puternice. În Italia și Slovenia s-au format și două tornade, una dintre acestea producând pagube însemnate.

Imagini spectaculoase de la Marea Adriatică: Furtunile puternice au generat două tornade marți seara. Prima dintre ele a rămas fără consecințe. Aceasta a trecut peste laguna din populara regiune de vacanță Jesolo, la doar cinci kilometri nord-est de Veneția.

Cea de-a doua tornadă, în schimb, a provocat pagube mari. Aceasta a lovit satul Koseze, în apropiere de Ilirska Bistrica, în Slovenia. Acesta se află pe traseul de vacanță al multor turiști. În Koseze, numeroase acoperișuri au fost acoperite și clădiri au fost avariate.


Regiunea italiană Veneto este una dintre zonele cu o densitate mare de tornade din Europa. Aerul cald și umed dinspre Marea Adriatică, împreună cu forfecarea vântului – o schimbare puternică a vitezei și direcției vântului între sol și straturile superioare de aer – provoacă în mod repetat furtuni puternice cu grindină de mari dimensiuni.

Din când în când, se formează și tornade mai puternice. În iulie 2015, de exemplu, a avut loc o tornadă devastatoare EF4 (al doilea cel mai înalt nivel) lângă Mira, în Veneto, cu o viteză a vântului de aproximativ 300 de kilometri pe oră, care a provocat pagube extreme.

Liderii statelor de la Marea Mediterană cer măsuri împotriva crizei climatice

Preşedintele Italiei şi omologii săi din cinci ţări europene au cerut măsuri urgente pentru a aborda „criza climatică”. Iniţiativa a apărut după valurile de caniculă, incendiile şi inundaţiile care au afectat ţările de la Marea Mediterană.

Declaraţia a fost semnată de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi de omologii săi din Grecia, Croaţia, Slovenia, Malta şi Portugalia. Liderii se tem că astfel de veri extreme în sudul Europei vor afecta industria turistică şi recoltele. „Fenomenele naturale extreme distrug ecosistemul şi ne ameninţă viaţa de zi cu zi, modul nostru de viaţă”, se arată într-o declaraţie semnată de liderii europeni.

Zone mari ale ţărilor de la Marea Mediterană au fost cuprinse de un val de căldură intensă luna trecută, iar pompierii s-au luptat să stingă incendii uriaşe atât în Europa, cât şi Africa de Nord.

„Nu mai este timp de pierdut, nu mai este timp pentru compromisuri din motive politice sau economice”, au afirmat preşedinţii în declaraţie, potrivit Reuters.

Documentul semnat joi a tras un semnal de alarmă, dar nu a propus soluţii concrete pentru această problemă.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'