Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni seară, că în renegocierile pe PNRR cu Comisia Europeană vizează și deficitul. Nu este singura chestiune în discuție, termenul asumat de șeful guvernului fiind 31 august.
„PNRR nu are o coerenţă în aplicarea reformelor. Nu au avut un plan strategic şi o coerenţă pentru aplicarea acestui PNRR. Zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă şi canal, ai venit cu granturi pe zone pe care nu le puteai finaliza până în 2026. Aş vrea să îl întreb pe fostul premier cât l-a dus capul să piardă atâţia bani. Banii sunt pierduţi deja”, a spus premierul Ciolacu la Aleph News.
„Avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina. Moldova e cel mai fragil stat acum. De cele mai multe ori, când am vorbit cu comisari, oameni politici, mi-au dat exemple că ei nu ne-au cerut anumite lucruri. Doar noi ni le-am asumat. Când merg să renegociez anumite lucruri, ei îmi spun că doar noi ni le-am asumat, nu ni le-au cerut ei. Până şi alţi miniştri îmi spun că nu ştiu ce e în PNRR, poate nici premierul care l-a promovat nu ştie ce scrie în el. Nu e o perioadă uşoară pentru UE”.
„Orice stat care îşi încalcă ceea ce zice, automat Comisia declanşează suspendarea fondurilor europene. Suntem singurul stat care avem un acord în ceea ce priveşte deficitul. De ce? Pentru că un guvern a avut un deficit de 9,2. S-au speriat şi oamenii ăia. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. De două ori, pensiile din România le-au împrumutat în doi ani. În doi ani de zile, nu s-au mărit pensiile, s-au întors în economia reală 2%. Stau să aflu şi eu unde s-au dus aceste 200 de miliarde”.
„PNRR-ul, avem până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR – de reducere a unor granturi de 2,1 miliarde, avem RepowerEU, a treia negociere va fi negocierea privind deficitul asumat de statul român la un moment dat. Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august”, a spus Ciolacu, la Aleph News.
„România, în acest moment, va ajunge la un deficit mai mare decât anul trecut dacă nu ia nicio măsură: va duce la blocarea fondurilor europene, costuri mai mari la împrumutiuri și la instabilitate politică”, a spus Marcel Ciolacu.
„România nu îşi poate permite, indiferent în ce situaţie este, să piardă fondurile europene”
„În momentul în care am intrat cu legea în Parlament şi mi-am asumat-o cu domnul Ciucă, negocierile cu Comisia erau pe legea existentă. Am făcut modificări, trebuie să renegociem. Nu suntem un stat în care eu primul ministru al României este angajat al Uniunii Europene. Nu comentez deciziile Uniunii Europene, îi rog frumos ca nici ei să nu comenteze deciziile Curţii Constituţionale”.
„Fiecare are drepturi constituţionale, există o decizie peste decizia CCR, a CJUE, ca să putem comenta? Nimeni nu pierde, este o proiecţie până în anul 2035. Să vă dau câteva exemple la pensiile speciale. Sunt militari pe teatrele de operaţiuni, aşa decide statul român, au pensie mai mare şi ies şi mai devreme la pensie. Spuneţi-mi si mie de ce personalul de la resurse umane iese mai devreme la pensie. Nu avem nimic cu poliţia, de ce cineva care eliberează buletine trebuie să iasă mai devreme la pensie? Nu am simţit o agresiune din partea Comisiei pentru acest aspect, de când sunt prim-ministru”
„România nu îşi poate permite, indiferent în ce situaţie este, să piardă fondurile europene. Ar aduce instabilitate politică într-un context regional. Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralele cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din codul fiscal, toate excepţiile înseamnă în jur de 75 de miliarde de lei, îmi dorect ca cele două excepţii să fie în oglindă”.
”Eu nu vin cu taxe noi, e posibil să fie la țigări, e posibil să fie o mărire de acciză, să fie la redevențe măriri. va fi o măsură, și aici are dreptate și CE, trebuie să fie echitabilă. Nupoate să fie pentru o categorie într-un fel, pentru o altă categorie într-un fel. Asta e, suntem balcani, eu nu vreau să spun că a fost corupție la nivel guvernamental sau parlamentar când s-a făcut această excepție prin legi, prin ordonanțe, fiecare cum i-a trecut prin cap. ”, a declarat Marcel Ciolacu la Aleph News.