Facturi mai mari la energie începând din această toamnă! Aproape cinci milioane de familii ar fi afectate

Aproximativ cinci milioane de familii ar putea plăti facturi mai mari la energie începând cu această toamnă.
Filip Stan
07 aug. 2023, 10:09
Facturi mai mari la energie începând din această toamnă! Aproape cinci milioane de familii ar fi afectate

Facturi mai mari la energie începând din această toamnă! Motivul majorării valorii facturilor este reprezentant de faptul că Guvernul ia în calcul eliminarea plafonului de 68 de bani în cazul celor care consumă o cantitate mai mică de curent, de până în 100 kWh. În cazul acestora, facturile ar putea crește cu aproape 20%.

De exemplu, valoarea unei facturi de 90 kWh este, în acest moment, de 61 de lei. În cazul în care plafonul ar fi eliminat, factura ar crește cu aproximativ 11 lei, scrie observatornews.ro.

Celelalte plafoane ar urma să fie eliminate treptat. Este vorba despre cel de 80 de bani/kWh pentru un consum de până la 255 de kWh și cel de 1,30 de lei pentru un consum mai mare. Săptămâna trecută, Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a avut o întâlnire cu reprezentanții ANRE, în cadrul căreia s-a discutat această eliminare. Totodată, românii ar plăti, începând din această toamnă, cu 4% mai mult la facturi, din cauza majorării TVA-ului de la 5% la 9%.

Ministrul Energiei a explicat ce se întâmplă cu voucherele

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promite că se vor face toate eforturile astfel încât, în țara noastră, să se continue acordarea ajutoarelor pentru plata facturilor la energie persoanelor vulnerabile, însă a ținut să menționeze că, la nivelul Uniunii Europene, această schemă de ajutor este permisă doar până în luna martie a anului următor.

”Deocamdată am spus că analizăm actuala schemă de compensare-plafonare, ea este valabilă până în 2025, iar la nivel european se permite să se continue până în martie 2024, așa se discută acum. Pe partea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili, cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, ele vor continua până la sfârșitul acestui an, pentru că ele sunt aferente unui cadru financiar multianual, 2014-2020. Deci banii de acolo nu îi putem retrage decât până la finalul lui 2023, pe regula aceea n+3, pe care o știe o țară întreagă.

În următoarele luni, noi vom analiza foarte bine, cu asociațiile furnizorilor, producătorilor, consumatorilor, cu ANRE, care gestionează aceasta schemă, astfel încât să vedem dacă putem să mai ajustăm această schemă, pentru a nu exista o schimbare bruscă ulterior.

Într-adevăr, avem șansa ca prețurile să fi scăzut la nivel european și chiar mondial, atât la energie electrică, cât și la gaze. Deci încercăm să păstrăm un nivel cât mai redus al facturilor. Asta este prioritatea zero pe care o avem, pe de o parte pentru a-i sprijini pe români, mai ales pe cei vulnerabili, pe de altă parte pentru a-i ajuta pe întreprinzători, pentru că pentru ei prețul energiei este cheltuială”,  a spus Burduja, la România TV.

Ministrul Energiei a vorbit, de asemenea, și despre schema aplicată de Guvern pentru facturi mai mici, care a avut rezultate foarte bune.

„Consumatorii vulnerabili, și sunt milioane de gospodării care au venituri foarte mici, care au plătit facturi de 35-45 de lei pentru energie electrică, ceea ce este un cost foarte scăzut la nivelul UE. Sigur că trebuie să ținem cont si de nivelul de dezvoltare al României. Am mai spus totodată, UE ne cere sa țintim foarte bine aceste măsuri de sprijin, pentru ca acestea sa ajungă la cei care au nevoie. Una este un român care lucrează pe salariu minim, alta este un român care poate ajunge la sfârșitul lunii la un venit de 5.000-10.000 de euro”, a încheiat Ministrul Energiei.

Facturile la energie o să bubuie în bugetul românilor. Se taie voucherele şi se anunţă eliminarea plafoanelor

Facturile la energie vor creşte din toamnă dacă se revine total la piaţa liberă. „Eu cred că eliminarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Să revenim la o piaţă liberă, în care companiile să concureze între ele pe poziţii economice normale, în a oferi clienţilor cel mai bun preţ din piaţă. În momentul de faţă, toate companiile, cu excepţia Hidroelectrica, s-au dus cu preţurile până la maximul stabilit de autorităţi. Bineînţeles, pentru a face bani. Pentru că dacă statul îţi impune un plafon mare, de ce să nu câştigi, nu?

Publicul din România este captiv, din păcate, în aceste reţele de energie şi gaze. Aici este o problemă. Haideţi să lăsăm piaţa să se autoregleze, să nu mai intervenim cu bocancii în piaţă, cum facem în momentul de faţă în zona de producţie alimentară, pentru că nu facem altceva decât să distorsionăm mecanismele economice.

Şi ce avem de pierdut? Avem de pierdut în momentul în care ne ducem la magazin şi, în loc să cumpărăm produse româneşti, cumpărăm produse din străinătate. Hypermarketurile judecă foarte simplu. De unde este mai ieftin să cumpăr produse care îmi aduc bani? Dacă e mai ieftin din import să ia roşii, le vor aduce din import”, a explicat recent analistul Adrian Negrescu la Totul Despre Bani.

AIE: Facturile la energie ar putea crește la iarnă, forțând guvernele să acorde din nou subvenții

Facturile la energie ar putea crește în această iarnă, forțând guvernele să intervină și să subvenționeze din nou facturile, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Dacă economia chineză se întărește rapid și va fi o iarnă grea, prețul gazelor ar putea crește, punând presiune asupra consumatorilor, a spus Fatih Birol, șeful AIE.

El a adăugat că guvernele ar trebui să facă eforturi pentru economisirea energiei și să stimuleze sursele regenerabile.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că facturile anuale la energie vor scădea cu o medie de 430 de lire sterline luna aceasta. Prețurile gazelor au crescut după invazia Ucrainei de către Rusia, ducând la creșterea facturilor la energie în întreaga lume.

O serie de guverne au intervenit apoi cu sprijin pentru gospodării, inclusiv în Marea Britanie, pentru a încerca să atenueze lovitura adusă consumatorilor.

IEA este o agenție care lucrează cu guvernele și industria pentru a furniza date, analiză și recomanda politici.

Birol a declarat pentru programul BBC Today că multe guverne europene au făcut „greșeli strategice”, inclusiv o dependență excesivă de Rusia pentru energie și că politica externă a fost „legată la ochi” de decizii comerciale pe termen scurt. El a spus că iarna aceasta „nu putem exclude” o nouă creștere a prețurilor la gaze.

„Într-un scenariu în care economia chineză este foarte puternică, cumpără multă energie de pe piețe și avem o iarnă grea, s-ar putea să vedem o presiune puternică în creștere a prețurilor la gaze naturale, care, la rândul său, va pune o povară suplimentară asupra consumatorilor. ” a spus el. Economia chineză a revenit după ridicarea restricțiilor Covid, dar recent economia sa a încetinit.

Agenția de rating S&P Global și-a redus săptămâna aceasta prognoza pentru creșterea chineză, spunând că „riscul este ca recuperarea sa să piardă mai mult avânt pe fondul încrederii slabe în rândul consumatorilor și în piața imobiliară”.

Băncile de investiții, inclusiv Goldman Sachs, au redus previziunile privind creșterea chineză. Cu toate acestea, dl Birol a spus că guvernele, inclusiv Marea Britanie, ar trebui să „continue să impulsioneze măsuri pentru economisirea energiei, mai ales când intrăm în iarnă”.

De asemenea, ar trebui să promoveze tehnologiile regenerabile, astfel încât să „vadă lumina zilei cât mai curând posibil” și să reducă timpul necesar pentru a obține permise și să caute „opțiuni alternative de energie”, a spus el. El a spus că „nu ar exclude întreruperile de curent” în această iarnă, ca „parte a jocului”. „Nu știm încă cât de puternic se va redresa economia chineză”, a spus el.

National Grid a spus iarna trecută că întreruperea scurtă a curentului este o posibilitate – până la urmă, acest lucru nu a fost necesar.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Am cheltuit miliarde pentru a proteja familiile atunci când prețurile au crescut în timpul iernii, acoperind aproape jumătate din factura de energie a unei gospodării tipice, acestea urmând să scadă cu aproximativ 430 de lire sterline în medie începând cu această lună”.

Facturile interne de gaz și electricitate din Marea Britanie au scăzut în weekend, după ce a intrat în vigoare o modificare a plafonului prețului la energie, iar în această iarnă este așteptată o nouă scădere, mai mică.

Cu toate acestea, cu factura anuală de energie a unei gospodării tipice stabilită să fie de aproximativ 2.000 de lire sterline, costurile sunt încă mult mai mari decât norma pre-pandemică.

Săptămâna trecută, șeful Centrica, care deține British Gas, a avertizat că facturile la energie ar putea rămâne ridicate în viitorul apropiat.

Războiul Rusiei în Ucraina a condus la o „goră după aur” a explorării de noi combustibili fosili, iar Marea Britanie a sfidat avertismentele climatice prin emiterea unei noi runde de licențiere pentru petrolul și gazele din Marea Nordului.

Au fost depuse peste 100 de cereri de forare pentru petrol și gaze noi în Marea Nordului. Acest lucru a fost în contradicție cu oamenii de știință internaționali în domeniul climei care spun că proiectele de combustibili fosili ar trebui să fie închise, nu extinse.

Ei spun că nu pot exista proiecte noi dacă există șansa de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 C. Domnul Birol a spus că „dacă lumea este serioasă” cu privire la „cauza climatului”, atunci „trebuie să reducem semnificativ utilizarea petrolului și gazelor în următorii ani”.

Dacă putem reduce consumul, zăcămintele de petrol și gaze existente vor fi suficiente pentru a satisface cererea în scădere, a adăugat el.

El a spus că are discuții cu directorii executivi ai companiilor petroliere din Marea Britanie. Dl Birol a spus că nu are „nicio problemă” cu firmele petroliere care obțin profituri, dar dacă vor spune: „Voi crește producția cu patru milioane de barili pe zi, iar strategia companiei mele este în conformitate cu Acordul de la Paris privind climă – nu Nu funcționează, este o problemă aici.”

Câmpul Rosebank din Marea Nordului, care are potențialul de a produce 500 de milioane de barili de petrol, ar putea fi aprobat de guvern în câteva săptămâni.

Tranziția către o energie mai curată nu poate avea loc peste noapte
Guvernul Marii Britanii a declarat că „s-a angajat să atingă zero net până în 2050 și a parcurs deja un drum lung pentru a atinge acest obiectiv, reducând emisiile mai repede decât orice altă țară din G7, menținând în același timp economia în creștere și cu surse cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi surse regenerabile și furnizarea nucleară. jumătate din producția de energie electrică a Regatului Unit”.

Dar un purtător de cuvânt a adăugat că „tranziția către o energie mai curată nu poate avea loc peste noapte și vom continua să avem nevoie de petrol și gaze în următoarele decenii, așa cum a recunoscut Comitetul independent pentru schimbări climatice”.

Emma Pinchbeck, directorul executiv al Energy UK, care reprezintă companiile energetice britanice, a declarat pentru programul BBC Today că soluția pe termen lung pentru facturile mari „este să investim în surse regenerabile și eficiență energetică pentru a ne asigura că nu ne dependenți de volatile. gaz internațional”.

„Ne așteptăm ca investițiile în mai multă infrastructură în surse regenerabile și eficiență energetică și tehnologii alternative să ofere facturi mai ieftine pe termen lung… și de aceea este atât de important să ne mișcăm rapid, în special cu o concurență internațională crescută pentru aceste tehnologii”.

Facturi la energie mai mari în plină iarnă, se taie voucherele de energie. Ce noi vouchere primesc românii din septembrie

Cardul de energie dispare, românii nu mai primesc vouchere de energie.  Cardul care se distribuie românilor nevoiaşi pentru plata facturilor va dispătea în viitorul apropiat, a confirmat pe când era ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, după ce Comisia Europeană a decis sistarea subvenţiilor, dar ăînlocuitorul său, Sebastian Burduja, promite că va încerca menţinerea lor.

Cardul de energie cu bani europeni va mai fi distribuit românilor doar o dată, în luna septembrie, pentru că din 2024, el va dispărea.

Informaţia a fost confirmată atunci de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, iar anunţul vine în contextul în care Uniunea Europeană a decis să nu prelungească măsurile de sprijin.

Voucherele pentru plata facturilor la energie au o valoare de 1.400 de lei. Prima tranşă de bani pe cardul de energie a intrat în februarie, iar a doua va veni în toamnă.

În România, sunt peste patru milioane de români care beneficiază de cardul de energie. La sfârşitul anului trecut, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Rusiei în Ucraina, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

Ţara noastră este prinsă între cerinţele Comisiei Europene şi cele ale Băncii Mondiale, care solicită reforme urgente şi încadrarea în ţinta de deficit asumată.

Comisia Europeană arată că dacă deficitul bugetar este depăşit, nu mai primim fonduri europene. Statul român este criticat și de Banca Mondială, instituție care oferă consultanță pentru proiectele din PNRR.

Peste patru milioane de români beneficiază de cardul de energie
Peste patru milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În baza cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – final de decembrie;

Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Ajutorul temporar pentru energie va continua cel puțin până la sfârșitul anului 2023. În momentul de față, persoanele considerate vulnerabile au dreptul la așa-zisul card de energie. Valoarea acestuia este de 1.400 de lei anual și este încărcat în două tranșe de 700 de lei în 2023. Cu acest card pot fi achitate exclusiv facturi la energie – gaz, curent, lemne de foc sau facturi la întreținere, în cazul celor racordați la sisteme centralizare de încălzire. Din datele oficiale publicate de guvern reiese că prețul final la consumator a crescut, în cazul curentului, cu 600% și cu 535% cel al gazului, cu punct de referință momentul de liberalizare a pieței energiei. Parte din banii alocați pentru acest proiect social vin din fondul alocat prin Mecanismului de Redresare și Reziliență european.

În  momentul de față, ordonanța care stabilește cuantumul ajutorului temporar pentru energie și condițiile ulterioare în care poate fi acordat se află în dezbatere în Camera Deputaților. Prima tranșă de 700 de lei din anul 2023 a fost deja încărcată pe cardul de energie în luna februarie, iar cea de doua urmează să fie pusă la dispoziția beneficiarilor în luna septembrie.

Cine are dreptul la ajutor pentru facturile la energie

Beneficiarii cardului de energie sunt pensionarii din sistemul de stat de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor sectoriale de pensii și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei. De asemenea, copii și adulții încadrați în grad de handicap grav și ale căror venituri sunt egale sau mai mici de 2000 de lei.

La rândul lor, familiile ale căror venituri cumulate nu trec de 2.000 de lei de membru intră în rândul cazurilor considerate vulnerabile și beneficiază de aceleași drepturi.

Oficial: Veste proastă pentru 4 milioane de români: voucherele pentru plata facturilor nu se mai acordă, începând din 2024

Foarte important, dacă mai multe persoane care au dreptul la cardul de energie locuiesc în același apartament, cu surse comune de energie, va fi eliberat un singur card.

Contravaloarea măsurii acordate prin intermediul cardului de energie reprezintă venit neimpozabil.

Poșta Română, marele câștigător al cardului de energie

Dar cel mai mare câștigător al acestui proiect menit să susțină parțial și temporar românii aflați în pragul sărăciei este Poșta Română. Serviciile pentru acordarea sprijinului pentru compensarea prețului la energie vor fi prestate exclusiv de către Compania Națională de profil.

Astfel, prestarea serviciilor de emitere, tipărire, formare și condiționare a plicurilor, distribuire, comunicare cu scrisoare de predare-primire, precum și efectuarea de plăți prin serviciul de mandat poștal revine în exclusivitate Poștei Române.

Citiți AICI textul integral al ordonanței cardului de energie, aprobat de Senat.

Vouchere de 8000 de lei pentru români din toamnă! În alte ţări, se acordă bonus de 14.000 de euro

Vouchere de 14.000 de euro pentru renovarea casei în Austria.

Ministrul Mediului, Leonore Gewessler, vrea să impulsioneze renovarea termică a clădirilor și lansează o campanie cu sloganul „Austria nu este complet sigilată”. „Obțineți acum un bonus de renovare de până la 14.000 de euro și reduceți permanent costurile cu energia”, este mesajul pe care l-a transmis ministrul.

„Austria nu este complet sigilată”, este sloganul campaniei pe care ministrul Protecției Climatice și Energiei, Leonore Gewessler (Verzii), l-a anunțat de curând. Este vorba despre sprijinul pentru renovarea termică a aproximativ o jumătate de milion de case din toată Austria. „Strict vorbind, pereții, ferestrele, ușile și acoperișurile noastre nu sunt complet etanșate sau nu sunt bine izolate. Acest lucru duce la costuri mari cu energia”, spune ministerul. Sunt puse la dispoziție până la 14.000 de euro pentru fiecare proiect. Subvenția este disponibilă pentru case unifamiliale, ansambluri rezidențiale și, de asemenea, companii.

Următoarea procedură este recomandată persoanelor fizice cu locuințe pentru a obține banii: mai întâi obțineți o consultație energetică despre necesitatea renovării, apoi să aveți de întocmit un certificat energetic și un concept de renovare și în final să depuneți documentele necesare . Acest lucru se poate face online, de exemplu, la sanierungsbonus.at.

Baumit, principalul producător din Austria de sisteme compozite de termoizolație, este încântat de inițiativa ministrului Gewessler. Combinația dintre „economii sensibile de energie” și „surse alternative de energie” este necesară pentru viitor: „Energia regenerabilă este bună, dar de 14 ori mai bună cu izolarea”, a declarat directorul general Baumit, Georg Bursik.

Printre altele, Gewessler a fost întrebat despre situația proprietarilor blocurilor. „Ne adresăm tuturor celor care pot reabilita”, a explicat ea, la toate nivelurile, începând cu măsuri simple. Statele federale ar trebui, de asemenea, să facă ceva pentru a completa acest lucru. „Stocul de construcție este o chestiune de stat”.

În ansamblu, se speră să se reducă la jumătate consumul de energie prin izolarea termică, a explicat Johannes Wahlmüller, purtător de cuvânt pentru climă și energie pentru GLOBAL 2000. Combinate cu energiile regenerabile, emisiile de CO2 ale caselor ar putea chiar să scadă la zero, potrivit Heute

Vouchere de 8000 de lei pentru români din toamnă: Marcel Boloş: „Spun asta în premieră”

Noi vouchere şi pentru români, de la 1 septembrie, chiar dacă vorbim de un cuantum mult diminuat! Marcel Boloș a anunțat care sunt românii care vor primi banii. Fostul  ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că statul urmează să acorde noi vouchere pentru români, de la 1 septembrie: ”200 de milioane de euro!”.

Boloș a precizat că este vorba, pe de o parte, despre voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor în valoare de 4000 de lei/voucher, iar pe de altă parte despre voucherul pentru echipamentele electrocasnice, în valoare tot de 4000 de lei.

Vouchere noi pentru români. Se dau 4000 de lei GRATIS de la stat, dar lista beneficiarilor e scurtă

Marcel Boloș a vorbit recent despre măsurile de austeritate pe care Guvernul le pregătește pentru români. Măsurile au fost propuse de Banca Mondială și urmează ca Guvernul să stabilească în ce fel va respecta aceste propuneri și care dintre acestea rămân în picioare.

”Tipurile de măsuri pentru recalibrarea în sistemul fiscal se regăsesc în documentația și analiza pe care a făcut-o Banca Mondială pentru sistemul nostru fiscal, unde această măsură de impozitare progresivă se regăsește.

Cu toții ne aducem aminte că, până la cota unică, ce a fost reintrodusă de către guvernele care s-au succedat la conducerea României, am avut o impozitare progresivă care mergea până la 38%. Înainte de 2006 a fost extrem de criticată.

Cota unică este ultima rămășiță care mai există în sistemele fiscale și peste tot este o chestiune de principiu în sistemul fiscal. Progresivitatea înseamnă corelarea cu niveluri veniturilor pe care le realizează contribuabilii.

Este o decizie pe care Guvernul României o va adopta pentru că avem, de asemenea, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, unde această analiză de impact pe care o avem făcută de experții Băncii Mondiale este urmată de crearea cadrului legal pentru preluarea acestor măsuri. Este greu de spus dacă coaliția va decide să preia în totalitatea acele măsuri, dar impozitul progresiv este trecut ca recomandare pentru o recalibrare.

Noi suntem una dintre puținele state ale Uniunii Europene care avem un procent destul de scăzut de venituri fiscale raportat la PIB. 27%. Însă consecința este că acest nivel scăzut al procentului pe care îl avem raportat la produsul intern brut are în spate un sistem întreg de cheltuieli.

Restructurarea sistemului fiscal este foarte importantă pentru că în spate avem cheltuielile acestea colosale cărora trebuie să le asigurăm sustenabilitatea. Vorbim aici despre cheltuielile privind sistemul de pensii general privind salarizarea bugetarilor și toate cheltuielile mari din bugetul de stat”, a explicat Boloș.

Noi vouchere pentru români. Cine sunt cei peste 200.000 de beneficiari ai celor 4.000 de lei de la stat. Ministrul Marcel Boloş: „Este o premieră pentru țara noastră”

Cu privire la declarația liderului PSD, Marcel Ciolacu, care spunea, cu o seară în urmă, că este de părere că ar trebui eliminate toate sporurile, ministrul Marcel Boloș a declarat că ”este o obligație pe care am asumat-o prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ca nivelul cumulat al acestor sporuri, procentul cumulat, să nu depășească 20% din salariul de bază. Deci, cu alte cuvinte, putem avea 100 de sporuri. Cumulate, la salariul de bază, nu pot depăși 20%. Deci avem plafon la sporurile bugetarilor, avem plafon la cheltuielile cu pensiile”

Economica.net: Guvernul nu reduce plafoanele maxime de preţ la energie şi gaze, dar se aşteaptă la reducerea preţului din factura de gaz a populaţiei, inclusiv la facturi cu minus. 

“Nu există o discuţie vizavi de plafoane în momentul de faţă – cu cu tot respectul, 0,68 RON/KWh este, cred, cel mai mic preţ din Europa. Deci nu există o discuţie, dar în schimb i-am rugat pe colegii de la ANRE să facă nişte verificări, în special pe zona de gaz. Pentru că, şi cred că înţelegeţi foarte bine, există o alocare pe anul 2022 către persoane fizice la 150 lei/MWh dată de Romgaz în mare majoritate, plus Petrom. Estimările noastre sunt că această alocare a acoperit tot consumul. Dacă această alocare a acoperit tot consumul real, asta înseamnă că nu poţi să faci factură la 31 de bani. Asta înseamnă că ar trebui să urmeze facturi cu minus la persoane fizice”, a spus ministrul Energiei, răspunzând la o întrebare pusă de economica.net.

Mecanismul actual de reglementare permite reducerea prețurilor finale din facturi, mai ales la gaze.  Furnizorii au marje fixe stabilite prin lege, 0,73 lei/kWh la energie electrică și 0,12 lei/kWh la gaze. Ele se adaugă la costul de achizție al energiei, respectiv gazelor, la tarifele de distribuție care sunt reglementate, și la taxe, și rezultă prețul final din factura clientului. Dacă acest preț final este peste cel plafonat (0,31 lei/kWh la gaze și cele trei niveluri de la energie electrică, 0,68 lei, 0,80, respectiv 1,3 lei/kWh – funcție de consum), clientul plătește prețul plafonat. Dacă însă, din însumarea componentelor, prețul final este mai mic decât plafonul, clientul trebuie să plătească acest preț mai mic, fără să fie necesară o reglementare suplimentară.

Costul de achiziție înseamnă prețul mărfii, gaz sau energie, pe care furnizorul îl cumpără, dar și acesta este în mare parte reglementat. Astfel, la gaze, cei doi producători ai țării, Petrom și Romgaz, au fost obligate să vândă energia pentru consumul casnicilor la 150 de lei/MWh, adică 0,15 lei/kWh.

Iar ministrul spune că, pe baza estimărilor, acest gaz la 150 de lei/MWh a fost suficient pentru consumul casnicilor și de aceea prețul final plătit de client ar trebui să scadă sub plafonul maxim.

“Dacă gazul îţi intră în preţ cu 150 lei/MWh, cu tarif de transport, cu distribuţie, cu acciză, cu TVA, se ajunge undeva la 24 de bani/kWh dacă nu mă înşel, şi nu 31, cu tot cu taxe şi tarife. Pe acolo ar trebui să ducă. Nu ştiu exact acum cu cât a modificat ANRE tariful de distribuţie la gaze, dar este pe acolo, oricum sub 31 de bani. În lege scrie maximum 31. De ce s-a pus maxim 31? Pentru că s-a gândit că poate n-ajunge cantitatea de gaze şi atunci ai un coş cu gaz din import care era foarte scump”, a detaliat ministrul.

“Am văzut de presă că apărut facturi de storno. Asta înseamnă că anumiţi furnizori fac acest lucru (au redus prețul-n.red.). Am rugat ANRE-ul să verifice aceste lucruri”, a mai spus ministrul, care a arătat că, dacă au fost furnizori care au beneficiat de acest gaz ieftin mai mult decât au consumat clienții și l-au vândut, nu vor mai primi alocare pentru anul următor.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Angela Merkel își exprimă temerile legate de colaborarea lui Elon Musk cu Donald Trump
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni