Calendar ortodox 5 august 2023. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, făcător de minuni. Rugăciunea grabnic ajutătoare pentru protejarea celor săraci şi bolnavi

În această zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cunoscut și sub numele de Ioan Iacob de la Neamț, mare făcător de minuni. Sărbătoarea este marcată în calendarul Ortodox cu cruce neagră, iar cei care se află în necazuri mari trebuie să citească o rugăciune către sfânt.
Alina Costache
04 aug. 2023, 17:27
Calendar ortodox 5 august 2023. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, făcător de minuni. Rugăciunea grabnic ajutătoare pentru protejarea celor săraci şi bolnavi
Calendar ortodox 5 august 2023. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, făcător de minuni. Rugăciunea grabnic ajutătoare pentru protejarea celor săraci şi bolnavi

Calendar ortodox 5 august 2023. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, făcător de minuni. Preoții le recomandă credincioșilor ca în această zi să citească rugăciunea făcătoare de minuni către Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț pentru protejarea celor săraci şi bolnavi, a văduvelor şi orfanilor.

Citește și Părintele Calistrat, avertisment pentru părinți privind educația copiilor: „Acelea se numesc creiere prăjite”

Sărbători religioase 5 august 2022

Ortodoxe: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

Greco-catolice: Sf. m. Eusignie; Sf. papă Fabian

Romano-catolice: Sfinţirea Bazilicii „Sf. Maria cea Mare”

Calendar ortodox 5 august 2023. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, făcător de minuni

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crăiniceni din județul Botoșani, iar numele său de botez a fost Ilie, potrivit crestinortodox.ro. El a fost crescut de bunica sa, după ce a rămas orfan de mic. Încă de pe vremea când era adolescent, a intrat în viaţa monahală, unde a fost luat de starețul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei și apoi al doilea patriarh al României, sub aripa sa protectoare.

După ce a îndeplinit stagiului militar, a devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamț, iar apoi a predat literatură română la seminarul teologic din cadrul lăcașului de cult. Pe data de 8 aprilie 1936, noul stareț, arhimandritul Valerie Moglan l-a tuns în monahism și a primit numele Ioan.

În noiembrie 1936, cu aprobarea mitropolitului Nicodim, tânărul monah s-a îndreptat, împreună cu alți doi călugări, spre Țara Sfântă, unde petrece doi ani în pustiu, apoi ajunge la Mănăstirea „Sfântul Sava”, unde se nevoiește timp de opt ani. În anul 1947 este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt și este numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul sau Ioanichie, a intrat în obștea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei în noiembrie 1952, iar vara următoare se retrage într-o peșteră, unde  și-a petrecut ultimii ani din viață în post aspru și rugăciune.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veșnice pe 5 august 1960, la vârstă de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peștera care-l găzduise în ultimii ani de viață. Timp de 20 de ani trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a rămas în peștera Sfânta Ana. La începutul lunii august 1980, potrivit unei tradiții locale, conducerea mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul a deschis peștera mormintelor, urmând să transfere osemintele Cuviosului în gropnita de obște. Două decenii mai târziu, trupul său era intact.

Rugăciunea către Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț pentru protejarea celor săraci şi bolnavi, a văduvelor şi orfanilor

O, Cuvioase Părinte Ioane, viață cerească ai petrecut pe pământ, căci de la Sfântul Botez ai primit numele marelui prooroc Ilie, iar, la primirea chipului îngeresc, Sfântului Ioan Botezătorul, spre ocrotire ai fost încredințat. De aceea, ai urmat în viață pilda lor. Pentru viața ta sfântă din pustie, trecând din lumea cea deșartă, Domnul ți-a odihnit sufletul în strălucirea raiului, iar trupului tău osârduitor i-a dăruit nestricăciunea, arătând întru tine slava numelui Său.

Acestea avându-le în minte, noi, nevrednicii și păcătoșii, venim cu umilință și evlavie, rugându-te să nu ne treci cu vederea când alergăm la ajutorul tău.

Sfinte Părinte Ioane, cel ce din pruncie ai fost orfan de părinți, ajută cu rugăciunile tale pe cei orfani, ca să găsească iubirea Părintelui ceresc; cel ce ai fost frate și viețuitor în mănăstire, ajută-ne să viețuim, oriunde, ca frați întru Hristos; cel ce ai făcut din dorul de pustie dor de cerul sfânt, ajută-ne cu rugăciunile tale să căutăm sfințirea sufletelor noastre pustiite de păcate; cel ce ai fost mult nevoitor, ajută pe cei ce se nevoiesc în dreapta credință să împlinească în viața lor poruncile lui Hristos; cel ce ai fost fierbinte rugător către Dumnezeu, întărește rugăciunile și sporește râvna și evlavia noastră; cel ce ai dorit a viețui în Țara Sfântă, ajută-ne ca, prin fapte bune, să sfințim locul în care trăim, chemând pururea pe Duhul Sfânt să sălășluiască întru noi; cel ce ai coborât prin rugăciunile tale cerul în peșteră, roagă-L pe Hristos să încălzească și să lumineze cu iubirea Sa peștera inimilor noastre; cel ce încă din lumea aceasta ai simțit bucuria și pacea vieții veșnice, roagă-L pe Tatăl Ceresc să ne dăruiască bucuria și pacea Împărăției Sale.

Sfinte Părinte Ioane, păzește pe bătrâni în dreapta credință, pe tineri în viața curată și pe copii în iubire de Dumnezeu și de părinți. Ocrotește cu rugăciunile tale pe săraci și pe bolnavi, pe văduve și pe orfani, pe călători și pe cei robiți.

Ferește țara noastră de primejdii și necazuri și roagă-te pentru întreg poporul binecredincios, ca împreună cu tine să preamărească, prin credință și fapte, pe Dumnezeu: Tatăl și Fiul și Sfântul Duh. Amin.

Citește și Părintele Calistrat explică de ce este obligatoriu să dai bani la biserică: „Îl luați pe Dumnezeu de prost? El e ultimul fraier la care veniți să vă dea harul, după ce voi cheltuiți pe atâtea lucruri?“

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Ce a găsit o româncă în roșiile țărănești cumpărate dintr-un celebru supermarket. Ce curgea din ele
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată acum în România. Se aplică din 27 iulie, ora 23:00
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Obligatoriu în România. Avem termen 30 august. Ordinul venit de la vârful UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Raed Arafat: Legislația privind securitatea la incendiu a mașinilor electrice este deficitară
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!