Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti, trimişi în judecată pentru modul în care au intervenit în tragedia de la Caracal: „Dacă interveneau la timp, ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei”

Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti au fost trimişi în judecată de către procurorii Curţii de Apel Craiova, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, pentru modul în care au intervenit după dispariţia Alexandrei Măceşanu. Procurorii arată că, dacă ar fi intervenit la timp, ”ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei”. În schimb, modul în care au acţionat a dus la o întârziere de 14 ore.
Mircea Filipescu
07 aug. 2023, 22:15
Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti, trimişi în judecată pentru modul în care au intervenit în tragedia de la Caracal:

”Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracţiunii de abuz în serviciu”, anunţă, luni, procurorii.

În rechizitoriu, aceştia arată că, în data de 25 iulie 2019, Nicolae Mitrea, în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei Alexandra Măceşanu şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, ”nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate, nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare”.

Potrivit procurorilor, inculpatul a încălcat prevederi din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române şi prevederi din Legea nr.360/2002 privind statutul poliţistului, ”fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”.

”În noaptea de 24/25.07.2019, M.V., în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei M. A., nu a raportat şefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V. M. şi Ţ. E., aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, mai arată procurorii.

Citeşte şi: Dezvăluiri incendiare după crima din Mangalia. Procuror: „A ucis-o, a pus-o în valiza victimei, a coborât-o cu liftul şi a chemat un taxi”. Ultimele mesaje trimise sunt cutremurătoare

De asemenea, procurorii arată că ”V.M., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Ţ.E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M. I. privind dispariţia minorei M. A., nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal”.

”Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”, arată procurorii.

Potrivit acestora, ”efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv”.

Procurorii anunţă că s-a dispus clasarea dosarului faţă de procurorul care a coordonat activităţile, după deschiderea dosarului penal, dar şi faţă de operatorul 112.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

În luna mai a acestui an, Gheorghe Dincă a fost condamnat, de Curtea de Apel Craiova, la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu, iar decizia instanţei este definitivă.

Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT în ianuarie 2020.

Citeşte şi: Justiția din România, amenințată de o mare criză. Tinerii evită profesia de magistrat. Profesorul Valeriu Stoica: „Acest lucru e foarte periculos pentru independența justiției” / EXCLUSIV

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!