Cât de legal este overbookingul și motivul pentru care companiile aeriene practică acest lucru. Ce soluții au pasagerii refuzați la îmbarcare

Overbookingul este o practică foarte frecventă a companiilor aeriene, care în timpul anului este trecută destul de ușor cu vederea. Acum, în plin sezon, suprarezervarea zborurilor a început să fie foarte evidentă.
Mircea Filipescu
05 aug. 2023, 17:00
Cât de legal este overbookingul și motivul pentru care companiile aeriene practică acest lucru. Ce soluții au pasagerii refuzați la îmbarcare
Cât de legal este overbookingul și motivul pentru care companiile aeriene practică acest lucru. Ce soluții au pasagerii refuzați la îmbarcare

Pe durata ultimelor două luni, numeroși cetățeni români au avut probleme cu zborurile lor, provocate de întârzieri, anulări și overbookingul curselor puse la dispoziție de diverse companii aeriene care operează în țară. Doar în data de 15 iulie, peste 1000 de zboruri au fost complet anulate.

Citește și: Român prins fără bilet de avion. Zborul Viena – București a fost anulat

Într-un sezon deja marcat de nemulțumirile exprimate de călători, tot mai multe companii aeriene utilizează practica overbookingului. Din cauza cererii ridicate și a gestiunii inadecvate a resurselor de către aceste companii, un număr foarte mare de turiști se găsesc în situația de a nu putea călători, cu toate că au biletele valabile și s-au prezentat la timp pentru îmbarcare. Chiar dacă această practică poate părea nedreaptă, sau poate chiar în afara legii, overbookingul este legal și are scopul de a reduce costurile atât pentru pasageri, cât și pentru companiile aeriene.

Suprarezervarea locurilor pe zboruri este o practică obișnuită în rândul companiilor aeriene. Pe baza datelor acumulate înaintea fiecărui zbor, compania aeriană efectuează calcule pentru a stabili câte locuri ar putea rămâne neocupate. Fiecare loc liber pe un zbor reprezintă o pierdere pentru companie, iar când aceste pierderi se acumulează, pot duce la consecințe financiare semnificative. Pentru a evita astfel de pierderi, companiile aeriene aplică suprarezervarea, cunoscută sub numele de overbooking.

Potrivit clarificărilor furnizate de EU Flight Compensation, companiile aeriene dispun de informații cu privire la numărul de locuri neocupate de pe fiecare zbor pe o rută specifică. De exemplu, în situația unui zbor de la Roma la Barcelona, unde se constată că între cinci și opt locuri rămân libere din cauza pasagerilor absenți, următorul zbor pe aceeași rută de la Roma la Barcelona va fi suprarezervat cu un număr cuprins între cinci și opt locuri. Deși de multe ori numărul de locuri suprarezervate corespunde numărului de locuri goale, există situații excepționale în care această regulă nu se aplică.

În astfel de cazuri, companiile aeriene adesea oferă câteva soluții precum opțiuni alternative de călătorie, rambursări sau vouchere care includ reduceri pentru viitoare călătorii. Cu toate acestea, pentru mulți pasageri, prioritatea este să ajungă la destinație conform programului inițial, iar în astfel de situații, singura soluție reală este să opteze pentru mijloace de transport alternative. De asemenea, multe companii aeriene au politici specifice cu privire la refuzul îmbarcării pasagerilor.

Chiar dacă poate părea surprinzător, având în vedere disconfortul pe care îl cauzează călătorilor, overbookingul este în conformitate cu legea. Acest proces permite companiilor aeriene să echilibreze cheltuielile în cazul pasagerilor care nu se prezintă în ultimul moment. Fiecare loc neocupat într-un avion se traduce într-o pierdere pentru companie, iar overbookingul permite menținerea tarifelor reduse pentru zboruri și desfășurarea operațiunilor fără a suferi pierderi financiare.

Totuși, dacă un pasager este refuzat la îmbarcare din cauza overbookingului, compania aeriană are responsabilitatea de a asigura confortul acestuia în timpul perioadei de așteptare și trebuie să ofere opțiuni precum rambursare, transport alternativ sau compensații financiare, în funcție de preferințele pasagerilor.

Potrivit Regulamentului EC 261/2004, pasagerii au dreptul la compensație financiară atunci când li se refuză îmbarcarea din cauza suprarezervării. Această compensație financiară variază între 200 euro și 600 euro, în funcție de distanța pe care trebuia să o acopere zborul. Prețul biletului nu contează. Pentru distanțe de până la 1500 km, un pasager refuzat are dreptul la 250 de euro; pentru distanțe între 1500 km și 3000 km, un pasager poate primi 400 de euro; pentru distanțe de peste 3000 km, sunteți eligibil pentru 600 de euro.

Citește și: Ce poți cere în avion și să primești gratuit. Lucrurile pe care însoțitorii de zbor nu ți le spun

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el: ”Este frumos și unic. Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”
Capital.ro
Românii cu mașini pe motorină, taxați mai puțin. A intrat în vigoare azi, 16 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
România are CEL MAI MARE preț la gaze naturale din regiune! Grecia și Bulgaria sunt în spatele nostru
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Cinci arestări în cazul morții lui Matthew Perry: legătura cu o rețea vastă de trafic de ketamină
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...