„Avem conferinţe, studii, atlase. Ne întâlnim în conferinţe care costă 20.000, 30.000, 50.000 de euro, iar romii de la firul ierbii nu au ce mânca, copiii nu merg la şcoală”, a spus Damian Drăghici la conferinţa „Strategii de incluziune a romilor – de la intenţii bune la rezultate reale”, organizată de Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acesta a adăugat că în anul 2011 s-a făcut o „strategie la mişto”, precizând că, oricum, problema nu este pe hârtie.
„În realitate nu se face nimic. S-au făcut birouri şi s-au luat maşini din bani europeni, dar nimic nu se schimbă”, a mai spus consilierul premierului, afirmând de mai multe ori că „se ciordesc bani europeni”.
„O să lucrăm pe strategia romilor, o să avem întâlniri cu societatea civilă. Dar asta e o minciună, pentru că o să ne vedem peste un an, doi ca să vedem că nu s-a făcut nimic”, a afirmat Damian Drăghici, precizând că aceasta este o opinie personală, nu poziţia Guvernului.
Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a declarat că în România se văd anumite evoluţii, însă la nivel internaţional există preocupări, din cauza faptului că ceea ce s-a făcut este insuficient.
„Romii sunt în continuare cei mai săraci şi cei mai excluşi. Opt la sută dintre copiii români trăiesc în sărăcie, însă 35 la sută dintre copiii romi sunt în această situaţie. 75 la sută dintre copiii romi nu ajung în clasa a VIII-a”, a spus Sandie Blanchet.
Conferinţa „Strategii de incluziune a romilor – de la intenţii bune la rezultate reale” a fost deschisă de comisarul european László Andor şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.
În cadrul conferinţei este prezentat studiul „Romii din România – De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare”, făcut de Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”. Studiul cuprinde rezultatele cercetării în domeniile locuirii şi infrastructurii, ocupării, sănătăţii, educaţiei şi migraţiei.