Un cunoscut preot critică dur atitudinea colegilor de breaslă care opresc credincioşii de la Sfânta Împărtăşanie: „Nu alunga credinciosul de la potir decât dacă socoteşti că el e mai rău decât Iuda, iar tu mai bun decât Hristos”

Părintele Cătălin Constantin Lungu care trăieşte şi slujeşte în Canada observă cu amărăciune că majoritatea preoţilor fac confuzie între dreptul lor de a lega și a dezlega păcatele și cel de a-i da sau nu păcătosului Sfânta Împărtăşanie.
Irina Dumitrescu
05 aug. 2023, 10:54
Un cunoscut preot critică dur atitudinea colegilor de breaslă care opresc credincioşii de la Sfânta Împărtăşanie:

Îndrăgitul preot dă însuşi exemplul Mântuitorului care nu-i refuză dreptul lui Iuda la Sfânta Împărtăşanie, deşi acesta purta un păcat greu.

Cunoscut preot, atac dur la colegii care opresc credincioşii de la Sfânta Împărtăşanie

Părintele Lungu crede cu tărie în faptul că potirul cu Sfânta Împărtăşanie este un ,,potir al comuniunii”, şi nu un ,,potir al egoismului”. Duhovnicul adaugă că pentru el este o mare fericire atunci când, aproape la fiecare Liturghie, rămâne cu potirul gol.

Îmi amintesc anumite momente extrem de tensionate din viața mea liturgică; una dintre cumpenele amenințătoare este cea în care trebuie să acorzi sau să refuzi Sf. Împărtășanie unuia sau altuia care vine să-ți ceară Dreptul lor suprem.

Toți preoții, aproape fără excepție, fac confuzie între dreptul lor de a lega și a dezlega păcatele și cel de a da sau nu Împărtășania Sfântă. Cât de delicată și nedezlegată rămâne această problemă ne putem da seama din cazul lui Iuda. Acesta, deși împovărat cu cel mai greu păcat, vine la Sf. Cină și Mântuitorul nu-i refuză dreptul lui la Împărtășanie.

Hristos Domnul ne cheamă pe toți la Cină și prin gura preotului ne spune: ,,Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu…“ și: ,,Beți dintr-un acesta TOȚI, acesta este Sângele Meu…”, dar nimeni nu ,,ia” și nimeni nu ,,bea”.

Scopul Liturghiei este să ne împărtășim, căci numai astfel participăm cu adevărat la Cina Domnului. Pentru ce mai săvârșim în fiecare sărbătoare Sf. Liturghie? Împărtășania nu este un drept rezervat doar preotului.

Citeste si Un preot din Iași își crește cei nouă copii ca pe vremuri, după valorile tradiționale, şi aşteaptă cu braţele deschise şi alţi moştenitori, dacă va fi voia Domnului

Am cercetat toate canoanele validate de Biserică și am aflat că este greșită afirmația unor preoți că, doar cu o singură spovedanie, te împărtășești doar o singură dată. Omul se poate împărtăși cu o singură spovedanie de mai multe ori, până ce-l oprește conștiința. Apoi dacă săvârșește un păcat grav, se poate consulta cu duhovnicul pentru a-și lua canonul meritat.

Stau și mă întreb ce fel de cină mai este aceea în care preotul stă în capul mesei și toți mesenii se uită la el cum mănâncă. Rugăciunile pe care le rostesc în taină la Sf. Liturghie, pentru învrednicirea la Împărtășanie, nu sunt scrise la singular ci la plural, adică învrednicirea întregului popor participant la cină.

Atunci când am potirul în mână, știu că el este ,,potir al comuniunii”, iar dacă l-aș opri ca pe un drept doar al meu, ar fi un ,,potir al egoismului”. Sincer, sunt cel mai fericit când aproape la fiecare Liturghie rămân cu potirul gol”, spune preotul pe Facebook.

Părintele Cătălin Constantin Lungu: „Preotul care îl opreşte de la împărtăşanie pe cel care a comis un păcat Îl sfidează pe Hristos”

Duhovnicul susţine cu tărie faptul că preotul care îl opreşte de la împărtăşanie pe cel care a comis un păcat Îl sfidează pe Hristos.

„Să nu uităm că preotul care-l alungă de la potir pe un creștin, venit în cunoștință de cauză să-și ceară Dreptul lui inalienabil – Îl sfidează pe Hristos, Care și lui Iuda i-a dat bucățica lui supremă. Că el a purtat-o în iad și nu în rai – este treaba lui.

Citeste si Fostul preot Daniel Balaș, despre neînțelegerile cu soacra și cum pot fi depășite: „Te deranjează că vine soacra cu trei sfaturi, dar tu ca noră nu știi să-i pui limite”

Omul poate face ce vrea cu Dumnezeul lui; Dumnezeu face, însă, numai ce trebuie, nu ce vrea. Omul este liber. Dumnezeu este libertate. Este prea mare, prea înțelept, prea bun, prea smerit, ca să mai poată fi liber. Toate acestea sunt mai mari sau, mai precis, sunt prioritare libertății și dau consistență și puterea unui Dumnezeu liber să facă ce vrea, dar este prea bun, prea înțelept, și prea smerit să nu facă întodeauna ce trebuie.

DECI, FRATE PREOT, NU ALUNGA DE LA POTIR PE CEL CE VINE CU CREDINȚĂ, DECÂT DACĂ SOCOTEȘTI CĂ CEL CE VINE LA TINE ESTE MAI RĂU DECÂT IUDA, IAR TU, MAI BUN DECÂT HRISTOS!„, scrie pe Facebook părintele Cătălin Constantin Lungu.

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a plătit 2000 de euro pentru o vacanță all inclusive în Turcia: “Practic sunt degeaba”
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Se dau 5000 de lei GRATIS pentru o categorie de români!
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Start la Programul Rabla Plus: De ce nu pot toți românii să acceseze acest program? Anunțul făcut de Administrația Fondului de Mediu
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Ridicarea controalelor la frontierele terestre ale României, obiectiv prioritar, declară Klaus Iohannis
MediaFlux
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!