Antonescu a spus că este normal ca PSD şi PNL să candideze pe liste separate la europarlamentare pentru că aceste alegeri sunt „de culoare, de familie politică europeană”.
Preşedintele PNL a mai spus că ar fi fost de preferat o discuţie în USL despre acest fapt şi un anunţ comun, nu declaraţia unilaterală venită din partea PSD.
Liderul liberal a spus că PNL nu este de acord cu începerea campaniei electorale pentru europarlamentare înainte cu un an de data acestor alegeri.
„Sper că Ponta a vorbit simbolic, nu este nevoie de o campanie de un an”, a spus Antonescu.
El a ţinut să sublinieze însă că PNL rămâne parte la guvernare şi îşi asumă această responsabilitate.
„PNL consideră că e normal să mergem pe liste separate, am vorbit şi noi despre acest lucru. Alegerile europarlamentare sunt alegeri prin excelenţă de culoare şi de familie politică, suntem aliaţi, facem însă parte din familii politice diferite, acest lucru nu are cum să se schimbe până la anul pe vremea asta (…) Cred că era de preferat ca să fi avut o discuţie şi o decizie în interiorul USL, aceeaşi, de a candida pe liste separate, ar fi fost de preferat decât acest anunţ unilateral”, a spus Antonescu.
„Era mai potrivit, mai elegant, ca această decizie împărtăşită de ambele păţi să fie formalizată ca decizie în USL”, a completat liderul PNL.
Totodată, el a afirmat că există o diferenţă faţă de ceea ce a susţinut Ponta, respectiv că liberalii nu consideră oportun ca o campanie pentru europarlamentare să înceapă cu un an înainte.
„Nu suntem de acord, la propriu, ca în vederea alegerilor europarlamentare de astăzi să înceapă o campanie electorală. Nu credem că o campanie electorală de un an pentru alegerile europarlamentare în contextul în care ne aflăm este binevenită. Din punctul nostru de vedere, campania pentru alegerile europarlamentare trebuie să înceapă undeva la anul pe vremea asta, atunci când ea este oficial destinată şi prevăzută”, a declarat preşedintele PNL.
El a menţionat că prioritatea USL nu trebuie să fie o campanie electorală de un an de zile, nici prioritatea Guvernului, ci „coeziunea şi coerenţa şi succesul actului de guvernare, modificarea Constituţiei, regionalizarea”.
Antonescu şi-a exprimat speranţa că afirmaţia lui Victor Ponta a fost una „simbolică”, în sensul de a pregăti PSD pentru o candidatură separată la europarlamentare, şi nu „la propriu”.
Liderul PNL a menţionat că în privinţa candidaturii pe liste separate la europarlamentare „nu este vorba de o constrângere, ci de o opţiune”.
„Se poate să mergem la alegerile europarlamentare pe liste separate, nu există tipul de miză şi de constrângere care a existat la alegerile naţionale, la alegerile parlamentare”, a aspus Crin Antonescu.
Antonescu a precizat că, în principiu, ţinta pe care PNL o urmăreşte pentru europarlamentare este de 25-30% din opţiunile alegătorilor.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Congresul PSD, că de luni social-democraţii intră în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, el arătând că PSD nu se va mai afla în luna mai 2014 sub „umbrela USL”.